nlc.hu
Sztárok

Naya Rivera tragédiájának évfordulója

Arra még volt energiája, hogy a fiát mentse, de ő elmerült a vízben – Három éve történt Naya Rivera tragédiája

Idén harmadik éve, hogy a Glee-sztárja életét vesztette egy tragikus hajóbalesetben, de a családja még mindig nem tudott napirendre térni a történtek felett.

2020. július 8-án szinte másról sem szóltak a bulvárhírek, minthogy Naya Rivera, a nálunk is nagy sikerrel futó sorozat, a Glee – Sztárok leszünk! színésznője meghalt. A 33 éves Rivera, aki Santana Lopez szerepében brillírozott, a bejelentést megelőző egy héttel indult el a Piru-tóra hajózni kisfiával, Josey Dorsey-val. Néhány óra elteltével a kisfiút egyedül találták meg a fedélzeten, aki a rendőröknek azt mondta, az anyukája úszni ment, és nem tért vissza. Bár sajnos már ekkor sejthető volt, hogy Rivera nem élte túl a tavon töltött időt, nagy erőkkel keresni kezdték. A búvárok öt nappal később már csak a holttestét tudták kiemelni a vízből.

Kiváló úszó és ügyes hajós volt

Rivera és a kisfia grillezést terveztek a Piru-tónál, mielőtt úgy döntöttek, hogy hajót bérelnek. Egy óra körül hagyták el a dokkot, de mikor órák múltán sem értek haza, elkezdődött a keresésük. Délután négy körül bukkantak a hajóra, Rivera kisfia mentőmellényt viselve aludt a fedélzeten, sérülés nem látszott rajta. A seriff rögtön kikérdezte a négy éves gyereket, akinek elmondása alapján egy szörnyű baleset kezdett kirajzolódni.

Az édesanyjával együtt ugrottak be a tóba, kicsit úsztak, aztán Rivera gyorsan azt mondta neki, hogy vissza kell szállni a hajóra. A kisfiú arra emlékezett, hogy a színésznő még kisegítette őt a hullámok közül, de a fedélzetre már egyedül mászott fel, Rivera is próbálkozott, de a gyerek beszámolója szerint elmerült a víz alatt. Egyszer még látta feljönni, és segítségért kiáltani, Josey pedig megpróbált kötelet keresni, hogy bedobja neki, de aztán a színésznő elmerült és többé nem jött a felszínre.

Naya Rivera

Naya Rivera a GLEE sztárja (Fotó: FOX Image Collection via Getty Images)

Elmondta, hogy édesanyján nem volt mentőmellény, amit később a hajózási cég is megerősített. Rivera gyakorlott, jó úszó volt, már gyerekkorától fogva gyakran jártak ki a vízre a családjával, és hajózási ismeretekkel is bírt, így valószínűleg magabiztosan feltételezte, hogy nem lehet baj. Sajnos azonban a környezeti tényezők ellene dolgoztak. Egyrészt feltámadt a szél, ami elsodorta a hajójukat, másrészt – a szakértők szerint – pont egy olyan áramlatba kerültek, ami csak még inkább felgyorsította a folyamatot.

A Ventura megyei seriff szerint:

Elég energiát gyűjtött, hogy megmentse fiát, de nem eleget ahhoz, hogy megmentse saját magát.

A halál oka: fulladás

Rivera holttestét röntgennel is átvizsgálták, valamint teljes boncolást végeztek rajta, ez sem külső sérülést, sem betegséget nem igazolt. A rossz nyelvek azt pletykálták, hogy a színésznő valamilyen szer befolyása alatt állhatott, de a toxikológiai vizsgálatok eredménye sem kábítószert, sem alkoholt nem igazolt a szervezetében. Kis mennyiségű szorongás elleni vényköteles gyógyszert – amfetamint és diazepamot –, valamint koffeint ugyan találtak, de annyira elhangolható szinten, hogy biztosra vették, nem ez vezetett a tragédiához. A halál okának fulladást, a haláleset körülményeinek pedig balesetet fogalmazott meg a megyei orvosszakértő.

2020. július 24-én a színésznőt örök nyugalomra helyezték, de a történet itt nem ért véget, sőt. A java csak ez után kezdődött.

Naya Rivera halála

Naya Rivera keresése a Piru tó felett, 2020 július 8-án (Fotó: Michael Buckner/Variety/Penske Media via Getty Images)

Perre vitt felelőtlenség

Ryan Dorsey, Rivera exférje, és kisfiuk édesapja 2020 novemberében pert indított arra alapozva, hogy a tó veszélyeire senki nem figyelmeztetett, holott már az elmúlt évtizedekben is tucatnyi emberéletet követelt. Nem voltak jelzőtáblák arról, hogy az áramlatok életveszélybe sodorhatnak bárkit, emellett a bérlet hajó nem volt felszerelve a megfelelő úszásra alkalmas eszközökkel, mint létra, kötél, horgony, rádió, vagy bármi, ami megakadályozta volna, hogy az úszók elszakadjanak a járműtől.

Annak ellenére, hogy a tragédiakor már két éve nem voltak együtt, Dorsey-t nagyon megviselte a színésznő halála. „Senki sem tudja… miért. Miért kellett itt hagynia minket. Remélem, az idő múlásával egyre könnyebb lesz, de az örökkévalóság örök, és soha nem fogom tudni a miértet.

Naya Rivera és Josey

Naya Rivera és Josey A Lego kaland 2 kaliforniai bemutatóján, 2019-ben (Fotó: Gregg DeGuire/Getty Images)

Válásuk ellenére nagyon jó kapcsolatot ápoltak, és Josey-t is közösen nevelték, így a férfit teljesen letaglózta a hír, és kisfia miatt döntött úgy, hogy perre viszi a történteket, mert ahogyan a vádiratban fogalmaztak, érzelmi feszültséget okoztak a gyereknek, aki szemtanúja volt az anyja halálának.

Végül 2022-ben sikerült olyan megállapodásra jutniuk, amiben a kisfiú anyagi kárpótlást kapott, de ennél többet nem lehet tudni az egyezségről.

Tragédiára épülő boldogság?

Bár Dorsey maga is feltörekvő színész, egy percig sem volt kérdés számára, hogy egyedülálló apukaként folytatja Josey nevelését. Rivera egész családja támogatta őt, olyannyira, hogy a színésznő húga, Nickayla is beköltözött a férfi otthonába a baleset után. 2022 januárjában azonban még mindig arról szóltak a hírek, hogy egy fedél alatt élnek, így beindult a spekuláció, miszerint több is lehet közöttük, mint barátság. Ha így is lenne, akkor sem lenne hozzá köze senkinek, de a színész besokallt a pletykáktól, és az Instagramon reagált kettejük viszonyára.

Igazán szomorú, hogy olyan világban élünk, ahol az emberek úgy nevelkedtek, hogy azt gondolják, helyes a gyűlöletkeltés, különösen akkor, ha kijelentéseket tesznek egy családról, akik próbálnak egy tragédiával megküzdeni, úgyhogy remélem, elképzelhetetlen, hogy neked vagy bárkinek, aki közel áll hozzád, valaha át kell ezen mennie.

Kegyhely a Piru tónál

Kegyhely a Piru tóba fulladt színésznő Naya Rivera emlékének (Fotó: Profimedia)

Elárulta, hogy kisfia volt az, aki megkérdezte, hogy Nickayla velük lakhat-e, ugyanis ő állt a legközelebb ahhoz az anyafigurához, akit Josey elveszett.

Ez egy átmeneti helyzet. Mindazok után, amin keresztül kellett mennie, hogyan tagadhatnám meg ezt tőle? Mi miatt? Azért, hogy mit gondolhat vagy mondhat néhány idegen, vagy okádhatnak gyűlöletet egy meggondolatlan, logikátlan, félretájékozott bulvárlap alapján?

Nem mellesleg Nickayla egy YouTube-videóban beszélt arról, hogy ő és a családja teljes sokkot kaptak a történtektől, és olyan mély és sötét helyekre vitte őt a tragédia, amivel nagyon nehéz volt szembenéznie. „A sötét hely, ahol korábban voltam, csak tovább fejlődött, amikor megtörtént. Akkoriban nem gondolkodtam a jövőmről. Igazából nem is gondoltam magamra. Csak fájdalmat éreztem.

Nickayla édesapja is megszólalt az ügyben még korábban, és azt mondta, hogy a fókusz egyértelműen Josey-n van, az egész család az ő érdekeit tartja szem előtt, ez nem kérdés.

Dorsey nemcsak a mindennapokban remek apa, hanem Rivera emlékét is őrzi. Többször tett már említést róla a bejegyzéseiben, hogy mennyire szeretne válaszokat adni a fiának, de sajnos nem tud. Cserébe viszont próbál mindent mást megadni számára, fotóin szinte kivétel nélkül szerepel Josey is, láthatóan apa és fia között nagyon szoros kapcsolat van.

Idén márciusban az Entertainment Tonightnak adott interjújában elmondta, hogy a dolgok napról napra változnak, de különösen akkor válik nehézzé, amikor fiával megbeszélik, mi történt azon a napon, amikor az anyja meghalt, és közbe kell lépnie, hogy megvigasztalja Josey-t. „Néhány nap nehezebb, mint a többi. Nehéz számomra, amikor Josey mond bizonyos dolgokat, ha hiányzik neki az anyja… vagy olyan pillanatokat hoz fel, amelyeket nyilvánvalóan soha nem fog elfelejteni élete legrosszabb napjáról. Ilyenkor nem tudok mit mondani, kivéve, hogy »tudom haver, és szeretlek«, és megölelem. Csak egy emberi apa-fiú kapcsolódás, megsimogatom a fejét és magamhoz szorítom, mert ez minden, amit tenni tudok, hiszen nincsenek válaszaim.

via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top