nlc.hu
Sztárok

Személyes beszámoló III. Károly koronázásáról

„Meglepő személy kapta a legnagyobb üdvrivalgást a palota előtt” – személyes beszámoló III. Károly koronázásáról

Milyen a megítélése Kamillának? Kell a monarchia a briteknek? Hogyan reagált a nép Vilmos hűségesküjére? Személyes beszámolónk a koronázási hétvégéről.

Amikor pénteken reggel megérkeztem Londonba, már hömpölygő tömeg fogadott a Buckingham-palota környéken. Ahogyan a sajtókártyámért rohantam egy amolyan „belépés csak tagoknak” elitklub impozáns épületébe, a Ritz Hotel előtt belebotlottam egy szemüveges, magas fiatalemberbe. A férfi nem volt más, mint Eugénia hercegnő férje, Jack Brooksbank. Ez egyébként nem annyira meglepő, mert ő, valamint sógora, Eduardo Mapelli Mozzi testőrök nélkül közlekedő üzletemberek. Mapelli például II. Erzsébet halála után fekete öltönyben egyszerűen a tömegben sétálva nézte meg a palota környékén elhelyezett virágokat. A fotósok nem is vették észre, pusztán egy hardcore királyicsalád-rajongó szúrta ki tömegben, ahogyan én Jacket.

„Itt vagyunk, már vágyunk az ünnepségre”

„Tudja, a temetésen is itt voltam. Soha olyan csendet nem tapasztaltam itt korábban. Elképesztően megrázó volt” – mondta a Buckingham-palota közelében sétáló hölgy a koronázás előtt 24 órával. „Hiszem, hogy most szükség van az ünneplésre” – folytatta. Az ünneplésre vágyók pedig már napokkal a koronázás előtt lesátoroztak azon az útvonalon, amelyen III. Károly aranyhintója elhaladt a nagy napon. Ezt, az éjjel is itt táborozó, lelkes keménymagot a királyi család sem hagyta figyelmen kívül. A péntek esti fogadás előtt Károly, Vilmos és Katalin egy rögtönzött villámlátogatást tett köztük.

Katalin hercegné fehérben
Megnézem
Összes kép (9)

Milyen Kamilla megítélése?

A koronázás napján reggel hétkor már egy gombostűt sem lehetett elejteni a körmenet útvonalán. Míg 1953-ban egy sokkal nagyobb utat tett meg II. Erzsébet hintója, addig Károly és Kamilla esetében nem bővítették ki a szokásos Buckingham-palota–Westminster apátság útvonalat. Bár ennek magyarázata az volt, hogy ma már a technikai fejlődés miatt sokkal többen nézték online a koronázást, a helyszíni tapasztalatom alapján ez bizony elhibázott döntés volt, hiszen sokan csak kivetítőről tudták követni az eseményeket.

Címlapok III. Károly koronázásáról

Címlapok III. Károly koronázásáról (fotó: nlc)

Amikor III. Károly és Kamilla hintója kigördült a palotából és elindult az apátság felé, hangos üdvrivalgás fogadta őket. Igen, Kamillát is. Megkérdeztem egy mellettem ülő mosolygós idős hölgyet, hogy mit szól Kamilla királyné koronázásához. „A múlt az már a múlt. A 74 éves királynak is joga van a boldogsághoz” – mondta. A személyes tapasztalatom szerint az angolok részben elfogadták Kamillát, inkább a médiát hibáztatják, amiért nem számol be a jótékonysági munkáiról. Ebben pedig van igazság.

Harry és Meghan

„Harry herceg helye itt van a koronázáson, az apja mellett. Hiszen bármi is történt, ő is Károly fia. De nekem Meghan nem hiányzik” – mondta egy nő, aki Kaliforniából érkezett a koronázásra, de hasonlóan vélekedett egy brit kétgyermekes anya is, akit megkérdeztem a tömegben. A többség Meghannel nem is annyira foglalkozik, ahogyan én tapasztaltam, inkább arra várnak, hogy rendeződjön végre Vilmos és Harry kapcsolata…

A népszerűségi lista vezetői

Abban már az utazásom előtt biztos voltam, hogy Katalin és Vilmos (valamint a három gyermekük) kapják a legnagyobb éljenzést a tömegtől. Ebben nem is volt meglepetés. Egy friss kutatás is azt mutatta, hogy a királyi család két legnépszerűbb tagja Vilmos és Katalin (73 és 71 százalékkal), de több oka is van annak, hogy a walesi família ennyire népszerű az emberek körében. A legmegindítóbb pillanat magán a koronázáson is az volt, amikor Vilmos hűséget fogadott az apjának, aki a puszi után azt súgta a fülébe: „Thank you, William!” (Köszönöm, Vilmos!).

A palota környékén várakozó, az eseményeket a kivetítőkön figyelő tömeg pedig ekkor hangosan kurjongatott. De beszédes volt egy nappal később az is, amit Vilmos a színpadon mondott a koronázási koncert végén. „…Büszkeségemet és hálámat fejezem ki azon emberek millióiért, akik a hadseregben, az iskolákban, a kórházi osztályokon, a közösségekben és még ezernyi helyen rendületlenül szolgálnak… Elkötelezem magam, hogy életemben titeket, a Királyt, az országot és a nemzetközösséget szolgáljam. Büszke vagyok rád, Papa.” Vilmos tehát duplán is hűséget fogadott apjának, aki az elmúlt években már csak rá számíthat. Ez pedig kicsit sem formális, sokkal inkább emberi pillanat volt, ami megindította a briteket, legalábbis azokat, akikkel én találkoztam.

Vilmos herceg hűségesküje az apjának

Vilmos herceg hűségesküje az apjának (fotó: Profimedia)

A másik, amivel Vilmos és Katalin megnyerte az embereket, azok olyan apró figyelmességek, amelyek jó érzéssel töltik el őket. Minden hivatalos eseménybe belecsempésznek egy-egy nem betervezett látogatást is. Miután például ellátogattak egy nagycsaládosokat támogató szociális alapítványt a koronázás előtt, betértek egy helyi családi étterembe, és a pult mögé beállva vettek fel telefonos rendelést. A koronázáson pedig figyeltek arra, hogy három gyermeküket az Egyesült Királyság lobogójának színeibe öltöztessék, ahogyan arra is, hogy egy ékszerrel megemlékezzenek a néhai Diana hercegnőről. „Ők a monarchia jövője, bárcsak enyhülne a feszültség Harry és Vilmos között” – magyarázta nekem a mellettem ülő szintén vacogó londoni fiatal nő, akinek a mocorgásommal fellöktem a forró kávéját.

György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg a koronázáson (fotó: Profimedia)

György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg a koronázáson pirosban, fehérben és kékben (fotó: Profimedia)

Szóval a walesi család népszerűségéhez nem fér kétség, de hatalmas kurjongatás fogadta II. Erzsébet egyetlen lányát, Anna királyi hercegnőt is. „Abszolút közönségkedvenc! Dolgozik, nem a ruháiról, vagy a nyilatkozataitól hangos a sajtó. És kissé nyers, mint az apja! –  magyarázta nekem egy japán, de évek óta Londonban élő nő.

Hol vannak a fiatalok?

A koronázás hosszas procedúrája azért a briteket is megviselte, így hatalmas sorok keletkeztek a felállított mosdók és fish and chips-es standok előtt. Amikor aztán a família – kivéve Harry herceget, aki nem a palotába, hanem a reptérre ment az apátságból – visszaindult a Buckingham-palotába, már állva kiabálták az emberek, hogy God Save the King, vagy éppen a himnuszt énekelték.

Hogy milyen király lesz Károly, arra a monarchiát támogatók leginkább annyit válaszoltak, hogy jó. Sokan a környezetvédelmi aktivista munkája miatt tartják annak, másokat viszont már az befolyásolt a válaszadásban, amit a koronázási hétvégén tapasztaltak. Az ünnepségen ugyanis többször is elhangzott, hogy III. Károly mindenkit szolgálni akar felekezeti hovatartozás, származás, vagy társadalmi háttértől függetlenül. Ez lehet a király új üzenete. Hogy ezzel együtt sikerül-e stabilizálni a monarchia támogatottságát, ami a teljes lakosság körében jelenleg 60 százalék, az még kérdéses.

Ahogyan az is, hogyan fog megbirkózni a királyi család karcsúsításának feladatával Károly. Mert miközben egyre kevesebb dolgozó tagot szeretne, a helyzet az, hogy nincs utánpótlás. Jelenleg is több, 70 év feletti dolgozó tagja van a famíliának, míg a legfiatalabbak a 40 éves Vilmos és Katalin, valamint az 59 éves Eduárd edinburgh-i herceg és annak felesége. A fiatalításra tehát a karcsúsítással együtt szükség lenne, hiszen csak Vilmosékra nem támaszkodhat a királyi család, az idősek pedig – ahogyan Anna hercegnő fogalmazott – már szívesen nyugdíjaznák magukat.

Mennyibe kerül a monarchia?

A másik, amivel meg kell birkóznia Károlynak, az az örök kérdés, hogy mennyibe kerül a monarchia a briteknek. Miközben már a ceremóniáról sétáltam a szállásom felé a szakadó esőben, azon gondolkodtam, hogy persze ez valid kérdés, ugyanakkor ha csak azt nézzük, hogy mennyire felverték a hotelek az árakat a koronázási időszakra, hogy mennyi relikvia kelt el a hétvégén, hogy a szokottnál mennyivel nagyobb tömeg volt a londoni éttermekben, vagy a városnéző buszokon, akkor azt mondanám, hogy nem rossz üzlet az Egyesült Királyságnak a monarchia.

Emléktárgyak III. Károly király koronázásán

Emléktárgyak III. Károly király koronázásán (fotó: nlc)

Persze nem mi élünk ott, nem nekünk kell döntenünk, de egy olyan országban, ahol évente lassan több miniszterelnök van, mint évszak, azért csak jó, hogy van valami stabil az emberek életében…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top