nlc.hu
Sztárok

Hosszú Katinka visszatér

Visszatér a versenyzéshez Hosszú Katinka

Már el is kezdte az edzéseket.

Hosszú Katinka augusztus elején adott életet kislányának, Kamíliának. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő nem sokat várt, alig a szülés után két hónappal már edzésbe is állt. Miután múlt héten kiderült, férje, aki egyben edzője is, Layber-Gelencsér Máté a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségének döntése alapján, nem kapja tovább edzői fizetését, az úszónő bejelentette, visszatér a versenyzéshez. 

Hosszú Katinka

Fotó: Birton Szabolcs

Katinka legalább egy éve nem végez élsportolói edzésmunkát, így Máté nem teljesíti a Kiemelt Edzői Program (KEP) által támasztott követelményeket, ahova Hosszú tokiói 5. helye alapján került be, de a háromszoros olimpiai bajnok úszónak idén nem volt eredménye. Mivel az az edző, akinek nincs válogatott kerettag-versenyzője, annak nem jár a juttatás. Katinka természetesen felháborodott a szövetség döntésén, most pedig be is jelentette, már vissza is tér a munkához. 

„Kamília születése után orvosilag hat hétig lett volna elvárt, hogy egyáltalán ne mozogjak, de a vége felé, ha óvatosan is, egy picit csaltam. Azóta ma már napi két-három órát fixen tudok edzeni, ami a régi idők akár nyolc-kilenc órás terhelésénél lényegesen kevesebb, de a semminél mégis sokkal több. Próbálom minél kompaktabban megoldani az edzéseket, mert most tényleg nem fér bele a maszatolás, nem álldogálok a parton, mielőtt beugranék a medencébe. Nincs idő azon gondolkodni, hideg-e a víz, mert annyi időm van, amennyi épp jut, ha már el tudok jönni otthonról, akkor nincs mese, nyomni kell. A szárazföldi erőfejlesztéshez viszont ki sem kell mozdulni, megoldom az otthoni edzőtermünkben – mondta az Indexnek Katinka, aki arra is kitért, mikor szeretne pontosan visszatérni, és hogyan tervezi addig az edzését. – Remélem, januárban eljutok egy melegövi edzőtáborba, már csak a pici miatt is, hogy ne kelljen a világ végére utazni. Dubaj ideális megoldás lehet: relatíve könnyen elérhető, mindig meleg van, nincs nagy időeltolódás, lehet edzeni ezerrel. Biztosan viszünk magunkkal valakit, aki dajkálja Kamíliát, hogy addig is zavartalanul tudjunk készülni…  Jó érzés, hogy ennyi mindent sikerült már elérnem, de még korai lenne csak hátranézni. Amikor még egyértelműen az úszás volt a prioritás, akkor idézőjelben minden olyan egyszerű volt. Most ez egy kicsit más, de ha így is sikerül eredményesen szerepelnem, az a karrierem egészét tekintve már csak a bónusz.”

Arra készülök, hogy kijussak, látok esélyt a párizsi olimpiára. Szuper lenne, mindent megteszek érte. A Nemzetközi Úszószövetség versenynaptára a mérvadó, márciustól júniusig lesz több lehetőség is a kvalifikációra. Vagyis messze nem az országos bajnokság az egyetlen opció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top