Életmód

A túlélőguru tippeket ad a karantén kibekkeléséhez

Most nem a sivatagban vagy a dzsungelben mutatja be tudását az ismert tévés.

A Discovery csatorna rajongóinak bizonyára ismerősen cseng Bear Grylls neve, igaz, az egykori különleges osztagos katona neve néhány éve az interneten is széles körben elterjedt, köszönhetően az egyik adásnak, amelyben saját vizeletével próbálta csillapítani szomját a sivatagban.

Grylls, aki a brit cserkészeket is aktívan támogatja, most a koronavírus miatt különleges, játékos feladatokat talált ki, hogy a kényszerűségből otthon ragadt családokat egy picit kizökkentse a home office monotonitásából.

A Great Indoors kezdeményezést a brit cserkészekkel közösen indította el a most 45 éves tévés. A feladatok között olyasmik szerepelnek, mint a nyalókakatapult építése, origamifeladványok vagy épp otthon megépíthető hőlégballonok készítése. Az ígéret szerint a legtöbb ötlet beltéren is működik, de akad egy-két olyan is, amihez nem árt, ha kertes házban élünk.

Bear Grylls túlélő tippeket ad karanténhoz, home office-hoz

Bear Grylls tévés karrierje mellett a brit cserkészeknél is fontos szerepet tölt be (Fotó: Getty Images)

„A fiataloknak rengeteg energiájuk van, ezt pedig pozitív módokon kell becsatornázni – mondta Grylls a Guardian brit lapnak. – Nem számít, hogy a Mount Everestet készülünk meghódítani vagy csak az esti fektetést szeretnénk »túlélni«, egy kis tervezés és egy kis pozitív hozzáállás sokat számíthat. Nem szoktam gyakran az otthoni tevékenységekről beszélni, de most kivételt teszek. Próbáljátok ki, figyeljetek oda egymásra, és gondoskodjatok arról, hogy ez a mostani helyzet biztonságban és pozitív hangulatban teljen.”

A Bear Grylls által javasolt módszereket a brit cserkészek már évek óta használják, ezek mindegyike valamilyen készséget fejleszt vagy valamilyen probléma kreatív megoldására ösztönzi a gyerekeket.

„Ha a fiatalok agyát nem foglaljuk le valamilyen érdekes és kreatív dologgal, csökken a tanulás iránti affinitásuk – tette hozzá a brit cserkészek szóvivője. – Emiatt igyekszünk folyamatosan szállítani a hasonló ötleteket, mert ennek az egésznek egyszer vége lesz, és akkor a gyerekeknek vissza kell menniük az iskolába.”

A pszichológusok azt javasolják az izolációban élő családoknak, hogy igyekezzenek minél jobban strukturálni a napokat, és jelöljenek ki „énidő”-periódusokat, amikor csak magukkal foglalkoznak, hogy elejét vegyék a feszült helyzetek kialakulásának.

A cserkészfeladatok között olyan ötletek szerepelnek, mint például a jövőbeni önmagunknak írt levél, egy befőttesüveg, víz, némi mosószer és egy marék homok segítségével előállítható »vihar az üvegben«, vicces képkeretek készítése családi fotókhoz, könyvjelzőkészítés vagy például a minden hét végén kiosztható, házi kitüntetések kitalálása és elkészítése.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top