nlc.hu
Sztárok

Kettőnél több nyelven beszélő sztárok

Ezek a sztárok igazi nyelvzsenik

Akadnak, akik már származásukból adódóan többnyelvűek, de olyanok is, akik egy-egy filmszerep kedvéért sajátítottak el újabb nyelveket.

Natalie Portman

Natalie Portmanről tudható, hogy kiemelkedően intelligens és művelt – a Harvard pszichológia szakán szerzett diplomát és tudományos folyóiratokban is publikált – emellett pedig a nyelvtanulás is az erősségei közé tartozik. Az izraeli-amerikai háttérrel rendelkező színésznő a hébert és angolt is anyanyelveként sajátította el. A későbbiekben aztán franciául, japánul, németül és spanyolul is megtanult és folyékonyan beszél.

„A tanulás gyönyörű. A spanyol az egyik leghasznosabb nyelv a világon. […] Beleszerettem a kultúrába, a nyelvbe, az életmódba” – nyilatkozta egy alkalommal sztár.

Natalie Portman

Natalie Portman (Fotó: Gisela Schober/Getty Images)

Tom Hiddleston

Tom Hiddleston a Cambridge-i Egyetem klasszikus ókortudomány szakán végzett, ahol ógörögül és latinul is megtanult. Ezenfelül a spanyol, a francia, az olasz és a görög nyelvet is elsajátította, de oroszul, koreaiul és mandarinul is tud társalogni.

„Egyáltalán nem voltam tehetséges a matematika vagy a természettudományok terén, de amint elkezdtünk nyelveket tanulni, rájöttem, hogy van affinitásom hozzá” – mondta egy 2020-as interjújában.

Tom Hiddleston

Tom Hiddleston (Fotó: Jeff Spicer/Getty Images)

Lupita Nyong’o

Lupita Nyong’o Mexikóban született, kenyai szülők gyermekeként. 3 éves koráig Mexikóban nevelkedett, majd a család visszatért Kenyába. 16 évesen aztán visszaköltözött Mexikóba, ahol a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetemen tanult spanyol nyelvet. 

„Ez egy ajándék volt. Nagyon-nagyon boldog voltam, hogy megcsinálhattam… Mindig is spanyolul szerettem volna dolgozni, és legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ez a lehetőség a Fekete párducban jön el” – nyilatkozta az Entertainment Weeklynek a színésznő, aki Nakiát, a többnyelvű kémet alakította a Fekete párduc filmekben.

A sztár további két, afrikai nyelvet is beszél, a szuahélit és a luót.

Lupita Nyong'o

Lupita Nyong’o (Fotó: Slaven Vlasic/Getty Images for GreenSlate)

Jodie Foster

Jodie Foster gyerekkorában francia nyelvű iskolába járt, ahol 14 éves korára folyékonyan megtanulta a nyelvet, mire pedig betöltötte a 18-at, már spanyolul és olaszul is beszélt. A színésznő a filmjei francia verzióiban rendszerint saját magát szinkronizálja. 

Jodie Foster

Jodie Foster (Fotó: Toni Anne Barson/FilmMagic)

Penelope Cruz

Penelope Cruz anyanyelve a spanyol, második nyelvként pedig az angolt tanulta meg. A 2004-ben bemutatott Ne menj! című filmje kedvéért aztán az olasz nyelvet is elsajátította. Elterjedt tévhit azonban, hogy franciául is tud. Bár a Fanfan című filmben valóban ezen a nyelven beszél, a szöveget fonetikusan tanulta meg.

Penelope Cruz

Penelope Cruz (Fotó: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Diane Kruger

A Nyugat-Németországban született Diane Kruger anyanyelve a német. Édesanyja tinédzserként Londonba küldte, ahol diákcsereprogramok révén tanult meg angolul. Még szintén tizenévesen indult be a modellkarrierje Párizsban, ahol aztán a francia nyelvet is elsajátította. Mindemellett az iskolában nyolc éven át tanult latint. A 2006-os The Tiger Brigades című filmjéhez pedig oroszul is megtanult. A színésznő németül, franciául és angolul is készít saját hangszinkront a filmjei bemutatóihoz.

Diane Kruger

Diane Kruger (Fotó: Gisela Schober/Getty Images)

Shakira

Shakira Kolumbiában született, az anyanyelve spanyol. Angolul korábbi menedzsere, Emilio Estefan és művésztársa, Gloria Estefan segített neki megtanulni. Azóta pedig további nyelveket elsajátított, mint a portugál, az olasz, a francia, a katalán, és az arab.

Shakira

Shakira (Fotó: Mike Coppola/Getty Images for MTV)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top