nlc.hu
Sztárok

Így él ma az egykori japán hercegnő, Mako

Így él Mako egykori japán hercegnő, aki a szerelméért mondott le rangjáról

Mako egykori japán hercegnő annyira komolyan gondolta a házasságát, hogy még rangjáról is lemondott, csak hogy hozzámehessen átlagos életet élő szerelméhez.

Ez már csak így működik: a hétköznapi lányok hercegekhez szeretnének feleségül menni, a hercegnők pedig hétköznapi életre vágynak. A 32 éves Mako Akishino, a 125. japán uralkodó, Akihito unokája ezt olyannyira komolyan gondolta, hogy a családja és a japán nép nagy bánatára még a rangjáról is gondolkodás nélkül lemondott, csak hogy szerelemből házasodhasson.

Mako (a képen jobbra) még hercegnőként, 2019-ben (Fotó: Kazuhiro Nogi/Pool/Getty Images)

Mako (a képen jobbra) még hercegnőként, 2019-ben (Fotó: Kazuhiro Nogi/Pool/Getty Images)

Ennek a történelmi jelentőségű fordulatnak az az oka, hogy a hercegnő 6 évvel ezelőtt beleszeretett az egyik egyetemi csoporttársába, aki semmilyen nemesi ranggal nem rendelkezik. A japán uralkodócsalád szabályai szerint így nem teljesedhetett volna ki a románcuk, Mako hercegnő azonban megtalálta a kiskaput. Hogy szorosabbra fűzhesse a szálakat a turizmusban tevékenykedő Kei Kamuróval, inkább lemondott a hercegnői címről.

Azok a japánok, akik támogatták az egykori hercegnő döntését, az utolsó pillanatig bíztak benne, hogy megreformálják az uralkodásról szóló paragrafusokat, amelyeket évszázadokkal ezelőtt fektettek le. Ez egyelőre nem történt meg, azt azonban nem tudni, mit hoz a jövő.

Mako és vőlegénye

Mako és férje az esküvőjüket követő sajtótájékoztatón (Fotó: SIPA Press/Nicolas Datiche/Pool/Anadolu Agency – Getty Images)

A különc (ex)hercegnő

Mako, akinek van egy 29 éves húga és egy 17 éves öccse is, nemcsak meglepő döntése miatt lóg ki a sorból: művészeti diplomára tett szert, magas szinten beszél angolul és jogosítványt is szerzett. Elsajátította a japán jelnyelvet és többször önkénteskedett nehéz sorsú embereken segítve, anélkül, hogy felfedte volna kilétét.

Mako és Kei 2017 májusában jegyezték el egymást, a japán uralkodóház pedig hivatalosan is bejelentette, hogy a hercegnő férjhez megy. Ebből az alkalomból sajtótájékoztatót is tartott az újdonsült jegyespár, ahol azt mondták, 2018 novemberében fogadnak örök hűséget egymásnak. Az esküvőt végül elhalasztották, mert a vőlegény szülei anyagi vitába keveredtek az uralkodócsaláddal.

A pár végül 2021. október 26-án kelt egybe Tokióban. Az egykori hercegnő felvette a férje nevét, így azóta Mako Komurónak hívják. Férjével New Yorkba költöztek, és mindketten civil munkát végeznek. Kei egy ügyvédi irodában tölti a dolgos hétköznapokat, Makóra pedig a Metropolitan Múzeumban bíznak feladatokat. Az önkénteskedéssel továbbra sem hagyott fel.

Mako egykori japán hercegnő és férje

Fotó: Profimedia

Jelenleg egy kétszobás luxuslakásban élnek Manhattanben, és gyakran igénybe veszik a tömegközlekedési eszközöket, ahol tökéletesen belesimulnak a tömegbe: Makót tavaly fehér topban, fekete trapéznadrágban és balerinacipőben kapták lencsevégre egy buszmegállóban, mellette lévő férje pedig pólót, farmert és sportcipőt viselt. 

Nyitókép: Getty Images – Koji Watanabe / Stringer

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top