nlc.hu
Sztárok

Mindent III. Károly koronázásáról

Történelmi tiarák, csicsás hintók és kötelező eskük – Mindent III. Károly koronázásáról

Hagyomány és az új király személyiségének köszönhető változások jellemzik majd III. Károly király koronázását. Lássuk mi az, amit eddig tudunk a május 6-ai ünnepségről, és ne feledd, hogy az nlc élőben közvetíti majd a koronázást szombaton!

Mégis mit jelent maga a koronázás?

Noha Károly rögtön az édesanyja halála után trónra lépett – ezt az akkori miniszterelnök, Liz Truss jelentette be –, ám maga a koronázás olyan vallási szertartás, ami hivatalossá teszi uralkodói szerepét az anglikán egyház fejeként, s egyben jelzi az édesanyja által „birtokolt” jogkörök átadását.

Maga a szertartás május 6-án kezdődik, angol idő szerint 11:00-kor, de a vendégek érkezése és a közvetítések megkezdése már várhatóan 2 órával korábban várható.

Kövesd Károly király koronázását élőben az nlc-n!

Május 6-án, szombaton koronázzák meg III. Károly királyt és feleségét, Kamillát, amelyről az nlc percről percre hírfolyamban tudósít, valamint olvashatsz majd helyszíni beszámolókat, érdekességeket a kétezer meghívott vendég előtt zajló, nagyszabású eseményről.

„Behódol-e” Harry?

Kevesen tudják, de a koronázás hat részből áll. Ezek az alábbiak: elismerés, eskü, kenet, invesztíció, koronázás és a hódolat. Sokak számára éppen az utolsó, vagyis a hódolat lehet igazán érdekes. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a trónszékében ülő uralkodó előtt az Egyesült Királyság magas rangú tisztviselői tisztelegnek úgy, hogy kezüket a térdére teszik, hűséget esküsznek, megérintik a koronát és megcsókolják az uralkodó jobb kezét. 1953-ban II. Erzsébet férje, Fülöp herceg volt az első, aki tisztelgett felesége előtt, szolgálatát neki ígérve és letérdelve. Sokak szerint most csak Vilmos fog az apja előtt letérdelni. Nagy kérdés, hogy Harry esküt tesz-e. Ha igen, akkor valamennyi későbbi médiaszereplésével, melyben az uralkodói családot támadja, megszegi a formális esküt. 

Fülöp herceg és II. Erzsébet a koronázáson

Fülöp herceg II. Erzsébet előtt térdel a néhai királynő koronázásán (Fotó: Profimedia)

Különleges lesz a szertatás azért is, mert Károly mellett a feleségét, Kamillát is megkoronázzák. Erre még maga II. Erzsébet „adott engedélyt”, aki hűséges társnak, a királyi család keményen dolgozó tagjának nevezte Kamillát, akit ő maga is jövőbeli királynéként jelölt meg. 

Károly fejére a 17. századi Szent Eduárd korona kerül majd fel, mely az Egyesült Királyság egyik legrégebbi koronaékszere, egyben a monarchia központi jelképe. Nevét Hitvalló Eduárdról, az utolsó előtti angolszász királyról, Szent István kortársáról kapta. Hagyományosan 1661 óta használják az ékszert a brit király koronázásán. Kamilla fejére az az ékszer kerül majd, amit 1911-ben Mária királyné viselt, amikor férjével, V. Györggyel együtt megkoronázták. 

A brit koronázási ékszerek

A brit koronázási ékszerek (fotó: Profimedia)

Ki volt Mária királyné?

Teck Mária volt Károly király dédanyja. Ha távolról is, de a magyarokhoz is kötődik. Ugyanis Apai nagyanyja, Rhédey Klaudia magyar grófnő volt. Így Mária az erdélyi fejedelmi ház, a Rhédey család leszármazottja.

A hírek szerint Kamilla minimális átalakításokat kért az ékszeren, amelyek inkább szerényebbé, mintsem látványossá teszik majd a koronát, ez pedig vélhetőleg szimpátiát vált majd ki az emberekből.

Továbbra sem világos egyébként, hogy Katalin walesi hercegné visel-e majd tiarát a ceremónián. Amennyiben igen, úgy három befutó is van. Az egyik a „Szerelmi kötés tiara”, amely egykor II. Erzsébet, majd Diana hercegnő fejét ékesítette, s most Katalin viseli fogadásokon. A másik a Lótuszvirág tiara, ami II. Erzsébet anyjának az ékszere volt, majd Margit hercegnőhöz került, s végül a néha királyné Katalinnak ajándékozta. Végül ott van még a Cartier Halo tiara, amelyet viselt Erzsébet anyakirályné, Margit hercegnő, Anna királyi hercegnő, majd esküvőjén Katalin is.

Katalin hercegné az esküvőjén
Megnézem
Összes kép (3)

Hintóba be, hintóba ki 

A koronázás a Westminster apátságban lesz – ahol egyébként 1066 óta koronázzák meg az uralkodókat –, ide Károly és Kamilla a gyémántjubileumi állami hintón érkezik majd meg a Buckingham-palotából. A ceremónia után a király és a királyné egy nagyobb körmenettel tér majd vissza a Buckingham-palotába, de akkor már az arany állami hintóban utaznak majd, és a király család más tagjai is követik őket. Az ünnepséget ezúttal is az zárja majd, hogy az új uralkodó és rokonai megjelennek a palota erkélyén, és köszöntik a népet.

Mivel az apátság csak korlátozott számú vendég befogadására alkalmas (ez körülbelül 2000 főt jelent), így még a királyi család bizonyos tagjainak sem jutott meghívó. Ez persze érthető, hiszen egyéb uralkodói családok képviseltetik magukat, valami politikusokra, a Nemzetközösség vezetőire és az uralkodó által támogatott jótékonysági szervezetek képviselőire is számítani kell. Érdekesség, hogy Richárd gloucesteri herceg és Mihály kenti herceg azok, akik anno apródok volt II. Erzsébet koronázásán, és most III. Károly ceremóniáján is jelen lesznek. A ceremónián különleges szerepet kap majd György herceg, aki apród lesz, Kamilla három unokájával együtt. Az új királynénak két udvarhölgye lesz, az egyik a testvére, a másik pedig egy közeli nemes barátnője. Károly testvére, Anna hercegnő díszegyenruhában lovagol majd a körmenetben.

Hol fognak ülni a királyi család tagjai?

Hol fognak ülni a királyi család tagjai? (Fotó: nlc)

Nemesek, akik biztosan ott lesznek a koronázáson

  • II. Albert monacói herceg és Charlène hercegné
  • XVI. Károly Gusztáv svéd király, Viktória svéd koronahercegnő
  • Frigyes dán koronaherceg, Mária dán koronahercegné
  • VI. Fülöp spanyol király, Letícia királyné
  • Haakon norvég koronaherceg, Mette-Marit norvég koronahercegné
  • Vilmos Sándor holland király, Máxima királyné
  • Margit román hercegnő
  • Henrik luxemburgi nagyherceg, Mária Terézia hercegné
  • Fülöp belga király, Matild királyné

Érdekesség, hogy a koronázás előtti napon fogadást tartanak a Buckingham-palotában. Ezen pedig számos olyan ifjú trónörökös jelen lesz, akik majd friss lendületet hozhatnak egy-egy uralkodói házba. Így például a belga Erzsébet hercegnő (21), és a holland Katalin Amália hercegnő (19).

Rendre felmerülő kérdés, hogy miért nem lesz ott például Harry vagy unokatestvérei, Eugénia és Beatrix az erkélyen? Ha visszaemlékszünk a 2022-es platinajubileumra, akkor már maga a királynő is azt követte, hogy csak a királyi család dolgozó tagjai vegyenek részt ezen a köszöntésen. Ez Károly esetében azt jelenti, hogy mellette lesz a Buckingham-palota balkonján Kamilla, Vilmos és annak családja, Eduárd edinburgh-i herceg és családja, Anna királyi hercegnő, Richárd gloucesteri herceg , és Mihály kenti herceg. Ők azok, akik jelenleg is aktívan képviselik a királyi családot eseményeken és pártfogói számos alapítványnak.

Szóljon hangosan az ének!

Károly ragaszkodik számos régi koronázási zenéhez, ugyanakkor a szertartás alatt tizenkét új szerzemény is felcsendül majd. Köztük Judith Weir, Andrew Lloyd Webber és Patrick Doyle zenéje. Az istentiszteleten fellép többek között a Coronation Orchestra, Alis Huws, a Westminsteri apátság kórusa, az Ascension kórus.

A könnyűzenei koncert vasárnap, május 7-én lesz Windsorban. Ott a királyi páholyban helyet kapnak mindazok, akik magán a ceremónián nem vesznek részt. A fellépők között lesz Katy Perry, a Take That, Freya Ridings, Lionel Ritchie, Andrea Bocelli, Bryn Terfel és a koronázási kórus.

Apróságok, amiket tudunk (és amiket pletykálnak)

  • Katalin és Zsófia edinburgh-i hercegnő haját ugyanaz a fodrász készíti majd. 
  • Duke of Norfolk, az ötgyermekes arisztokrata szervezi a koronázást.
  • A pletykák szerint Meghan Markle legjobb barátnője, Jessica Mulroney és annak férje kíséri el Harry herceget Londonba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top