nlc.hu
Sztárok

A 10 legkedvesebb Tina Turner-dal

Simply the Best – 10 Tina Turner-dal, mely a mai napig kedves a szívünknek

Kicsik és nagyok egyaránt hallgatják, és hallgatni is fogják a slágereit. Az nlc szerkesztősége sorra vette a kedvenceket.

Az egész világ gyászolja a nyolcvanhárom éves korában elhunyt Tina Turnert. A rock and roll királynőjének dalain generációk nőttek fel, nincs olyan házibuli vagy csajos este, ahol legalább egy slágere ne csendülne fel. Legendás filmek betétdalait is köszönhetjük neki, kezdve a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl filmben hallható We Don’t Need Another Hero alkotást, vagy az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát. Szerettünk volna megemlékezni a popikonról, így ikonikus divatpillanatai után összegyűjtöttünk tíz olyan dalt, melyekhez szép emlékeink, emlékezetes élményeink vagy csak egy-egy boldog pillanat kötődik.

Proud Mary – 1970.

„Ha rossz kedvem van, ez tuti befutó nálam. Ugyanígy a River Deep Mountain High is” – Debreceni Andrea.

„Szörnyű vagyok, mert engem a legtöbb Tina Turner szám nem mozgatott meg, (de elismerem a tehetségét!), ugyanakkor a Proud Mary-t az ő előadásában bármikor, bármennyi alkalommal meghallgatom. És persze táncolok rá a nappali közepén. Egy csoda az, ahogyan ő énekelte” – Baranyai Enikő.

„Imádom, libabőrös vagyok, ha meghallom a rádióban. Igazi girlpower-dal! Tóth Andi eget rengető előadásában a Sztárban Sztár színpadán sosem feledem” – Stéger-Dobi Viktória. 

Nutbush City Limits – 1973.

„Ez a szám szólt időnként a tanáriban, amikor középiskolás voltam. Egyszer megkérdeztem a drámatanárom, miért pont ez a dal, azt válaszolta, hogy kevés olyan előadó van a popszakmában, aki képes mindig felállni a padlóról, és ez az erő jó példa az emberek számára” – Stéger-Dobi Viktória. 

Private Dancer – 1984.

„Ennek a klipjét gyerekként az MTV-n láttam és teljesen lenyűgözött minden részlete, szerintem ezerszer tuti megnéztem” – Kun Gabi. 

We Don’t Need Another Hero – 1985.

„Nekem ez a kedvencem. Annyira erős ez a dal, meg hát Mad Max 3 filmzene, és bár a film ’85-os, de videókazin megvolt otthon és megnéztem párszor, és nagyon szerettem, meg a dalt is. Tina ruhája a klipben annyira, de annyira dögös, és a filmben se volt rossz (bár ezzel a filmkritikusok biztos vitatkoznának)” – Babicz Anett.

Typical Male – 1986.

Ez a sláger sem maradhatott le a listáról. 

Tina Turner és David Bowie – Tonight – 1988.

A két világsztár közös produkciójára is érkezett két szavazat. 

The Best – 1989.

„Nem tudom elmondani, hányszor hallgattuk meg barátnőmmel (az esetek többségében hajnali 2-3 között), mikor egy-egy húzósabb egyetemi vizsgánk előtt toltuk az egész estés együtt-tanulást/tételkidolgozást. Szerintem valamikor egy ponton ez lett a közös power songunk, és ezzel együtt kötelező kelléke a készülésnek” – Ignácz-Sári Veronika.

Undercover Agent For The Blues – 1993.

„Ha nincs kedvem takarítani, mindig Tina ment meg, bármelyik dalával, egyszerűen magától táncra perdül a seprű és a partvis… és bár nem a legpörgősebb száma, de erre még a porszívó is beindul.” – Doba Éva. 

Golden Eye – 1995.

„A Goldeneye Turner előadásában is csodálatos, de Zámbó Krisztián tette számomra igazán halhatatlanná az X-Faktorban” Tóth Csaba.

„Még egy szavazat a szerintem legjobb Bond-dalra: Golden Eye” – Doba Éva.

Tina Turner és Eros Ramazzotti – Cosas de La Vida – 1997.

„Az Eros Ramazzottival közös dala nagyon megmaradt kedves emléknek, lehet, hogy azért is, mert abban az időben érettségiztem olaszból, és nagyon élveztem, hogy jó a zene és még értem is a szöveget, amit Ramazotti énekel” Kun Gabi. 

„Nemrég tudtam meg egy podcastből, hogy mennyi ember nem szereti Tina Turner és Ramazotti közös dalát, a Cosa della Vitát. Egészen eddig abban a hitben éltem, hogy ez mindenkinek non-plus ultra élmény, akinek szíve van. Ramazzotti szerintem is kissé nyálas, de ezért a dalért minden egyéb nyálaskodást megbocsátok neki. Imádom, ahogy átadja neki azt az egyszerű egy szál virágot. Na és a kémia a két énekes között! Meg hát Tina Turner fizimiskája… Mintha az álmos olasz városka muskátlis, ruhaszárítós idilljébe betörne a női őserő, ahogy vonul a sikátorban. És hát mekkorát énekelnek benne! Az a legszebb benne számomra, hogy minden pillantásukban, mozdulatukban az egymás iránti tiszteletet látom, és egyfajta tiszteletből eredő távolságtartást is. (Ég és föld a mai klipek egymásra mászása és földön fetrengő twerkelése között, de ez más téma.) Tina Turner életútját ismerve még nagyobb jelentőséggel bír számomra az a női tartás, ami árad belőle. Szerintem a 108 milliós megtekintésből úgy 1 millió én voltam” Haranghy Orsolya.

+ Nam Myoho Renge Kyo – buddhista mantra

Tina Turner a buddhizmus elkötelezett gyakorlója volt. Koncertjei előtt imádkozott, és a vallás, a mantrázás jelentette számára a kiutat a nehéz helyzetekből. Számos interjúban beszélt róla, hogy ezt a mantrát alkalmazta a rossz időszakok idején.

Az énekesnő albumai világszerte 200 millió példányban keltek el, és több koncertjegyet adott el, mint bármelyik másik szólóénekes a történelemben.

Tina Turner

Tina Turner 1981-ben. (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top