nlc.hu
Sztárok

Varga Iza újra a képernyőn

Kiderült, milyen produkcióban tér vissza Varga Iza

Április 1-én mutatkozik be a nagyközönség előtt az HBO Max-on Bánszki Kristóf kisjátékfilmje, a Szelfi Egyetem.

A történet szerint az egyetem álompárja, Rómeó (Pribelszki Norbert) és Anabell (Nagy Blanka) az ország legfelkapottabb influenszerei, közös profiljukon csak 12.763 követés hiányzik az egymillióhoz, amely országos rekord. Meghitt mozizásuk alatt Anabell furcsa dolgot talál: a popcornos dobozból egy jegygyűrű kerül elő. Rómeó pedig térdre ereszkedik az okostelefonok kereszttüzében. Ők és követőik a felhők fölött járnak, de nem is sejtik, hogy pár óra múlva tökéletes életük igazi rémálommá változik. A Szelfi Egyetem emblematikus tanárnőjét Varga Iza alakítja, aki úgy gondolja, hiánypótló alkotás született, ami fontos kérdésekkel foglalkozik.

szelfiegyetem varga iza

Fotó: Szelfi Egyetem

„A social média árnyhatásait legtöbbször a követők szemszögéből szokás megvitatni. Örülök, hogy a Szelfi Egyetem a másik oldalról leselkedő veszélyeket is vizsgálja, amelyek a (gyakran kiskorú) influenszereket érintik. Bár a legtöbbjük magabiztosnak és kiforrottnak látszik, nincsenek tisztában azzal, hogy a közönségük elvárásainak való megfelelés mekkora teherré válhat számukra, ami hosszú távon óriási frusztrációval és stresszel jár. Kockázatos intimitásuk és magánéletük nyilvánosságra hozatala is, ahogy a több követő megszerzésének azonnali előnyére való igyekezet a hosszú távú következmények figyelembevétele nélkül. Beláthatatlanul fájdalmas lehet a szándékosan bántó kommentek, támadások, agresszió és pletykák hatása, miközben hiányzik a személyes, biztonsággal kapcsolatos szabályozás a platformok vagy a hatóságok részéről. Ezekről a problémákról is lehet, és kell is együttérzően beszélgetni, és a Szelfi Egyetem ezt teszi” – mondta Varga Iza, aki Mártonffy tanárnőt alakítja Bánszki Kristóf filmjében.

„Mártonffy tanárnő sikeres modellkarriert tud a háta mögött, ismeri a népszerűség és a csillogás szépségét, de az árnyoldalait is, így próbálja a tanítványait a realitás talaján tartani. Az egyetemi hallgatók körében népszerű, a diákok díjazzák fanyar humorát, különc stílusát és emberségét” – mesélt karakteréről a népszerű színésznő, aki azt is megsúgta, bőven tartogat meglepetést az általa megformált tanárnő.

„Ha van olyan csoport, amely különösen ki van téve a digitális hatásoknak, azok a kiskorúak. Fölényesen jól ismerik a technológiát és annak felhasználásait, és nagyon korán felkerülnek a közösségi hálózatokra. Ugyanakkor még nehezen tudnak különbséget tenni az információ és a vélemény, a fikció és a valóság között. A Szelfi Egyetem és az ehhez hasonló filmek segíthetik a közös gondolkodást, a megoldások keresését” – vélekedett a színésznő, aki maga is lányai miatt kezdte használni a közösségi oldalakat.

„A gyerekekre leselkedő legnagyobb veszélynek az életkoruknak nem megfelelő tartalomhoz való könnyű hozzáférést tartom, valamint azt, hogy a szülők nem tudják, mit csinálnak gyermekeik, kit követnek vagy mit látnak a közösségi hálózatokon. Sokat kell beszélni róla, meg kell ismernünk gyermekeink idoljait, az őket érő hatásokat. Gyakran azért maradnak egyedül ezekkel az élményekkel, mert mi, szülők elzárkózunk a platformok megismerésétől. A baráti körömben ezt úgy fogalmaztuk meg: szülői feladattá vált a trendek követése, ha érteni akarjuk a gyerekeinket érő kihívásokat. Annak idején én is miattuk regisztráltam.”

szelfiegyetem varga iza

Fotó: Szelfi Egyetem

Bár Varga Iza boldogan alakította a Szelfi Egyetem Mártonffy tanárnőjét, abban bízik, hasonló intézmény a jövőben is csak a filmvásznon létezik majd. „Remélem, hogy a Szelfi Egyetem megmarad fikciónak és a figyelem inkább arra irányul majd, hogy a legfontosabb a valós közösségekben korrigálni a ránk zúduló fiktív élményanyagot. Arra törekedni, hogy továbbra is a való világbéli személyes élmények határozzák meg az életünket, hogy arra használhassuk az internetet, amire való: az egészséges tanulás és szórakozás tereként” – mondta a színésznő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top