nlc.hu
Sztárok

Vágó István televíziósként értéket hozott létre

„Büszke lehetsz arra, amit magad után hagytál” – így búcsúznak a hírességek Vágó Istvántól

A magyar televíziózás ikonikus alakjáról mindenkinek van egy kedves emléke.

A televíziós műsorvezető, szerkesztő, a Demokratikus Koalíció országos elnökségi tagja, Vágó István 74 éves korában távozott az élők sorából. A kvízmester temérdek műsorral vált egy ország kedvencévé, sokan példaképként tekintettek rá. Hazánk hírességei így búcsúznak:

Gálvölgyi János

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész ledöbbent a hír hallatán. Vágóval ötven éve ismerték egymást.

„Mivel egyszer el kell mennünk, akkor talán jobb, ha így történik, gyorsan. Persze annak nagyon rossz és felfoghatatlan, aki itt marad, de nem szabad önzőn csak magunkra gondolnunk. Ezért én most azt mondom: Ég veled, Pista! Ha szkeptikusak vagyunk, akkor már nem találkozunk, de ha nem vagyunk azok, akkor még igen is látjuk egymást” – mondta megtörten Gálvölgyi János, majd így folytatta: „Sajnos a mi korosztályunk itt tart. Olyan ez, mintha egy repülőgépen utaznánk, ejtőernyővel a hátunkon. Lassan készülünk a kiugrásra, és nem tudjuk, ki lesz a következő”nyilatkozta a Blikknek a színművész.

Vágó István

Vágó István Fotó: Sárközy Marianna

Nagy Sándor

A Jászai Mari-díjas színész, énekes egy személyes történettel és videóval emlékezett meg a tévésről.

„Két hete küldött üzenetet Édesapámnak a születésnapjára…első szóra…nem is kérdezett semmit…csak azt kérte, hogy “tegeződjünk most már, ha lehet”…Drága István, Egy IKON voltál, vagy, és leszel mindig. Generációk nőttek fel, és lettek olvasottabbak, műveltebbek a Te hatásodra…bizony…sok sok millió ember….Köszönöm, hogy láthattalak, hallhattalak…Isten áldjon az Úton…..És még valami…..Te igazán büszke lehetsz arra, amit Magad után hagytál….mi nagyon büszkék vagyunk Rád” – írta a közösségi oldalán Nagy Sándor. 

Csonka András

A színész szerint Vágó István amit, és ahogy tudott, az pótolhatatlan.

„Vágó István. Nincs közöttünk olyan ebben az országban, akinek ne lenne vele kapcsolatban valamilyen meghatározó televíziós élménye.
Nem lehet közöttünk olyan, akinek joga lenne megkérdőjelezni a tudását, a felkészültségét, a szakértelmét. Na és a megérdemelten kivívott népszerűségét. Ezt azért megpróbálták jónéhányan az utóbbi években. Kár volt. A politika szemüvegén keresztül nem lehet szemlélni ezt az életművet. Rónai Egonnak igaza van, amikor ma azt nyilatkozta Vágóról: “Ő volt az első, és voltaképpen az egyetlen kvízmester”
Gyerekkorom óta szinte minden megnyilvánulásában láttam, tiszteltem, éppen ezért volt elképesztően megtisztelő, amikor 1998-ban az induló Tv2-n, ahol Ő mutatta be a Kifutó című műsort a nézőknek, nekem adta át a műsorvezetői stafétát, és ezzel egy új irányt és lehetőséget is mutatott a további életemre. Bizalmába fogadott, segített a tanácsaival a későbbi években is. Többször jártam náluk vendégségben akkoriban, és egy ilyen alkalommal, a privát lemezgyűjteményét böngészve bukkantam rá arra a dalra, amit évek óta keresetem, ami gyerekkori emlék volt, csak eltűnt a szemem elől. Egy holland dal, a címe: ding dong. Szoktam azzal viccelődni, hogy erről is a Vágó tehet. Amit és ahogy tudott, az pótolhatatlan. Sajnáltam, hogy az utóbbi években a képernyőt a politikai porondra cserélte és ezzel bizony megosztóvá tette a személyét. Bár a mai világban könnyen elképzelhető, hogy még neki is elfogytak a televíziós lehetőségei. Ha így volt, az szégyen. Őrizzük meg tisztelettel az emlékezetünkben. Isten veled, István!” – írta a Facebook-oldalán a híresség. 

Hadas Krisztina

„Egészen pici voltam, amikor a gyerekszobából, a résnyire nyitva hagyott ajtón keresztül mindig azt hallgattam, miről beszélgetnek a felnőttek, a szüleim és barátaik. Többnyire jó hangosan ő vitte a szót. Isti. Később tudtam meg, hogy ő a “kvízprofesszor”, aki gyakran azzal húzta anyámékat, hogy bejött a szobámba és felhúzott szemöldökkel, provokovatívan megkérdezte – Kriszta nem kell pisilni, nem vagy éhes? Már ugrottam is ki az ágyból, hogy -deeee, mert akkor tovább hallgathatom őket. Isti szívta a cigiket és fennhangon mondta mondta a későbbiekben is. Kamaszkoromban és pályakezdős éveim alatt, amikor már én is ott ülhettem a nappaliban, vagy a balatoni teraszon. Az identitásom részévévé vált a műveltsége, gesztusai, hanghordozása. A kinyilvánított igazságai, még akkor is, ha már felnőttként előfordult, hogy dühösen nem értettem vele egyet. Ő volt Isti, a Vágó, akire nem lehetett nem odafigyelni, mert utánozhatatlan. A családi reláció miatt, csak egyszer ült a kamerám elé. Nyuszikával -csodálatos feleségével-, amikor anyám 70. szülinapja alkalmából családi filmet forgattunk Sárikámmal.”

Veiszer Alinda 

„Egészen kicsi gyerekkoromtól felnövésemig valamilyen formában képernyőn volt, és mindig okos kérdéseket tett fel valakinek, aki nagyon izgult vele szemben:-) akárhogy is, de az egyetlen képernyős aki hiteles tudott lenni ebben a kvízmester szerepben, nyilván azért is, mert vállalta ezt a skatulyát, nem akart mást vagy többet, de azt tökéletesen hozta. És szerintem azt is jól és nagyon korán megérezte, hogy egyre többször és egyre hangosabban kell elmondani, hogy a hiedelmek, konteók, az álhírek nem általánosan elfogadott nézetek, hogy a nagy publicitással rendelkezőknek felelősségük van abban, hogy ezeket terjesztik, vagy a tényeket és ellenőrzött információkat. Szuper, hogy a saját nyilvánosságát használta arra, hogy folyamatosan szembesüljünk a problémával, ezzel példát is mutatva sokaknak, akik összevissza beszélnek, vagy épp semmit sem képviselnek. A politikai pálya volt szerintem a legkevésbé passzentos számára, és ennek az eredménye, hogy az ország intézménnyé vált kvíznagypapája megosztó ember lett. De sztem ez a legkevésbé érdekes az életében, az összes többit meg nagyon köszönöm!”– írta a Facebook-oldalán a műsorvezető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top