nlc.hu
Sztárok

Máthé Erzsit méltatták a hazai színművészek

„Egy csodálatos, temperamentumos, egészen különleges tehetség volt” – művészek emlékeznek Máthé Erzsire

A 95 évesen, néhány nappal a születésnapja előtt elhunyt Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő igazi példakép volt a művészvilágban.

Bodrogi Gyula

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész mindig is tisztelte az elhunyt művésznőt

„Remek színésznő volt. Mivel egy jó évfolyammal idősebb volt, ő már a Nemzeti Színház tagja volt, amikor mi még főiskolára jártunk, így a közönségből csodáltuk. Egy csodálatos, temperamentumos, egészen különleges tehetség volt, már fiatalkorában annyira jó volt, hogy majd kicsattant a színpadon” – nyilatkozta Bodrogi. 

Bodrogi Gyula

Bodrogi Gyula Fotó: Birton Szabolcs

Fodor Zsóka

A színésznő néhány hete találkozott utoljára személyesen Máthé Erzsivel.

„Pár hete voltam nála az orvosnő barátnőnkkel, aki egyben Erzsi háziorvosa is volt. Erzsike nagyon örült nekünk, ült az örökös karosszékében, és együtt elevenítettük fel a múltat. Jó egészségi állapotban volt a korához képest, szellemileg pedig az utolsó pillanatig friss maradt. A barátságunk 1965-ben vált igazán szorossá, amikor az Iván Iljics halála című filmben az édesanyámat alakította. Nagyon megható volt az utolsó találkozás, elmondtuk egymásnak, mennyire szeretjük egymást” – mondta el szintén a Blikknek Fodor Zsóka.

Pásztor Erzsi

A Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő nemrég álmodott is szeretett barátnőjével. 

„Nekem nincs internetem, hogy kiírjam a fájdalmamat, ezért a kocsiban hangosan azt mondtam: “Elmentél a barátaidhoz, a nagyokhoz, mert te is az voltál, egy csoda. Érezzétek jól magatokat!” Remélem, érezte, mennyire szerettem. Számomra ő hatalmas példakép volt. Még kezdő színésznő voltam, amikor szembejött velem a színházban a folyosón. Dadogtam, nem tudtam, hogy csókolommal vagy sziával köszönjek-e neki? Rám ordított: “Tegezz, te marha!” Ezzel örökre belopta magát a szívembe”– emlékezett vissza Pásztor Erzsi.

Hiányzott neki a színház

Máthé Erzsi tavaly novemberben a Borsnak nyilatkozott az akkori állapotáról. 

„Annyira szívesen beszélnék a munkáról is, de sajnos én már nem tehetem meg, hogy fellépjek a színpadra. Hiányzik a színház, hiányoznak a kollégák és sokszor gondolok arra, hogy milyen csodálatos érzés volt szerepelni. Ez volt az egész életem és nagyon boldoggá tett. Most már csak az emlékeim maradtak meg nekem ebből az időszakból, ami életem végéig egy kitüntetett helyen fog létezni mind az agyamban, mind a szívemben. Külön boldogsággal tölt el az, amikor nálam vannak a barátaim, felhívnak telefonon. Ettől úgy érzem, hogy nem teljesen vagyok elzárva az élettől. Már csak úgy lenne jobb, ha ezt nem feltétlen az otthonomban kellene csinálnom. El sem tudom mondani, mennyire egy megterhelő az a tudat, hogy az ember öregszik. De ki kell használni azt, ami maradt” – mesélte a színésznő.

Máthé Erzsi

Máthé Erzsi Fotó: Csibi Szilvia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top