nlc.hu
Sztárok

Szurdi Miklós temetése

A legnagyobb titokban búcsúztatják Szurdi Miklóst – kiderült, miért döntött így a gyászoló család

Csendben, távol a nyilvánosságtól tervezik a rendező temetését.

Nem kísérhetik utolsó útjára rajongói és tisztelői Szurdi Miklóst. A 73 éves korában elhunyt rendező családja úgy döntött, szűk körben, zárt körű temetésen, a legnagyobb titokban tartják a búcsúztatót, akárcsak a megemlékezést, ahová szintén csak a legközelebbi kollégák és családtagok kapnak meghívást – értesült a Blikk.

Szurdi Miklós

Szurdi Miklóst hosszú betegség után érte a halál (MTI Fotó: Mohai Balázs felvétele 2018-ból)

A bulvárlap információi szerint azért jutott erre az elhatározásra a család, mivel ő maga sem szerette a nagy felhajtást. „A gyerekei össze vannak törve, egyelőre képtelenek felfogni, hogy nincs többé, és ezt a fájdalmat nem a nyilvánosság előtt szeretnék megélni” – tudta meg a Blikk a gyászoló család közeli ismerősétől.

A szűk körű temetésre állítólag csak március végén kerül sor, mivel a hatgyermekes rendező második fia Brüsszelben él a családjával, és még haza kell utaznia.

Szurdi Miklós 1950. október 2-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1970-74 között színészetet, 1972-75 között rendezést tanult. 1975-től a kecskeméti Katona József Színház, 1979-től a szolnoki Szigligeti Színház, 1982-től a budapesti Nemzeti Színház rendezője volt. 1983-tól a Magyar Filmgyártó Vállalatnál dolgozott, 1990-től a veszprémi Petőfi Színházban rendezett is. 2003-2008-ban a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt.

Főbb rendezései között volt Dürrenmatt A fizikusok című darabja, John Kander és Fred Ebb Kabaréja, Harold Pintertől a Hazatérés, Elton John és Tim Rice Aida című musicalje, Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperája, valamint Vadnai László, Békeffi István és Márkus Alfréd Tisztelt ház című zenés vígjátéka.

Filmjei között megtalálható a Hatásvadászok (1982), a Legendárium (1983), az Öld meg a másik kettőt (tévéfilm, 1988), valamint a Família Kft. című éveken át futó televíziós szappanopera.

Szurdi Miklós rendezte a Privát kopó és az Angyalbőrben című tv-sorozatokat is. 2001-ben ismét mozifilmet rendezett, Vademberek címmel. 1983-ban elnyerte a filmszemle díját, 1984-ben a filmkritikusok díját. 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top