Család

Kovászolás, jótékonysági szakácskönyv, meseolvasás – Hírességek, akik JÓL használják a közösségi oldalakat a koronavírus idején

Születnek jó dolgok a koronavírusnak „köszönhetően”. Értelmetlen kihívások, és vásárlásra buzdító posztok helyett értékes tartalmakat kezdtek gyártani a hírességek a közösségi oldalakra.
Nagy Ervin, Balázs Andi és Camilla hercegné

Emlékszem, amikor március elején az Olaszországban élő barátaim arról meséltek, hogyan változott meg az életük néhány nap alatt, szóba került az is, hogy a kényszerszünet és a kijárási tilalom milyen jó irányba vitte az ottani celebek posztjait. Ismerőseim beszámoltak róla, hogy a YouTube-vloggerek információs videókat kezdtek forgatni, a zenészek élőben, online, ingyen koncerteztek: a példák sora szinte végtelen. Aztán alig egy héttel később már mi is home office-ban kezdtünk dolgozni, megjelentek olyan kezdeményezések, mint a Maradj otthon! Fesztivál, ahol ingyen lehet „kanapékoncerteket” nézni. Ha a különböző közösségi oldalakat pörgetem, akkor az eszement hisztit levágó magyar hírességek és a koronavírussal kapcsolatban őrületes butaságot posztoló celeb bejegyzése mellett, egyre több olyan ismert ember akciójával találkozom, ami alapjaiban változtathatja meg a felszínességtől bűzlő influenszerkedést.

Régóta zavar az érték nélküli influenszerkedés jelensége, de most tényleg semmi létjogosultsága nincs annak, ha valaki fogfehérítőt reklámoz. A többség felismerte a helyzet súlyosságát, ahogyan azt is, hogy saját szintjén mivel tud segíteni az embereknek.

Az RTL klubra néhány napja tért vissza A tanár című sorozat – ennek aztán a további részeit koronavírus miatt el is tolják őszre –, melynek a főszereplője Nagy Ervin, hétvégén még az Álarcos énekesben is hatalmasat villantott. Ezekkel egy időben a színész igazán aktívvá vált a Facebook- és az Instagram-oldalán is.  Esténként élőben olvas fel a kultúrára szomjas közönségnek például Péterfy Gergő és Péterfy-Novák Éva köteteiből, vagy éppen Adyt szaval nagymamája emlékére. De egy-egy bejegyzésben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtésére is felhívja a figyelmet, ahol a csomagok kiszállításában is segített.

Az Álarcos énekes fellépői közül azonban nem Nagy Ervin az egyetlen, aki a közösségi oldalát ezekben a napokban teljesen átalakította. Árpa Attila még március közepén, a kijárási korlátozás előtt, jelezte a Facebook oldalán, hogy a környékén élő, kerületi, idős lakosoknak nagyon szívesen bevásárol hétvégére.

Közzétette: Nagy Ervin – 2020. április 13., hétfő

Mielőtt tévés lett, orvosként dolgozott Várkonyi Andrea, aki most újra maszkot és kesztyűt húzott. Ő, több kollégájával együtt az Uzsoki Kórház munkatársainak vásárolt be, hogy a műszakjuk után az orvosok és a nővérek, valóban pihenni tudjanak, és ne kelljen még a boltba is rohangálniuk. Várkonyiék terve, hogy hetente más-más intézmény dolgozóinak a bevásárlását oldják meg. Jó kezdeményezés, aki tudja, érdemes követni. Bevásárlásra ugyan nem, de az otthonmaradás fontosságára hívja fel a figyelmet posztjaiban Lengyel Tamás, stílusosan a Mi kis falunk egyik jelenetével, amikor járványpánik uralkodott el Pajkaszegen.

Evezzünk kicsit más vizekre. A You, vagyis a Netflixen futó Te sorozat, nálunk is elképesztően sikeres, főleg a fiatalabbak körében. Ennek főszereplője Penn Badgley viszont kicsit sem számít aktív hírességnek a közösségi oldalakon. Ha ritkán posztol, annak mindig valamilyen jótékonysági akcióhoz van köze. Így tett a napokban is, amikor élő konferenciahívásban jelentkezett be az Instagramon egy pszichológussal, aki a családon belüli erőszak és a karantén összefüggéséről, a menekülés lehetőségeiről, a lelki egészségünk megőrzéséről beszélgetett a színésszel.  Lássuk be, sokkal értelmesebb téma, mint ostoba kihívásokba belemenni.

A családon belüli erőszak áldozatainak már Camilla hercegné is üzent. Ő megannyi segítő szervezet elérhetőségét osztotta meg a Twitteren, hozzátéve, hogy tudja, a „Maradj otthon!” kérés, nem mindenki számára jelenti a biztonságot, éppen ezért mindenben igyekszik támogatni azon szervezetek munkáját, akik abban segítenek a nőknek, hogy karantén idején is képesek legyenek kitörni az otthoni terrorból. Ám nem ez az egyetlen ügy, ami mögé beállt. Károly herceg feleségének egyik legnépszerűbb bejegyzése az volt a napokban, amikor kilenc, számára kedves, inspiráló kötetet ajánlott karantén idejére, az olvasást népszerűsítve.

View this post on Instagram

“Ernest Hemingway, famously, once said “There is no friend as loyal as a book”. In these challenging times when we are isolated from the ones we love, many of us are finding comfort in reading, to fire up our imaginations, to take us on journeys and to make us laugh. With that in mind, here is a list of my dearest ‘friends’.” – The Duchess of Cornwall ⬅️ Her Royal Highness has curated a reading list to provide some inspiration to those isolating at home over the Easter weekend. The Duchess is passionate about reading for all ages and promotes its importance through some of her patronages, including @literacy_trust, @booktrust, @beanstalkreads and @royalsocietyofliterature. 📚 See our Instagram story for more on why The Duchess selected each book!

A post shared by Clarence House (@clarencehouse) on

A szórakoztatás is átalakult az elmúlt időszakban. Zenészek, énekesek tartanak kanapékoncerteket a közösségi oldalakon, míg az Egyesült Államokban a legnépszerűbb sorozatok munka nélkül maradt forgatókönyvírói fikciós epizódrészleteket jelentetnek meg arról, milyen is lenne a sorozatuk egy-egy epizódja a koronavírus idején.  Az HBO-n futó, tavaly búcsúzó Veep (Az alelnök) sorozat két főszereplője is újra összeállt. Ők is élőben jelentkeztek az Instagramon, és miközben megannyi vicces titkot árultak el a széria legelső epizódjának forgatásáról, pénzt gyűjtöttek, egy egészségügyi szervezetnek.  

A 90-es évek egykori sikercsapata volt a Take That melynek frontembere Gary Barlow, szintén teljesen átalakította az Instagram-oldalát a karantén alatt. Ő naponta jelentkezik „duett” videókkal. Az egyik kamera mögött mindig Gary ül az otthonában, míg a másik számítógép mögött egy-egy híresség várja, hogy közösen zenéljenek. Az elmúlt hetekben láthattunk már különleges előadást így a Coldplay frontemberével, Gary zenésztársával Robbie Williamsszel, Rick Astleyvel és Jason Donovannal is. Csak két zenész, két nappali és színtiszta zene. Értelmesebb, mint párnát kötni magunk elé, hogy aztán egy Gucci övvel átkötve mutogassuk: ilyet is tudunk.

Visszatérve a hazai hírességekhez: a magyar médiában megforduló séfek sem tétlenkednek. Mind igent mondtak, és közösen szerepelnek egy online elérhető szakácskönyvben, ez lett a Karantén konyha. A jótékonysági célú, digitálisan letölthető, 100 oldalas, 40 receptet tartalmazó könyv árával egyszerre támogatod a kórházi dolgozókat, családi éttermeket, rászorulókat és bővítheted receptgyűjteményedet is a karantén ideje alatt. A kezdeményezésbe olyan ismert arcok vállalták szerepet, és népszerűsítik is a közösségi oldalaikon, mint Krausz Gábor, Sárközi Ákos, Rácz Jenő vagy éppen Gáspár Bea.  De itt nem áll meg a nagy konyhaforradalom. A karantén idején rengetegen sütnek-főznek otthon. Ha van élesztő, minden van! Ha pedig nincs, akkor készítsünk kovászt! Szabi, a pék, vagyis Szabadfi Szabolcs például olyan videókkal jelentkezik a Facebookon, amelyben naponta segít az embereknek a kovász „nevelgetés” folyamatában, vagy a hatos fonás elsajátításában.

Végezetül jöjjön a kedvenc magyar hírességünk, aki hatalmas tapsot érdemelne mindenkitől. Balázs Andi színésznőről beszélünk, akinek varrónői végzettsége is van, így a kijárási korlátozás elején azonnal maszkvarrásba kezdett. A maszkokból küld idősek otthonába, kórházakba, és barátoknak. Amikor pedig nem a varrógép mögött ül, akkor online mesét olvas gyerekeknek. ugye, hogy nem minden rossz, ami a közösségi oldalakon történik?!

Pozitív hírek sztárokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top