nlc.hu
Sztárok

Claudia Schiffer 53 éves lett

53 éves lett Claudia Schiffer, akit teljesen félreismert a világ

Jégkirálynőként emlegetik, mióta a ’80-as évek végén feltűnt a szakmában, pedig valójában nem egy megközelíthetetlen valaki.

A Vouge szeptemberi száma a ’90-es évekbe kalauzol minket, ugyanis címlapsztároknak a korszak legnagyobb szupermodelljeit választották, név szerint Christy Turlingtont, Naomi Campellt, Cindy Crawfordot és Linda Evangelistát. Két ember maradt le a fotóról, az egyik Tatjana Patitz, aki idén januárban mellrákban vesztette életét. A másik Claudia Schiffer, aki ennek a korszaknak szintén meghatározó arca volt. Mindenkit megnyugtatunk, szó sincs arról, hogy a Bridget Bardot utódjaként emlegetett szőke ciklonról bárki elfeledkezett volna. A reunion keretében a lap ikonikus, 1990-es januári számát kreálták újra, amin Schiffer nem szerepelt, ez az oka annak, hogy most sem került be a hölgykoszorúba.

Ha bárki azt feltételezi, hogy ez rossz érzést szült esetleg a modellben, téved. Még 2020-ban, az 50. születésnapja kapcsán tették fel neki a kérdést, hogy egyáltalán kapcsolatban van-e az eredeti bandával, amire így reagált:

Különleges kötelék van mindannyiunk között. […] Mindannyian különböző helyen élünk, de amikor látjuk egymást az olyan, mint egy iskolai találkozó – mintha nem telt volna el az idő.

Nem mintha lenne ideje arra, hogy irigykedjen a többiekre, ugyanis bőven akad dolga a mindennapokban.

Claudia Schiffer

Claudia Schiffer a King’s Man bemutatóján Londonban, 2021-ben (Fotó: Profimedia)

Tervezésben jeleskedik

Mióta a kifutók világát hivatásszerűen maga mögött hagyta (ezt értsd úgy, hogy vannak még felkérései, de már nem ez a fő profilja), már rengeteg dologhoz adta a nevét. Kasmírkollekció, saját sminkmárka az Artdecóval együttműködve, luxus cipőbrand az Aquazzura segítségével… Kicsit mindenben kipróbálta magát, ami valahogy a divathoz kapcsolódik, ami nem meglepő a szakma veteránjaként. Az azonban annál inkább, hogy 2020-ban úgy döntött, a formatervezés útjára akar lépni. Egy, a barátaitól kapott egeres sajttál kapcsán jutott a döntésre, hogy felveszi a Bordallo Pinheiro kerámiamárkával a kapcsolatot, hogy az elképzeléseit megvalósítsa.

Ennek első pontjaként a Vista Alegre márkával együtt egy három üvegvázából álló kollekciót dobtak piacra. A Bordallo Pinheiro számára tervezett étkészletet, amin pillangók és felhők jelentek meg, kicsit több időbe telt legyártani, de még 2020-ban azok is megszülettek. A tányérokat és kiegészítőket a modell két otthona ihlette: az angliai, ahol hosszú évek óta él férjével, Matthew Vaughnnal és gyerekeivel, valamint a Rajna melletti, hiszen igazán sosem tudta – és nem is akarta – német származását letagadni. Ez volt az első közös kollaborációja a csapattal, de sejtelmesen elárulta, hogy nem az utolsó. És valóban, idén nyáron a kollekció újabb darabokkal bővült, amit gyakorlatilag bárki megvásárolhat, ha hajlandó egy müzlistányérért 16 ezer forintnak megfelelő eurót kifizetni. (Ez az étkészlet legolcsóbb darabja.)

Második esély

Schiffer tehát nem unatkozott azóta sem, hogy 2003-ban „nyugdíjba ment”. Mindig volt, ami lekösse a figyelmét, amikor azonban Donatella Versace 2018-ban felkérte, hogy vonuljon végig ismét a kifutón, a modell másodvirágzását kezdte élni.

„15 éve csináltam az utolsó fellépésemet Yves Saint Laurent-nek – a párizsi búcsúshow-jának. Akkor azt hittem, az az utolsó alkalom, most már új generáció van, soha többé nem csinálom ezt.”

Tévedett, az ominózus eset óta ismét rengeteg felkérést kap. 2019-ben, 25 év után először szerepelt a Vogue Italia címlapján, 2020-ban a magazin oroszországi kiadásának címlapján landolt. A jelenléte még mindig annyira erős a szakmában, hogy például az 50. születésnapja alkalmából több márka limitált darabokat dobott piacra, a nevével fémjelezve. Sőt, Margot Robbie egyik Barbie outfitjét is egy olyan Versace-darab ihlette, amit Schiffer viselt nem kevesebb, mint 29 évvel ezelőtt!

És ha már a számoknál tartunk, karrierjének 30. évfordulóján, 2017-ben a Rizzoli könyvkiadóval közösen egy, a nevével fémjelzett könyvet is kiadtak, melyben az ikonikus fotói szerepeltek. Ami egy Pinterest táblának indult, az végül egy nyomtatott képes albumban teljesedett ki és a modell ezt arra is használta, hogy ledöntse azokat az előítéleteket, amik vele kapcsolatban elterjedtek az évek során. Például a jégkirálynő megbélyegzést, amit a külseje és származása okán sikerült elnyernie, pedig valójában szó sincs róla, hogy ilyen lenne.

„A fotózásokon nagyon sok ember van, és mivel félénk vagyok, nem szeretnék részt venni beszélgetésben. Az emberek azt feltételezik, hogy »jégkirálynő« vagy »nem akar velünk lógni«. Azt hiszem, félreértenek engem, ha megnyílnék, és azt mondanám: »tulajdonképpen nagyon félénk vagyok«, azt mondanák: »Ó, igen. Ennek van értelme«”. Hozzátette, hogy az egyetlen, amikor ezt a félénkséget le tudja magáról vetkőzni, az a kamera előtt van, olyankor mintha valaki más bőrébe bújna bele. Ám amint lekapcsolják a fényeket, visszalényegül saját magává, és újra begubózik.

Claudia Schiffer
Megnézem
Összes kép (7)

A lány a szomszédból

Schiffert elnézve, aki gyakorlatilag botrányoktól mentesen élte le még karrierjének rivaldafényes éveit is, van valami abban, amit mond. Nyilván róla is készültek meztelen lesifotók (kiről nem, ha már itt tartunk?), de körülbelül ezzel ki is merült a skandalumok tárháza. Férjével és három gyermekükkel meglehetősen csendes, visszafogott életet élnek Suffolkban, a tulajdonukban lévő Coldham Hall kastélyban.

2002-ben mondta ki a boldogító igent a rendezőnek, és soha, egyetlen pillanatig sem merült eddig fel, hogy a viszonyuk megromlott volna. Olyan idilli életet élnek, mintha nem is két híres emberről beszélnénk, hanem egy átlagos párról, ahol az egyik fél állatorvosként dolgozik. Mielőtt 17 évesen egy szórakozóhelyen felfedezték volna, Schiffer ezt az utat szerette volna járni, ugyanis imádja az állatokat, Instagramján is fel-feltűnnek a házi kedvenceik.

És hogy mi a véleménye az idő múlásáról és öregedésről? „A kort ünnepelni és tisztelni kell. Megvan az oka annak, hogy a születésnapjainkon tortákat és bulikat tartunk. Ugyanígy érzek évről évre öregedni. Boldog vagyok, hogy betöltöm az 50-et – mesélte ezt három évvel ezelőtt –, és soha nem éreztem magam magabiztosabbnak. Nem próbálok kinézni vagy fiatalabbnak érezni magam – a jelent ölelem.”

via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top