nlc.hu
Sztárok
Sára, yorki hercegné visszatérhetett a királyi családba

32 év után kapott “kegyelmet” a királyi családtól Sára, yorki hercegné

A koronások kegyeltjeinek köréből könnyű kikerülni, és szinte lehetetlen visszakerülni. Sára, yorki hercegnének viszont sikerült. De mi a terve ezzel Károlynak?

Sarah Ferguson, vagyis Sára yorki hercegné kapcsolata nem volt felhőtlen a királyi család idősebb tagjaival. A nagyszájú, harsány, vörös hajú nő 1986-ban ment feleségül II. Erzsébet kedvenc fiához, a botrányokba keveredett András herceghez. A házasságukból két lánya – Beatrix és Eugénia hercegnő- született, akiket imádtak a nagyszülők. Beatrix különösen közel állt 2021-ben elhunyt nagyapjához, akiről így nyilatkozott egy dokumentumfilmben: „Az én elragadó és csodálatos nagypapám, ő a családunk kősziklája.”  Kezdetben Fülöp és Erzsébet is el volt ragadtatva Sárától, II. Erzsébet odáig volt azért, hogy pilótaengedélyt szerzett, Fülöp pedig azt imádta menyében, hogy hozzá hasonlóan szerelme lett a fogathajtás. Dianának főtt a feje emiatt, ugyanis, ahogy Andrew Mortonnak nyilatkozta, férje és a többiek is gyakran hasonlították Sárához.

Kedvencből kegyvesztett

András és neje házassága 1991-re válságba került. Sára arra panaszkodott, hogy nem fogadja be a királyi család. „Azt gondolom, hogy Diana hercegnő és én már a kezdetektől hallattuk a hangunkat. Talán pont ezért is kerültünk bajba, mert az emberek nem szeretik, ha valaki ilyen”- mondta az nlc-nek adott interjúban a hercegné 2022-ben.

Sára yorki hercegné, András herceg, II. Erzsébet és Fülöp herceg. (fotó: Ptofimedia)

Sára yorki hercegné, András herceg, II. Erzsébet és Fülöp herceg. (fotó: Ptofimedia)

1992-re a helyzet tarthatatlan lett. Sára ekkor már az aktuális párjával és a lányaival járt nyaralni, és ezt fotók is megörökítették. Amint képek bekerültek a lapokba, András és neje bejelentették a válásukat. II. Erzsébet, talán férje nyomására, kiadott egy közleményt melyben jelezte, hogy a jövőben semmilyen királyi eseményen nem számít a menyére. Lényegében a sorok között ott volt, hogy Sára már nem szívesen látott vendég a palotában. „Fülöp képtelen volt egy szobában tartózkodni a yorki hercegnével. Természetesen két unokáját rajongásig imádta és támogatta őket, de még a kedvükért sem volt hajlandó békülni a nővel, aki véleménye szerint a legtöbbet ártott a családjának a 90-es években” – írta 2021-ben a The Sun.

Sára ekkoriban kezdte el ismét használni a lánykori nevét – de megtarthatta titulusait is – könyveket írt, filmes producer lett, és számos jótékonysági ügyet felkarolt, például elkötelezett harcosa annak, hogy a gyerekekkel ismét megszerettessék az olvasást.

Sára yorki hercegné, Jack Brooksbank, Edo Mapelli Mozzi

Sára és vejei II. Erzsébet temetésén. (fotó: Profimedia) 19 Sep 2022,Image: 724142910, License

Sára rehablitációja

De milyen a sors, Sára, akinél idén mellrákot diagnosztizáltak, és András soha nem távolodtak el igazán egymástól. Barátok maradtak, és válásuk után is rengeteget mutatkoztak együtt, mi több a hírek szerint még most is együtt élnek. Mindez nem jelent szerelmi kapcsolatot, pusztán igaz barátságot. Hogy mikor kezdett olvadni a jég a királyi család, és Sára között, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy Fülöp már nem tekintett rá szúrós szemmel Eugénia 2018-as esküvőjén. Két évvel később pedig, amikor egy Podcast adásban megkérdezték, hogy milyen most a kapcsolata II. Erzsébettel, így felelt: „Számomra ő egy csodálatos mentor. Valósággal csodálom azt a hihetetlen tempót, amit őfelsége diktál, hogy mennyire modern, rugalmas, megértő, megbocsátó és nagylelkű asszony… Őszintén szólva, számomra az anyósom inkább volt az anyám, mint a vér szerinti anyám. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy még ma is, magam mellett tudhatom a királynőt.” Nagy változás ez ahhoz képest a nyilatkozathoz képes, amelyet a 90-es években adott.

Mindenesetre a kapcsolatban a változás még akkor elkezdődött, amikor II. Erzsébet élt. Soha nem fogjuk megtudni, hogy pontosan mikor ásták el a csatabárdot, de a viszony annyira rendeződött, hogy még halála előtt a néhai királynő úgy rendelkezett, hogy Sára királyi temetésben részesüljön majd, és királyi sírhelyet kapjon Windsorban. Amikor pedig Erzsébet elhunyt, imádott corgi kutyái Sárához kerültek. A nő ott lehetett anyósa temetésén is – úgy az államin, mint a családi ceremónián -, és Károly koronázási programjain is jelen volt.

Sára yorki hercegnő és Beatrix hercegnő

Sára yorki hercegnő és lánya Beatrix hercegnő. III. Károly koronázási koncertjén. (fotó: Profimedia)

Az igazi nagy változás idén karácsonykor történt, amikor 32 év után Sárát meghívták, hogy töltse az ünnepeket Sandringhamben a királyi családdal. Így láthattuk, hogy Károly, vagy éppen Vilmos között ott sétált ő is a misére sietve. „Ez a meghívás Károly részéről azt jelzi, hogy sógornője ismét szívesen látott tagja a királyi családnak”- írja az Independent. Persze lehet ez egy taktikai lépés is a király részéről. Neki ugyanis sürgősen fiatalítania kell a királyi család dolgozó tagjainak sorát. Sokan – köztük a húga Anna hercegnő – már jelezték, hogy nyugdíjba szeretnének menni. András pedig ebben a helyzetben egyelőre csak Vilmosra, Katalinra valamint öccsére Eduárdra és annak nejére számíthat. A király titkos fegyverei lehetnek Sára lányai, akik felé pedig az anyjuk „visszafogadásával” tett egy gesztust.

Sára yorki hercegnő, Eugénia hercegnő, Jack Brooksbank, Edo Mapelli Mozzi, Beatrix hercegnő

A hercegné két lányával, és azok férjeivel 2023 karácsonyán. (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top