nlc.hu
Sztárok

Dorothy Stratten tragikus halála

Ő lehetett volna a következő Marilyn Monroe, de a férje végzett vele – Dorothy Stratten tragikus halála

Dorothy Stratten egy fagyizóban dolgozott, amikor későbbi férje meglátta és úgy döntött, sztárt farag belőle. Találkozásuk megpecsételte a sorsukat.

Élete alig kezdődött el, már véget is ért. 20 éves korában, meztelenül, a fejében egy golyóval találták meg férje ágyában, pedig azért ment oda, hogy pontot tegyen a házassága végére. Dorothy olyan ember volt, aki szeretett volna barátságban elválni, pedig ügynöke óva intette attól, hogy kettesben maradjon férjével, és gyilkosával, Paul Sniderrel. A feltörekvő modell-színésznő mindenkiben a jót látta, sajnos ez vezetett a halálához is. Vagy ahogyan szeretője (és élete szerelme) Peter Bogdanovich filmrendező mondta: 

Dorothy szeretettel tekintett a világra, és úgy gondolta, lelke mélyén minden ember jó. Tévedett.

Az aranytojást tojó tyúk

Stratten csupán 18 éves volt, amikor Snider meglátta őt egy fagyizóban. A lány akkor már évek óta ott dolgozott pénztárosként, ugyanis édesanyja egyedül nevelte őt és a húgát, és minden dollár elkélt a családban. Snider neccbundában, hatalmas, drágakövekkel díszített Dávid-csillaggal a nyakában helyi hírességnek számított, akit legalább annyian ismertek fekete Corvettjéről, mint a szép nők iránti rajongásáról.

Stratten a maga kamasz naivitásával nem is nagyon tudta, hogyan kezelje a nála kilenc évvel idősebb, jómódú, de meglehetősen furcsa férfi érdeklődését, aki ajándékokkal és vacsorákkal halmozta el. Sőt, még a végzős báljába is elkísérte, amitől a lány meglehetősen kényelmetlenül érezte magát. Mariel Hemingway, aki az Egy aktmodell halála című filmben alakította a feltörekvő modellt és színésznőt, farkashoz hasonlította a férfit, aki üldözte a prédáját. Sokat nem tévedett, Snider egy barátja beszámolója szerint, ahogy kiszúrta a 18 éves Dorothyt, azt mondta: „az a lány sok pénzt hozhatna nekem.

Dorothy Stratten

Dorothy Stratten 20 évesen (Fotó: Getty Images)

A sárga köves út a Playboy-villába

Snider mindent megtett annak érdekében, hogy Strattenből sztár faragjon, és módszerekben sem válogatott. Elhitette Dorothyval, hogy híres modell lehet belőle, épp csak azt az aprócska részletet felejtette el megemlíteni, hogy a lányt nem a kifutóra szánja. Sokat elmond Stratten ártatlanságáról, hogy alig két hét után belement a dologba. „Eltartott egy kis ideig, mire rábeszélt, hogy beleegyezzek néhány tesztkép elkészítésébe – mondta egy kanadai tévéműsornak adott interjújában. – Soha nem vettem le a ruháimat senkinek, akit nem ismertem… Körülbelül két hétbe telt, amíg beleegyeztem.”

A meztelen fotók a Playboy atyjához, Hugh Hefnerhez is eljutottak. A dolog szépséghibája, hogy Stratten még kiskorúnak számított kanadai származása miatt, ezért mindez nem teljesen volt legális, ez azonban senkit nem érdekelt, pláne nem Hefnert és az ő kétes erkölcseit.

1978-ban a Playboy megrendezte a Great Playmate Hunt versenyt a magazin 25. évfordulóját ünnepelve, új arcokat keresve. Strattent is elhívták, hogy néhány próbafelvételt készítsenek róla. Marilyn Grabowski, a magazin akkori képszerkesztője – aki egyébként 40 évig dolgozott együtt Hefnerrel – úgy nyilatkozott Strattenről, mint naiv, tapasztalatlan lányról, aki nem volt tisztában a saját adottságaival és szépségével.

Dorothy Stratten

Hugh Hefner és Dorothy Stratten (Fotó: Julian Wasser/Online USA Inc./Getty Images)

Hefner (talán éppen a gyermeki ártatlansága miatt) odáig volt a képekért, olyannyira, hogy elnevezte Strattent 1979 Miss Augusztusának. Sőt, munkát adott neki a Playboy-klubban, ami szintén kétes megítélés alá esett, hiszen továbbra is kiskorúnak számított. Szárnyai alá vette őt, beszámolók szerint hátsó szándékkal, ugyanis maga mellett akarta tudni a lányt. Egyes források azt is mondják, hogy erőszakot követett el rajta, de Hefner egész életében tagadta a vádakat.

Stratten fogadta a Playboy-klub látogatóit, afféle ajtónállóként, de mint vendéget is egyre több helyre hívták. Beszámolók szerint azonban egyáltalán nem élvezte az efféle figyelmet, kimerítette és megrémisztette az érdeklődés. Az egyetlen személy, akiben feltétel nélkül bízott, az Snider volt, aki továbbra is Kanadából felügyelte a történéseket és egyre inkább beférkőzött a lány életébe. Dorothy még ebben az évben hozzá is ment feleségül, annak ellenére, hogy szinte kivétel nélkül mindenki arra figyelmeztette, hogy a férfi csak kihasználja őt.

Ez mondjuk Hefnerről is elmondható, ugyanis még szintén 1979-ben főállású menedzserré lépett elő a lány életében, és neki köszönheti az első szerepét is, spoiler: egy Playboy-filmben.

Marilyn nyomában

Strattenben minden megvolt, ami ahhoz kellett, hogy ő lehessen a következő Marilyn Monroe – állította róla Hefner. 1980-ban már főszerepet játszott a Galaxina című filmben, ezt követően pedig Audrey Hepburn mellett kapott szerepet az És mindenki nevetett című romantikus komédiában. A film nemcsak a kiugrási lehetőséget hozta meg számára, hanem azt is megmutatta Strattennek, hogy életének két meghatározó férfialakja nélkül is boldogul. Hányattatott világában végre az igaz szerelmet is megtalálta a film rendezője, Peter Bogdanovich személyében.

Megnézem
Összes kép (5)

Távol a férjétől és a Playboy-villa rózsaszín világától Stratten egyre inkább kezdte a béklyóit ledobni, amit Snider is érzett. Ráadásul mivel nem kapott munkavállalói vízumot az Egyesült Államokban, a pénzből is kezdett kifogyni. A kettő kombinációja a félelemmel karöltve, hogy elveszíti az aranytojást tojó tyúkocskáját, gyanakvóvá és agresszívvá tette Snidert. A férfi magánnyomozót bérelt, hogy kiderítse, mi folyik felesége és Bogdanovich között. Mellette pedig hirtelen érdeklődést kezdett mutatni a fegyverek iránt.

Mint egy horrorfilmben…

Stratten az És mindenki nevetett forgatása után Bogdanovichhoz költözött, de közben Sniderrel is találkozott és elmondta, hogy válni szeretne. Nem sokkal később a férfi kölcsönkért egy fegyvert egy barátjától és Bogdanovich házához hajtott. Ekkor nem történt semmi, ám később apróhirdetésben vásárolt sörétes puskát. 1980. augusztus 14-én Stratten átment Snider bérelt otthonába, hogy békés keretek között megbeszélje a válást. 

Szeretnék a barátja maradni

– magyarázta a menedzserének, ezért akart személyes keretek között beszélgetni.

Nem sokkal 11 óra után Snider lakótársai találták meg kettejük holttestét, mikor benéztek a férfi szobájába. A rendőrségi jelentés szerint a férfi fejbe lőtte Dorothyt, majd letépte a ruháit és közösült vele. Mikor rájött, mit tett, saját szájába helyezte a puska csövét és meghúzta a ravaszt.

Dorothy Stratten

Dorothy Stratten 20. születésnapját ünnepli férjével, Paul Sniderrel, Los Angeles-i otthonukban (Fotó: Getty Images)

Úgy nézett ki, mint egy horrorfilm – egy megrendezett horrorfilm –, mint a próbababák és a hamis vér” – mondta Patti Laurman, az egyik lakótárs, akiből nem mellesleg Snider szintén playmate-et akart csinálni. – Ez a kép soha nem tűnik el, egy mentális kép, amely örökre itt ragadt a fejemben.”

Bogdanovichot és Hefnert is lesújtotta Dorothy halála, bár utóbbit még ez sem akadályozta meg abban, hogy Stratten korábban készült meztelen képeit lehozza a magazinjában. Ellenben Bogdanovich saját felelősségének érezte, hogy szerelme családjáról gondoskodjon ezek után. Nyolc évvel a színésznő halála után nősült meg, Dorothy húgát, Louise-t vette el, akivel 13 évig voltak házasok.

Forrás: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top