nlc.hu
Sztárok
76 éves lett Kamilla

76 éves lett Kamilla, az utálkozók céltáblájából lett brit királyné

Kamilla királyné idén július 17-én ünnepli a 76. születésnapját. Bár még most, annyi év után is, sokan egy régi-régi történet alapján ítélkeznek felette, azért biztosan tudunk néhány olyan információt mondani, amitől kicsit változik a róla kialakult kép.

Úgy ismerte meg a világ, mint a gonosz nőszemélyt, aki Diana és Károly közé férkőzött. Kamilla azóta királyné lett, és a megítélése is sokat változott. Végtére is, meddig lehet démonizálni egy nőt, és rákenni minden rosszat?

Tiltott és titkos viszony, amiben mindenki sérült

A fiatal Kamilla nem volt tökéletes tanuló. Az érettségi után külföldön egy bentlakásos iskolában tanult etikettet, majd Párizsban töltött fél évet, ahol franciául tanult. Amikor hazaért Londonba, dolgozni kezdett, ám alig egy hét után kirúgták az első munkahelyéről. Nem mintha nagy szüksége lett volna a pénzre, mert egyik rokona egy kisebb összeget hagyott rá, épp annyit, hogy ne kelljen a mindennapok miatt aggódnia, majd 1973-ban férjhez ment Andrew Parker Bowleshoz. A helyzet viszont az, hogy 1970 óta egy másik férfit szeretett, ő volt Károly herceg, a jelenlegi brit uralkodó.

Kamilla és Károly király

Kamilla és Károly 1975-ben (Fotó: Profimedia)

Kettejük kapcsolatát azonban nem nézték jó szemmel. A románc legnagyobb ellenzői az anyakirályné és Károly pártfogója, Lajos Ferenc battenbergi herceg, vagyis Lord Mountbatten voltak. A tények kedvéért tegyük hozzá, hogy Károly csak akkor vehette volna el Kamillát, ha az elvált volna a férjétől. Ám egy elvált asszony, mint a jövendőbeli brit királyné, akkoriban elképzelhetetlen volt. De sem Kamilla, sem Károly későbbi – ma már talán kijelenhetjük, hogy kényszer – házassága Dianával nem gátolta meg őket abban, hogy tovább folytassák a tiltott, de nem annyira titkos viszonyukat.

1995-ben Parker Bowles és Kamilla házassága véget ért, ekkor Diana és Károly már 3 éve külön éltek. A walesi hercegné 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után a herceg és a „gonosz nőszemélyként” emlegetett asszony kapcsolatáról szóló pletykák kissé elcsitultak, ám éppen csak addig, hogy a gyászoló Vilmos és Harry számára legyen némi béke és csend.

Így vívta ki II. Erzsébet elismerését

A 2000-es évek elejére azonban nyilvánvalóvá vált, hogy Károly nem engedelmeskedik tovább a családjának, és ragaszkodott ahhoz, hogy azt a nőt vegye feleségül, akit legelőször is kellett volna. 2005-ben mondták ki az igent – immár a család támogatásával. Az viszont csak néhány éve derült ki egy, a királyi családdal foglalkozó könyvben, hogy András herceg, aki azóta már nem dolgozó tagja a famíliának, folyton azt súgta anyja fülébe, hogy újraházasodása miatt Károly nem alkalmas a trónra…

Károly és Kamilla esküvője

Károly és Kamilla esküvője 2005-ben (Fotó: Profimedia)

Erzsébet viszont ekkor már nem foglalkozott más véleményével. Ő is belátta, hogy a család érdekében elfogadásra és változtatásra van szükség. Angela Levin, aki a Kamilla, Anglia királynéja című könyvet írta, korábban három hónapot töltött Károly párjával, aki egy alkalommal meghívta őt közös teázásra II. Erzsébettel. „Ez a találkozás világossá tette számomra, hogy a pletykák ellenére szoros a kapcsolat kettejük között, amely kölcsönös tisztelettel is párosul” – írta Levin.

II. Erzsébet számára többek között az is szimpatikus volt Kamillában, hogy sosem akarta túlragyogni Károlyt, és minden negatív jelző ellenére sem teregette ki a szennyest a médiának. „Olyan területeket karolt fel, melyekkel korábban nem kiemelten foglalkozott a királyi család. Ilyen volt a nemi erőszakon átesett nők vagy a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítése… A pandémia idején egy online könyvklubot indított, egyrészt, hogy  ösztönözze az embereket az olvasásra, másrészt, hogy segítsen a magányosokon.”

Kamilla még a híresen nyers és szókimondó Fülöp herceggel is stabil kapcsolatot alakított ki. Amikor a Covid-járvány miatt a királynő és a férje, a 22 fős személyzettel együtt „bezárkózott” a Windsor-kastélyba, Kamilla naponta hívta Zoomon apósát, hogy elterelje figyelmét az egyre súlyosabb szívbetegségéről. Fülöp herceg 2021-ben bekövetkezett halála után Kamilla szintén naponta beszélt a királynővel, és inkább olyan könnyed témákat igyekezett szóba hozni, mint a lovak és a lóverseny – mert ezek mindig jobb kedvre derítették az uralkodót. 

Kamilla, II. Erzsébet és Fülöp herceg

Kamilla, II. Erzsébet és Fülöp herceg (Fotó: Profimedia)

Gyerekszobából lett gardrób

Kamilla „nem erőltette rá magát” Harry és Vilmos hercegre. „Vilmos világossá tette számára, hogy természetesen elfogadja őt, mint az apja felesége, de nem mostohanagyanyja a gyerekeinek… Vagyis Károly herceg unokáinak két nagyapjuk van, de csak egy nagymamájuk. Ezt pedig Kamilla tiszteletben tartja” – írja Levin. Azt azért tudni lehet, hogy Vilmos gyerekei GaGának becézik Kamillát.

Tina Brown a „The Palace Papers” című könyvében pedig úgy fogalmaz, hogy Vilmos és Harry elfogadta Kamillát, de soha nem kerültek hozzá igazán közel. Több összezörrenése talán Harry herceggel volt, aki 30 évesen arról panaszkodott a barátainak, hogy Kamilla öltözőszobának alakíttatta át egykori gyerekszobáját Highgrove-ban, Károly gloucestershire-i birtokán. Arról már Harry herceg írt a saját memoárjában, hogy könyörgött apjának, ne vegye el Kamillát

Kamilla, Károly, Vilmos és Harry

Kamilla, Károly, Vilmos és Harry 2007-ben (Fotó: Profimedia)

Meghan és Kamilla

Angela Levin könyvében olvasható az a történet, mely szerint Kamilla ebédre hívta Meghan Markle-t, amikor már hivatalosan is bejelentették az eljegyzését Harry herceggel. „Károly felesége mindent megtett azért, hogy Meghan számára könnyű legyen a beilleszkedés, és valóban nyitottan fogadta az egykori színésznőt. Ebédre is hívta őt, ám erre sokat kellett várnia, mert Meghan hetekig nem válaszolt a megkereséseire.”

Az író úgy fogalmazott, hogy Kamilla pontosan azért szeretett volna segíteni Harry párjának, mert tudja, hogy milyen nehéz elérni, hogy befogadja a család, és elfogadják az emberek. Az akkori hercegné még egy kerti partit is szervezett Meghan és Harry számára, tisztelegve a sussexi hercegné Greenfell közösségben végzett munkájáért. Ám igazán szoros viszony ennek ellenére sem alakult ki köztük.  

Meghan Markle, Kamilla királyné, Katalin walesi hercegné

Meghan Markle, Kamilla királyné, Katalin walesi hercegné 2019-ben (Fotó: Profimedia)

Egy másik könyv szerint Harry azt javasolta az apjának, hogy egy „külső közvetítő” bevonásával próbálják meg rendezni a kettejük között lévő nézeteltérést. Ám mikor Károly megosztotta feleségével kisebbik fia ötletét, az nevetségesnek nevezte az ötletet, és azt javasolta férjének, hogy a fiai és közte kialakult helyzetet családon belül oldják meg.

A királyné és a jövendő királyné

Kamillából 2022 szeptemberében királyné lett. Hogy ezt a szerepet betöltse, még II. Erzsébet is szerette volna, aki még életében így beszélt erről: „…amikor elérkezik az idő, és a fiam, Károly lesz a uralkodó, tudom, hogy ő és a felesége, Kamilla ugyanazt a támogatást fogja kapni, mint amiben én is részesültem. Őszinte kívánságom, hogy amikor ez megtörténik, Kamilla királynéként legyen ismert, miközben hűen szolgál tovább.”

Azt azonban nem lehet nem észrevenni, hogy Kamilla királynéban és Katalinban (a jövendő királynéban) nem sok közös van. A két nő két különböző karakter, más területek érdeklik őket. Míg Katalin Vilmos nélkül is magabiztos és jól teljesít nyilvános eseményeken, addig Kamilla inkább akkor érzi magát biztonságban, ha férje is mellette van. Ezzel együtt sem szabad azt feltételezni, hogy a két nő között rossz lenne a viszony. „Amikor a 2022-es karácsonyi hangversenyen, amit Katalin szervezett, a hercegné meglátta Kamillát, kinyújtotta a karját, megölelte és őszinte öröm látszott mindkettőjük arcán… De nem szabad elfelejteni, hogy ez Harry herceg támadásainak leghevesebb időszakában volt, amikor a királyi családnak egységet kellett mutatnia” – vélekedett egy testbeszédszakértő.

Kamilla és Katalin hercegné

Kamilla és Katalin hercegné (Fotó: Profimedia)

Maradjunk inkább a tényeknél. Ez pedig az, hogy Kamilla és Katalin is azon dolgozik, hogy a királyi család ezekben az időkben is erős maradjon, és teljesítsék a feladataikat. Ez pedig sokkal több, mint azt gondolnánk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top