nlc.hu
Sztárok

III. Károly király magyarországi látogatásai képeken

Károly király és Diana így sétált a budai várban – Fotókon a korábbi walesi herceg magyarországi látogatásai

III. Károly király több ízben is megfordult Magyarországon, látogatásairól pedig szuper fotók készültek.
Diana és Károly

II. Erzsébet halálával elsőszülött fia, Károly uralkodik a brit trónon, a közelgő koronázási ceremónia alkalmából – amiről az nlc is élőben tudósít szombaton – összegyűjtöttük azokat a pillanatokat, amikor Károly, akkor még Wales hercegeként Magyarországra látogatott.  

Első ilyen utazása rögtön a rendszerváltás után történt, 1990. május 7-én, akkor Diana hercegnővel érkeztek, ami nagy megtiszteltetésnek számított, ugyanis a szocialista blokk országai közül mi voltunk az elsők, akiket meglátogattak. Háromnapos utazásuk során a programjuk igencsak sűrűn alakult, a reptéren Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök és a felesége fogadták a hercegi párt, ahonnan a Parlament Delegációs termébe vezetett az útjuk, itt Antall József kormányfővel találkoztak, aki díszvacsorára invitálta őket az Országházban. 

Ezek után Károly és Diana teljesen turista üzemmódba kapcsolt – már amennyire a protokoll engedte – megcsodálták a főváros nevezetességeit, és még a 2-es villamost is kipróbálták. Itt tartózkodásuk harmadik napján pedig a Kiskunsági Nemzeti Parkba látogattak, valamint Bugacot és Kecskemétet is felfedezték.  

Kövesd Károly király koronázását élőben az nlc-n!

Május 6-án, szombaton koronázzák meg III. Károly királyt és feleségét, Kamillát, amelyről az nlc percről percre hírfolyamban tudósít, valamint olvashatsz majd helyszíni beszámolókat, érdekességeket a kétezer meghívott vendég előtt zajló, nagyszabású eseményről.

Négy évre rá a walesi herceg ismét Magyarországra jött, ezúttal egyedül érkezett meg a Ferihegyi reptérre 1994. április 7-én. A trónörökös a Parlament felsőházi üléstermében tartott beszédet, majd Göncz Árpáddal vacsorázott. Másnapi programja azonban már sokkal érdekesebben alakult, ellátogatott a Révai Nyomdába, Boross Péter miniszterelnökkel találkozott, részt vett a brit nagykövetség fogadásán, majd ismét Kecskemét felé vette az irányt, ahol egy inkubátorház megnyitójára volt hivatalos. Miután a kecskeméti református templomban is tiszteletét tette, még egy gyors ebédet elfogyasztott a Cifrapalotában, és utána rögtön haza indult Angliába. 

Következő hivatalos látogatása 2000 májusára datálható, a szokásos formális találkozások mellett Károly a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre is ellátogatott, ahol néhány szót váltott a diákokkal, valamint Solti György karmester emléktábláját is megkoszorúzta. Ez a látogatása annyira rövid volt, hogy szinte teljesen feledésbe merült.  

2010-es és egyben eddigi utolsó utazására Kamilla hercegné is elkísérte, a pár március 17-én érkezett Magyarországra Sólyom László köztársasági elnök meghívására. Az egykori államfő a Sándor-palotában látta vendégül a párt, akinek a tiszteletére díszvacsorát adott. Háromnapos itt tartózkodásuk alatt találkoztak Bajnai Gordon miniszterelnökkel, ellátogattak a budapesti zsinagógába, az MTA-hoz, sőt, a roma népzenekar, a Kalyi Jag tagjaival is találkoztak. Látogatásuk során külön figyelmet szenteltek Károly szerelemprojektjének, a környezetvédelemnek, melynek keretében még fát is ültettek.  

Következzenek a fotók a látogatásokról!

Károly beszédet mond
Megnézem
Összes kép (13)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top