nlc.hu
Sztárok

Angelina Jolie portré 48. születésnapja alkalmából

Angelina Jolie 48 éves lett, és gőzerővel dolgozik azon, hogy jobb hellyé tegye a világot

Angelina Jolie megosztó szereplője Hollywoodnak: vagy szeretik, vagy utálják az emberek. Jellemzően az utóbbi tábor van többségben, pedig a 48. szülinapját ünneplő sztár mindent megtesz azért, hogy világjobbító szándékai célba érjenek.

A világ legutáltabb sztárjait felvonultató listán Angelina Jolie neve mindig ott szerepel. Sokan nem tudják neki megbocsájtani, hogy „elszerette” Brad Pittet Jennifer Anistontól, illetve hogy Billy Bob Thornton vérével töltött fiolát hordott a nyakában. (Vagy, hogy csókot váltott a saját testvérével a vörös szőnyegen…) Bőven tett azért, hogy dobogós helyezést érjen el Hollywood gyűlölt hírességei között, és bár az évek során sokat ledolgozott az így szerzett hátrányából, már sosem kezdhet tiszta lappal.

Pedig a ma 48 éves színésznő tényleg igyekszik! Humanitárius akciókat szervez, 2021-ben például az UNESCO-val közös kampányt indítottak a méhek megmentése érdekében. Persze ennek nyilván nincs akkora hírértéke, mint hogy megint beperelte az exférjét, mondom ezt egyébként úgy, hogy a színésznő nekem sem tartozik a kedvenceim közé, de elismerem a tenni akarását.

A méhkirálynő

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint minden negyedik élelmiszernövényből három – és a világ mezőgazdasági területeinek több mint egyharmada – részben a beporzóktól függ. Jolie szerepvállalása tehát nem csak magamutogatás, valójában tényleg egy olyan projekt mellett tette le a voksát, aminek a célja a méhek szaporítása és megmentése. Sőt, még ennél is több, ugyanis a szerveződés keretében a női méhészeket is támogatják, márpedig a nők felemelkedése mindig is a színésznő egyik víziója volt.

Valójában számomra a méhek, a beporzás és a környezet tisztelete összefügg a nők megélhetésével, és az éghajlatváltozásból való kiszorulással. […] A nők olyan tehetségesek. Sokan vannak olyan területen, ahol nincs lehetőség. De éhesek a tanulásra, remek üzleti ösztöneik vannak. Létrehozni egy hálózatot, megmutatni, hogyan legyenek a legjobb méhészek a legújabb tudományos módszerekkel, hogyan legyen valami, amit elkészíthetnek és eladhatnak… Ez nem csak arról szól, hogy nőket tanítsunk, hanem arról is, hogy tanuljunk olyan nőktől szerte a világon, akiknek különböző gyakorlataik vannak

– mondta a National Geographic zsurnalisztájának a projekt kapcsán, de három évvel ezt megelőzően is arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy a nők ismerjék az értéküket és a teljes potenciáljukat kiaknázzák.

Angelina Jolie méhészkedik

Fotó: Vogue/Profimedia

A gyengébbek védelmében

A Jolie Legal Fellowship 2011-es megalakulása óta ügyvédjei segítségével az emberjogok fejlesztésének egyik élharcosa, akik ugyanúgy fellépnek a gyerekbántalmazás vagy szexuális erőszak ellen, mint például egy politikai konfliktushelyzet felszámolásában. Részben nekik köszönhető, hogy 2011-ben elindulhatott egy demokratikus folyamat Líbiában. A színésznő a hírnevét és befolyását felhasználva mindig azon dolgozik, hogy egy jobb világot teremtsen. Ha kell, akkor az ENSZ mögé áll, de tavaly például Washingtonba utazott, ahol a szenátus munkáját segítette, hogy bevezetésre kerüljön a nők elleni erőszak törvénye, ami a felelősségre vonás egy szigorítottabb formáját javasolta. Hogy mennyire elkötelezett ebben a témában jól bizonyítja, hogy II. Erzsébet 2014-ben a legmagasabb uralkodói kitüntetést adományozta neki a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítésében való tevékenységéért. Jolie ugyanis az elmúlt bő egy évtizedet ténylegesen azzal töltötte, hogy a kitűzött humanitárius céljait megvalósítsa.

Angelina Jolie beszéde a Capitol Hill-en

Angelina Jolie beszéde a Capitol Hill-en, 2022. február 9-én, Washingtonban (Fotó: Jabin Botsford/The Washington Post a Getty Images)

Prioritások változása

Eredeti szakmáját háttérben szorítva sokkal kevesebb szerepet vállalt, csak azokra a felkérésekre mondott igent, amikben látott potenciált. Ilyen volt a Demóna, az Akik az életemre törnek, és az Örökkévalók is. Vagy mondhatnánk a Callast, ugyanis nemrég nem kisebb legenda bőrébe bújt, mint Maria Callas operaénekesnő – a filmen jelenleg már az utómunkálatokat végzik, várhatóan az év végén vagy jövőre kerül mozikba. Ez nyilván olyan lehetőség, amire bolond lett volna nemet mondani, főleg úgy, hogy Callas szerepében találkozik a színésznői véna, és a korábban emlegetett erős női vonal is.

Nagyon komolyan veszem a felelősséget Maria életéért és örökségéért, mindent meg fogok tenni, hogy megfeleljek a kihívásnak. Pablo Larraín olyan rendező, akit régóta csodálok. Egy álomlehetőség, hogy többet mesélhessünk Maria történetéből Pablóval és Steven Knight forgatókönyvíróval.

Jolie és Callas

Forrás: Screen Near You

Azért persze a könnyedebb műfaj rajongóinak sem kell aggódniuk, érkezik a Demóna harmadik és a Kung Fu Panda negyedik része is, ami már-már összenőtt a nevével, ami pedig a drámát illeti, Christoph Waltzzal az Every Note Played című filmen dolgoznak. Itt egy elidegenedett feleséget fog alakítani, aki súlyos beteg férje ápolása miatt hazaköltözik.

Akárcsak Reese Witherspoon, 2010 óta ő is inkább a kamera másik oldala felé kezdett kacsingatni, hiszen ez az idejébe is jobban belefért és abszolút szerelemprojekteket jelentett. A vér és méz földjén, a Rendíthetetlen vagy éppen A tengernél már mind a rendezői kvalitását mutatják. Utóbbi az utolsó közös filmje volt Brad Pittel, nem mellesleg pedig egy házasság válsága volt benne a fókuszban, ami gyakorlatilag ómenként vetítette előre a pár 2016-os válását.

És ha már Bradnél tartunk…

nem mehetünk el szó mellett kettejük csatározása mellett sem, ami az elmúlt közel hét évben újra és újra erőre kapott. Jolie azért adta be a válókeresetet, hogy megvédje a családját, később kiderült, hogy Pittet családon belüli erőszak elkövetésével vádolta. Még az FBI-t is bevonták az ügybe, hogy vizsgálják ki a színész erőszakos hajlamait, de végül egyetlen bizonyítékot sem találtak arra vonatkozóan, hogy Angelina állításai igazak lettek volna és Brad tényleg fojtogatta volna egyik gyermeküket.

Bár a bíróság felmentette a színészt, és jogerősen megítélte a gyerekeik feletti közös felügyeleti jogot, a pereskedés itt nem ért véget. Franciaországi szőlőbirtokuk, a Chateau Miraval kapcsán Brad kifogásolta, hogy volt felesége a tudomása nélkül hirdette meg eladásra a telket és az ingatlant, ezért perbe fogta őt. Erre Angelina is egy újabb jogi keresettel állt elő: 250 millió dolláros kártérítést követelt, mondván, hogy exférje csak a bosszú miatt akarta magáénak a közös borászatuk irányítását, kitúrva őt a részesedéséből.

Ember – vagy még inkább ügyvéd – legyen a talpán, aki gombot varr ezekre a vádaskodásokra, amiket láthatóan újra és újra csak a sértettség szül. Már rég mellékessé vált az, hogyan osztozzanak a közösen megszerzett vagyonon, itt már tényleg másról sincs szó, csak a sárdobálásról, amiben a színésznő a pletykák szerint jeleskedik. A Page Six informátora szerint mindent megtesz azért, hogy a gyerekeit – a meghozott döntés ellenére is – elidegenítse az apjuktól, illetve, hogy a lehető legrosszabb színben tüntesse fel őt a világ előtt, ami újabb eszközt az utálkozók kezébe.

Angelina Jolie családja
Megnézem
Összes kép (7)

Várat magára az újrakezdés?

Kétségtelen, hogy Jolie az egyik legszebb híresség, de válása óta – vagy épp amiatt – nem nagyon engedi, hogy a magánélete terítékre kerüljön. 2021 nyarán exférjével, Jonny Lee Millerrel hozták hírbe, akinek New York-i lakásán vacsorázott több alkalommal is. Akkor a színésznő cáfolta, hogy barátságon túl több lenne köztük, és a pletyka lassan el is halt, pedig Jennifer Lopez és Ben Affleck az élő példa rá, hogy egy felmelegített kapcsolatból is kisülhetnek jó dolgok.

2021 októberéig kellett várni a következő jelöltre, aki ezúttal The Weeknd, vagyis tisztességes nevén Abel Tesfaye volt. Több ízben is együtt vacsoráztak a paparazzók nagy örömére, sőt, egy nyilvános alkalom után együtt távoztak a helyszínről. Ez újabb szóbeszédre adott okot, de az E! Newsnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő forrás szerint szó sem volt vonzalomról, csupán a közös érdeklődési kör miatt találkozgattak. Azt csak halkan kérdezném, hogy vajon mi közös lehet kettejükben, The Weeknd 15 évvel fiatalabb a színésznőnél…

Két év szünet után végül idén januárban ismét egy nála 20 évvel fiatalabb férfi akadt a horgára. Paul Mascallal csak rövid ideig találkozgattak, ez azonban – megint csak a rossz szájak szerint – pusztán látszatfogás volt, miután Brad Pitt is egy 32 éves ékszertervező mellett találta meg a boldogságot.

Jolie számára tehát az újrakezdés szerelmi fronton még odébb van, minden másban azonban sikeresebb, mint valaha. És bár nem ő a világ legjobban szerethető embere, vitathatatlan, hogy legalább próbál azért tenni, hogy nyomot hagyjon maga után. Nem is akármilyet.

(via, via, via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top