Hírességek, aki nyíltan beszéltek az abortuszokról

nlc | 2023. November 21.
Akadt, aki még túl fiatalnak érezte magát ahhoz, hogy gyermeket vállaljon, más viszont egészségügyi okokból volt kénytelen meghozni élete egyik legnehezebb döntését.

Britney Spears október 24-én megjelent, The Woman in Me című önéletrajzi könyvének felvezetéseképp, a People magazin írta meg az énekesnő életének féltve őrzött, fájdalmas titkát: bő két évtizeddel ezelőtt a popcsillag gyermeket várt akkori párjától, Justin Timberlake-től, aki azonban úgy vélte, még túl fiatalok a gyermekvállaláshoz. Az énekesnő ezért végül terhességmegszakítást végeztetett.

„A terhesség meglepetés volt, de számomra nem tragédia. Annyira szerettem Justint. Sokszor gondoltam rá, hogy egyszer családot alapítunk együtt. Csak sokkal korábban történt, mint vártam. (…) Ha egyedül én dönthetek, biztosan nem az abortuszt választom. De Justin annyira biztos volt abban, hogy nem akar gyereket” – írja erről a könyvében Britney, aki úgy érzi, máig ez az egyik legtraumatikusabb élmény az életében. Nem sokkal a Timberlake-kel való 2002-es szakítása után az énekesnő anya lett: a Kevin Federline-től született Sean Preston már 18, míg Jayden James 17 éves.

Nem ő azonban az egyetlen világsztár, aki nyíltan beszélt vagy írt arról, hogy abortusza volt. Az alábbi galériában olvashatod az ő történeteiket.

Uma Thurman

Uma Thurman tizenévesen Európában dolgozott, ebben az időszakban ejtette teherbe egy nála sokkal idősebb férfi. Élete legnehezebb döntését hozta meg az abortusszal. „Az, hogy nem tartottam meg ezt a korai terhességet, lehetővé tette számomra, hogy felnőjek, és később olyan anyává váljak, amilyen szerettem volna lenni, és akire szükségem volt.” (Fotó: CHRISTOPHE SIMON / AFP)

Ashley Judd

Ashley Judd a 2019-es Women in the World csúcstalálkozón beszélt arról, hogy élete során három nemi erőszakot szenvedett el, melyek közül az egyik nem kívánt terhességhez vezetett. „Nagyon hálás vagyok azért, hogy hozzáférhettem a biztonságos és legális abortuszhoz” – fogalmazott a színésznő. (Fotó: Astrid Stawiarz / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Rita Moreno

Rita Moreno huszonévesen, akkori párjától, Marlon Brandótól lett várandós, ám nem akarták megtartani a babát. Az abortusz akkoriban illegális volt, a színész azonban talált egy orvost, aki 500 dollár ellenében elvégezte a terhességmegszakítást. A színésznő nem sokkal később vérezni kezdett, és kiderült, hogy az orvos elhibázta a beavatkozást, amibe akár bele is halhatott volna. Végül még idejében kórházba került, ahol szakszerűen ellátták, hivatalosan vetélés miatt. (Fotó: JC Olivera / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Chrissy Teigen

Chrissy Teigen 2020-ban harmadik gyermekét várta, ám elveszítette a babát. Akkoriban vetélésről szóltak a hírek, ám később a színésznő arról írt az Instagramon, valójában életmentő abortusza volt. "Nevezzük annak, ami volt: abortusz. Egy abortusz, amivel megmentették az életem, egy olyan babáé helyett, akinek semmi esélye sem volt. De hogy őszinte legyek, ezt én magam sem fogtam fel, egészen néhány hónappal ezelőttig.” (Fotó: Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Kerry Washington

Kerry Washington memoárjában, a Thicker Than Water-ben írt arról, hogy 20 éves korában abortuszon esett át. Egy alkalmi kapcsolatból esett teherbe 2001-ben, nem sokkal A szívem érted rapes című filmje sikere után. Hogy óvja a magánéletét, álnéven jelentkezett be egy klinikára, ahol aztán elvégezték a terhességmegszakítást. (Fotó: Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Whoopi Goldberg

„14 évesen rájöttem, hogy terhes vagyok. Nem jött meg a menstruációm. Senkinek nem mondtam. Pánikba estem. Forró fürdőkben ültem. Furcsa főzeteket ittam, amiről a lányok meséltek – olyasmiket, mint a whisky egy kis fehérítővel, alkohollal és szódabikarbónával, ami valószínűleg megmentette a gyomromat, meg valami krémmel. Összekeverted az egészet. Nagyon rosszul lettem. Abban a pillanatban jobban féltem attól, hogy bárkinek el kell magyaráznom, mi a baj, mint attól, hogy egy vállfával kimenjek a parkba, amit meg is tettem” – mesélt az átélt szörnyűségekről Whoopi Goldberg.(Fotó: Dia Dipasupil / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Paris Hilton

Paris Hilton a húszas évei elején esett teherbe, ám az abortusz mellett döntött, mert akkoriban úgy érezte, még ő maga is szinte gyerek, aki nem áll készen a gyermekvállalásra. (Fotó: Rodrigo Varela / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Exit mobile version