nlc.hu
Sztárok

Szentesi Éva egészsége

Szentesi Éva vallomása: „A sztómaműtétem után úgy éreztem, kettévágták a lelkem”

Az ismert író korábban nyíltan beszélt daganatos megbetegedéséről, valamint két évvel ezelőtti bélrendszeri problémáiról is, és blogjában megosztotta az ezzel való küzdelmeit is. Most azt is elárulta, miben kellett változtatnia a mindennapokban, hogy az egészsége rendben legyen.

Tatár Csilla idén ősszel útnak indította két legújabb videósorozatát, amelyek a Ne vegyél be mindent! és az Ízekre szedjük! címet kapták. Ez utóbbi legújabb epizódjának vendége Szentesi Éva volt, aki beszélt többek között megváltozott étkezési szokásairól, az új pozíciójáról, de édesanyjával és párjával való kapcsolatáról is.  

„Teljes identitásválságba kerültem, egy évig gyakorlatilag szenvedtem tőle. Az alkoholt teljesen meg kellett vonni, hiszen attól nagyon rosszul voltam. Belül egy rocksztár vagyok, szeretek jól élni és tudok is jól élni. Az új életmódom hatással van a szociális kapcsolataimra is, hiszen 6 után már szinte egyáltalán nem eszek, a társasági események pedig ekkortájt kezdődnek. Az alkohol az első számú, amit kiiktattam, de glutént is cukrot is nagyon ritkán fogyasztok. Nagyon édesszájú vagyok, így azt, hogy ne egyek édességet, nehéz betartani, de szerencsére vannak alternatívák” – részletezi Szentesi Éva, aki emellett aktív életet él, rendszeresen sportol, ezért fontos, hogy energiadús alapanyagokat vigyen be a szervezetébe.

Szentesi Éva

Szentesi Éva (Fotó: Birton Szabolcs)

Tatár Csilla állításával, miszerint a mentális egészség nagyban összefügg azzal, hogy miként étkezünk a mindennapokban, teljesen egyetért az írónő. „Az én lelkem összeköttetésben van a bélrendszeremmel. A sztómaműtétem után úgy éreztem, kettévágták a lelkemet is. Az, hogy mi kerül az asztalomra, nagyban befolyásolja a lelkiállapotomat, ehhez pedig az kell, hogy rendszerben éljek, tudjam, hogy mikor, mit és mennyit lehet.”

Szentesi Éva beszélt arról is, hogy mióta nem ehet glutént, a párja édesanyja neki külön főz, ami nagyon jól esik neki. Azt mondja, gyerekkorában sokat volt a konyhában a szüleivel és a nagyszüleivel, erre emlékeztetik a szerelme szülővárosában eltöltött napok. Itt szóba került az is, hogy egy ideig haragudott az édesanyjára a válás miatt, hiszen ekkor szűntek meg a közös étkezések és főzések, amelyek addig biztos pontnak számítottak az életében.

„Pont ezért lett konfliktusos az édesanyámmal való viszony. Amikor elváltak, azt éreztem, hogy elvették ezt tőlem. Ő kilépett a házasságából és megszűntek ezek a családi vasárnapok. Tökéletes gyerekkorom volt, csak jó emlékem van róla, amikor elváltak, akkor ennek vége lett. Felnőtt fejjel értettem csak meg, hogy miért döntött így” – emlékezik vissza Szentesi Éva, akit a betegsége alatt az édesanyja ápolt, így ebben az időszakban közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top