nlc.hu
Sztárok

50 éve hunyt el Bruce Lee

50 éve halt meg Bruce Lee – egy tanulmány kiderítette, mi okozhatta a halálát

Ma 50 éve, hogy a legendás Bruce Lee, tragikus hirtelenséggel meghalt. Halálát még 50 évvel később is mindössze elméletek és találgatások magyarázzák. De vajon melyik lehet igaz? Egy legfrissebb tanulmány választ adhat erre a kérdésre.

Bruce Lee 50 évvel a halála után is a harcművészeti filmek egyik legnagyobb ikonjának számít. Ha nem lett volna, igen valószínű, hogy a harcművészeti filmműfaj sem tört volna be az 1970-es évek elején az észak-amerikai, továbbá az európai filmművészetbe, vagy de legalábbis biztosan nem úgy, mint ahogyan azt végül tette.

Lee nagy hatással volt a filmművészetre, illetve a harcművészeti ábrázolásokra, nem csoda, hogy számos színészt és rendezőt inspirált. Sokszínűsége vitathatatlan, hiszen kínai harcművészként, színészként, rendezőként, producerként, illetve forgatókönyvíróként egyaránt helytállt. A Time a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta, a Variety pedig a 20. század 100 ikonjának egyikeként hivatkozik rá. 

A harcművész 1940. november 27-én született San Franciscóban, eredeti neve pedig Lee Jun Fan volt. A színész a kínai asztrológia szerint a Sárkány évében, illetve a Sárkány órájában született. Édesapja kantoni operaénekesként dolgozott, így sokat volt távol a családjától. Nem sokkal Lee születése után a család visszatért Hongkongba. Bruce Lee már ötéves korában is megcsillogtatta színészi tehetségét, hiszen gyerekszínészként olyan filmekben szerepelt, mint az Emberiség születése, vagy a Fu gui fu yun. Gyerekként előszeretettel osztották rá a bajba kerülő gyerek szerepét, és igazság szerint ez a szerep nem is állt annyira távol Bruce Lee valóságától.

Bruce Lee (Fotó: Getty Images)

Bruce Lee (Fotó: Getty Images)

Utcai verekedések és ökölvívó bajnokságok

12 éves korában a szülei egy katolikus iskolába, a La Selle College-ba iratták. Átlagos tanuló volt átlagos jegyekkel, amit leginkább az magyarázott, hogy a tanulás nem tartozott a kedvenc elfoglaltságai közé, ráadásul sokat betegeskedett. Ez később az edzés hatására változott meg. Ahogyan szerepeiben, úgy a való életben is sokszor keveredett bajba, illetve verekedésekbe. Leginkább utcai bandákhoz csapódott. Miután az egyik ilyen verekedésben egy banda tagjai alaposan helyben hagyták, a fiatal Lee elhatározta, hogy kitanulja a harcművészet fortélyait. 

Yíp Man pártfogoltja lett, aki körülbelül öt éven keresztül tanította a wing chung kungfura. Az edzője nem csak harcművészetre tanította, hanem a hagyományos kínai filozófiára is.

Lee több ökölvívó versenyt is megnyert, tudását azonban nemcsak a ringben, hanem az utcán is kamatoztatta, aminek hatására egyre több verekedésbe került. A temperamentuma, illetve gyors ökle miatt számos alkalommal került a hongkongi rendőrségre, így szülei azt javasolták, hogy inkább térjen vissza az Egyesült Államokba. 

 

Vissza a „gyökerekhez”

Lee 1959-ben ismét San Francisco kínai negyedében kötött ki, ahol egy közeli rokonának éttermében dolgozott. Mindezzel együtt az egyetemre is beiratkozott, ahol filozófiát tanult. Nappal tehát az egyetemen, esténként pedig az étteremben töltötte az idejét, és még így is talált időt kungfutechnikájának finomítására. Pár évvel később jövendőbelijével is megismerkedett, Linda Lee Cadwell-lel, majd nem sokkal később az első kung-fu iskoláját is megnyitotta. 

Az 1960-as évek elején ismerkedett meg a kenpó amerikai mesterével, Ed Parkerrel, illetve egy taekwondo mesterrel, Jhoon Rhee-vel. Ők az Egyesült Államok harcművészetében kulcsfontosságú szerepet töltöttek be. Ed Parker meghívta Leet, hogy tartson bemutatót a Long Beach Nationalson, amely egy harcművészeti bajnokság volt.

A bemutatók jót tettek a hírnevének, nem beszélve arról, hogy számos új kapcsolatot hoztak neki. Az egyik ilyen eseményen ismerkedett meg egy mesterfodrásszal, aki bemutatta a férfit William Dozer producernek.

Dozer éppen színészt keresett, így elhívta egy próbafelvételre, ami annyira jól sikerült, hogy felajánlotta neki a The Green Hornet szerepét – végül ez lett Lee első amerikai filmszerepe.

 

Elhivatottságát és tehetségét a nézők számára is bebizonyította: annak ellenére, hogy huszonhat epizód után törölték a sorozatot, Lee addigra már több rajongói levelet kapott, mint maga a főszereplő. A fiatal színész azonban hiába örvendett nagy népszerűségnek. Hollywood sem tudta feledtetni a korszak faji előítéleteit, a filmstúdiók ugyanis nem rajongtak az ötletért, hogy egy ázsiai színésznek főszerepet adjanak. A The Green Hornet visszavonása után csak epizódszerepeket kapott és közben kungfut oktatott óránként 250 dollárért. Tanítványai között szerepeltek olyan filmsztárok is, mint például Steve McQueen, James Coburn és James Garner

Bruce Lee egy jelenetben 1973-ban (Fotó: Getty Images)

Bruce Lee egy jelenetben 1973-ban (Fotó: Getty Images)

A hongkongi filmipar élén…

A Hollywoodban elért kisebb sikerek után Leet az egyik hongkongi látogatása során felkereste Raymond Chow filmproducer, aki szerette volna kihasználni Lee nagy népszerűségét, így felajánlotta neki A nagyfőnök főszerepét. A filmet Thaiföldön forgatták, igencsak megterhelő körülmények között, amiért elsősorban a film alacsony költségvetése felelt.

Az embert próbáló forgatások ellenére a film hatalmas sikert aratott, árbevétele pedig rekordokat döntött. A producer tisztában volt vele, hogy Lee aranyat ér, így gyorsan össze is állította A tomboló ököl forgatókönyvét, amelyben számos kiváló harcjelenetet láthattak a nézők.

A hongkongi utcák megteltek a lelkes rajongók ezreivel, akik nem tudtak betelni a rettenthetetlen Bruce Leevel. A második film megjelenése után a színész megalapította a saját produkciós cégét, a Concord Productionst, amivel mondhatni saját kezébe vette filmes karrierjét. A következő filmjét már ő maga írta, rendezte, továbbá szerepelt is benne. A sárkány útja című alkotásában olyan hírességek mellett szerepelt, mint a karatelegenda Robert Wall, vagy Chuck Norris

Bruce Lee és Chuck Norris (Fotó: Getty Images)

Bruce Lee és Chuck Norris (Fotó: Getty Images)

Lee filmjei ekkorra már olyan rekordokat döntöttek, hogy Hollywood nem tudott nem tudomást venni róla, így 1972 őszén a Warner Bros. ajánlatot tett neki, és nekiláttak egy koprodukciós forgatásnak. A filmben szereplő statiszták között olyan alakok is feltűntek, akik később meghatározó alakok lettek a hongkongi harcművészeti filmekben.

Ide tartozott például az akkor még fiatal Jackie Chan, Yuen Biao és Sammo Hung. Ez a film, vagyis A sárkány közbelép lett a legnépszerűbb kungfufilm, amit valaha vászonra vittek. Sajnos a színész már nem élte meg a filmje bemutatóját. 

Jackie Chan a második Bruce Lee?

Bruce Lee halála után egyébként a hongkongi filmipar fáradhatatlanul próbálta pótolni őt; kerestek valakit, aki betöltheti a harcművész után hagyott gigantikus űrt. Jackie Chan is a jelöltek között volt. Az elvárások azt kívánták, hogy Jackie Chan úgy harcoljon, mint Lee. A Never Grow Up önéletrajzi könyvében elárulta, hogy a filmesek arra utasították, hogy mozdulataival, illetve arckifejezéseivel is utánozza a színészt.

Chan erre nem volt hajlandó, mivel azt érezte, hogy Leet senki sem tudná felülmúlni, továbbá a harcstílusa is egészen különbözött. 

 

50 év után is pusztán elméletek övezik a legenda halálát, de vajon melyik igaz? 

Bruce Lee hirtelen halála az egész világot megdöbbentette. Miközben a tragikus eset óta 50 év is eltelt, a színész halála továbbra is ismeretlen: csak találgatások és elméletek születtek arról, mi történhetett vele. 

1973. július 20-án a harcművésznek George Lazenby színésszel lett volna találkozója, hogy átbeszéljék a Halálos játszma forgatását, majd Betty Ting lakására hajtottak, ahol a forgatókönyvet nézték át. Lee fejfájásra panaszkodott, így Betty fájdalomcsillapítót adott neki. Nem sokkal később a színész lefeküdt pihenni, de már nem tért magához. Eszméletlen állapotban került kórházba, az orvosok pedig már nem tudtak rajta segíteni.

A gyanú szerint Lee allergiás lehetett a kapott gyógyszer egyik összetevőjére és ez  a reakció okozhatta a halálát. Egy másik elmélet szerint a túl sok marihuánafogyasztás is közrejátszhatott, azonban ezt az orvosok akkor cáfolták. Lee egykori tanítványa szerint a színészt megmérgezték, mások pedig azt állítják, hogy kínai harcművészeti fogás végzett vele. Felmerült az a lehetőség is, miszerint a triádok ölették meg. 

A létező elméleteknek ráadásul ezzel még közel sincsen vége. Az egyik szerint elképzelhető, hogy hirtelen epilepsziás roham lépett fel a színésznél, ami akkoriban még nem volt elterjedt. Mathew Polly, Lee életrajzírója szerint a túlhajszolt, stresszes életmód okozta a halálát, ami közrejátszott abban, hogy hőgutát kapjon azon a bizonyos július 20-i forró napon. 

A színész a tragédia bekövetkeztekor mindössze 32 éves volt. Jól látható, hogy a halálával kapcsolatban számos teória született, amikbe szinte már belekavarodhat az ember. De vajon melyik lenne igaz? 

Egy 2022-es tanulmány szerint – amelyet egy spanyolországi vesespecialistákból álló csoport végzett – Bruce Lee a vese működési zavarának egy speciális formája miatt halt meg, amely nem más, mint a hyponatraemia, amely a vér alacsony nátriumszintjét jelenti.

A feltételezéshez alapul vették a színész krónikus vízfogyasztását, a marihuána-fogyasztást (amely fokozza a szomjúságot), illetve olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatták a vese működését. Ide sorolták a vényköteles gyógyszereket, illetve az alkoholfogyasztást is.

A tanulmány feltételezi, hogy bár nem fogyasztott hatalmas mennyiségű vizet, a színész veséi minden bizonnyal képtelenek voltak kezelni még a normális mennyiségű folyadékot is. Lee ráadásul – a beszámolók szerint – gyakorlatilag folyékony diétán élt, amely főleg gyümölcslevekből állt.

Via: 1,2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top