nlc.hu
Sztárok

Andy Vajna halála

Parókabizniszből filmmogul – 5 éve hunyt el Andy Vajna

A világhírű producer 2019. január 20-án távozott az élők sorából.

Életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el Andy Vajna. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakját, filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost budapesti otthonában érte a halál. 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról, és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított, később pedig mozik üzemeltetésével és filmforgalmazással foglalkozott.

1976-ban alapította meg a Carolco Pictures nevű céget Mari Kassarral közösen, majd a vállalat a világ egyik legbefolyásosabb forgalmazója lett. Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája.. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

A Variety 2017-ben a szórakoztatóipar 500 legbefolyásosabb embere közé sorolta. Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson színészekkel. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene az ő regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt. A Vajna-korszak alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét – írta korábban a filmalap.

Andy Vajna

Andy Vajna archívumából. (Fotó: Birton Szabolcs)

Imádták a nők

Első felesége Cecilia Mong volt, akit Hongkongban ismert meg. Fiukat, Justint szeretetben nevelték. Dobó Katával hét éven át éltek nagy szerelemben. Tóth Éva modellel 2007-2010-ig alkottak egy párt, és vele is békében váltak el. Vajna Tímeát 2013-ban vette feleségül, és a producer 2019-es haláláig nagy szeretetben éltek együtt. Tímea egyébként nemrég újra férjhez ment, és a Vajna nevet is elhagyta. Évekkel ezelőtt felbukkant Csilla, az a nő, akivel Andy Vajna 12 évig élt együtt Amerikában.

„Emlékszem, az első látogatásomkor a repülőtéren egy Rolls-Royceszal várt, aztán elvitt a Beverly Hills-i házába, ahol szinte sokkot kaptam a méretektől, a luxusberendezéstől. De mindezek csak a külsőségek voltak. Meg szokták tőlem kérdezni: milyen volt valójában Andy? Remekül megértettük egymást. Talán azért is, mert tudomásul vettem és elfogadtam, hogy egy végtelenül összetett ember.
Nagyon tudott szeretni, figyelmes volt, de ha dolgozott számára a munka volt az első, nem a család. Érdekes módon mindig sok ember vette körül. Imádta a társaságot, kettesben csak nagyon ritkán voltunk együtt”mesélte 2020-ban a Best magazinnak Csilla.

Fotók az életéből

Andy Vajna
Megnézem
Összes kép (16)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top