nlc.hu
Sztárok

Kecskés Enikőt kinézik az edzőtermekből

Kecskés Enikő nem érzi magát komfortosan a hagyományos edzőtermekben

A szépségkirálynő elárulta, melyik az a mozgásforma, amiben viszont hosszú évek óta otthon érzi magát.

„Egészen a Covid-járványig rendszeresen jártam pilates-órákra” – kezdte lapunknak Kecskés Enikő, majd hozzátette, miközben a járvány alatt az egész világ bezárkózott, ő azok közé tartozott, akik a négy fal között sem álltak le a mozgással. Aztán másfél évvel ezelőtt valami megváltozott:

Egész furcsa ezt most így kimondani, pedig megtörtént; egyszerűen nem tudtam rávenni magam a sportra annak ellenére sem, hogy a mozgás gyerekkoromtól kezdve az életem szerves része volt, és hogy a tinikoromat gyakorlatilag végigsportoltam

– mondta.

Kecskés Enikő

Fotó: Trenka Attila

A szépségkirálynő végül tavaly decemberben döntött úgy, hogy felveszi a fonalat. Azt mondja, olyan mozgásformát keresett, amiben nem csak testileg, de lelkileg is fel tud töltődni; így talált rá újra a pilatesre. „Őszinte leszek, engem nem vonzanak a klasszikus edzőtermek. Mivel közel sem úgy edzek, mint a bodybuilderek, sokszor érzem úgy, hogy ezekről a helyekről kicsit »kinéznek«” – mondta viccelődve, majd hozzátette, az Active Pilates stúdiójában sosem érzi magát kívülállónak.

Enikő elárulta, már a járvány előtt is reformer-pilatest csinált és továbbra is kitart a gépes változat mellett. Hogy miért? „Mert mindenemet alaposan meg tudom mozgatni úgy, hogy közben nem kell két méternél többet mozognom se egyik, se másik irányba” – mondja, majd elárulja, edzőjének, Borbély-Kontár Mariannak is nagy szerepe van abban, hogy újra aktívan mozog.

Mariann mindig tudja, hogyan kapcsolja ki a gondolataimat; hogyan zökkentsen ki abból, amiben vagyok, hogy teljes egészében a feladatra tudjak koncentrálni

– mesélte Enikő.

 „Nem csinálok titkot abból, hogy most épp egy nehezebb időszakon megyek keresztül. Sokszor voltam nagyon szomorú, és előfordult az is, hogy az edzést is megpróbáltam lemondani. Aztán Mariann mindig rábeszélt, hogy jöjjek, nem engedte, hogy magamba forduljak. Ha tudta, hogy egész nap nem ettem, ételt hozott, beszélgettünk, épp csak átmozgatott. Nem csak arról szólt ez az idő, hogy sportoljak; az, hogy lelkileg is rendben legyek, legalább ugyanennyire fontos volt.”

Kecskés Enikő

Borbély-Kontár Mariann és Kecskés Enikő (Fotó: Trenka Attila)

Mi az a reformer-pilates?

Miközben gyerekként Joseph Pilates beteges és gyengécske volt, felnőve egyszerre volt súlyzós edző, tornász, jógi, harcművész és még birkózó is. A legenda úgy tartja, a testedző, aki élete során 500 különféle, fokozatosan nehezedő gyakorlatot fejlesztett ki, az első gyakorlatokat azért alkotta meg, hogy saját fizikai erejét, állapotát javítsa; a mozdulatokhoz az ihletet pedig a macskák adták.

Az első világháború alatt Pilatest – aki akkoriban Nagy-Britanniában élt, több hozzá hasonló „ellenséges idegenhez” hasonlóan internálótáborba záratta a brit kormány. Az edző hamar feltalálta magát, a tábor kórházában gyakornok lett és aktív részt vállalt abban, hogy a betegek továbbra is mozgásban maradhassanak. Hogy mégis hogyan? Az ágyrács rugókat felhasználva megalkotta az első Pilates-eszközt, ami a reformer gépek egyik első változata lett.

Kecskés Enikő

Borbély-Kontár Mariann és Kecskés Enikő (Fotó: Trenka Attila)

„A gépeken végezhető gyakorlatok zömét gép nélkül, egy egyszerű matracon is meg lehet csinálni” – mondja Mariann, majd hozzáteszi, a reformer szépsége abban rejlik, hogy intenzívebbé, nagyobb kihívássá képes varázsolni a legegyszerűbb gyakorlatot is.

„A reformer gépek nagy előnye a matracos-pilateshez képest, hogy a gyakorlatok intenzitása az egyéni igényeknek, fejlődésnek megfelelően alakíthatók, személyre szabhatók a rugók segítségével.”

Nagy Ivett pilatesoktató, az Active Pilates tulajdonosa azt mondja, a stúdiójukban nagyon figyeltek arra, hogy pontosan annyi eszközzel dolgozzanak egyszerre, amennyi lehetővé teszi, hogy az oktató minden vendégére egyformán tudjon figyelni. Hozzátette, az intim, családias hangulat, a minőségi alapanyagok és professzionális eszközök mind segítenek abban, hogy a stúdióba érkező vendégek, kizárva a külvilágot, csakis a saját testi-lelki fejlődésükre összpontosíthassanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top