nlc.hu
Sztárok
O.J. Simpson bűnös élete

O.J. Simpson nagyszerű sportoló is lehetett volna, de bűnös énjét sosem tudta levetkőzni

Hiába a rengeteg siker, elismerés, szerető család, elég volt a düh és a bosszú, hogy az örökkévalóságra másként tekintsen rá a világ.

Orenthal James Simpson élete nehézségekkel átitatva kezdődött, mivel már fiatal korában megtapasztalta a bűn világát. Csatlakozott egy helyi utcai bandához, aminek következtében hamar a rács mögött találta magát. Neki is, mint nagyon sok embernek, a sport hozta meg azt a világosságot az életében, ami a „helyes útra” tudta terelni. Belekóstolt a baseball világába is, de ami az áttörést hozta neki, az amerikai foci volt. A Los Angeles-i Southern California Egyetem sztárjátékosa lett, running back poszton a hatvanas években, majd 1968-ban elnyerte a legrangosabb egyetemi futball díjat, a Heisman Trófeát. 1969-ben várta az NFL világa, ahol a Buffalo Bills draftolta. Sajnálatos módon nem sokkal később szerzett egy olyan komoly sérülést, mely majdnem a karrierjébe került. Később San Franciscoba igazolt, ahonnan vissza is vonult, hatalmas teljesítményeket a háta mögött hagyva. Mind máig a hivatalos NFL rekordot tartva, illetve a Hall of Fameban is helyet kapott. A foci ideje alatt kapta a Juice nevet, ahonnan ered az O.J. rövidítés, mint Orange Juice.

O.J. Simpson

January 1, 1967.
Fotó: Getty Images

Szerelem és bűnhődés 

OJ Simpson 2 alkalommal volt házas, az első felesége 3 gyermekkel ajándékozta meg, viszont egyikőjük nagyon fiatalon elhunyt. A második felesége Nicole Brown volt, akitől 2 gyereke született.

Második feleségével 1985-ben házasodtak össze, majd hét évig voltak együtt. A kapcsolatuk mondhatni toxikus volt, mivel O.J. nem volt éppen mintaférj. Nicolet többször bántalmata és megcsalta. Sokszor volt összetűzése a rendőrséggel, mivel jó pár alkalommal családon belüli erőszakkal megvádolták. 1992ben Brown beadta a válókeresetet, hivatkozva az összeférhetetlenségre.

1994. június 13-án felfordult a világ, mivel Nicolet és barátját Ronald Goldmant vérben fagyva találták a nő lakásán. A gyilkosság felért egy mészárlással. Nicolet többszöri késszúrás érte a kezén, a nyakán, valamint a fején is. A szúrások Brown kezén arra utaltak, hogy a nő hevesen védekezett, de sajnos ez nem volt elég a túléléshez. Pár órával később találták meg mindkettőt egy véres kesztyű mellett heverve.

O.J. Simpson és felesége

O.J. Simpson és felesége,
Nicole
Fotó: Getty Images

Az évszázad tárgyalása

Az első számú gyanúsított O.J. Simpson volt. A férfi rezidenciájához kiérkező nyomozók és rendőrök megtalálták a kesztyű másik párját, amit szintén vér áztatott. A gyanút még jobban megalapozta az, hogy vérnyomokat találtak a korábbi focista Ford Bronco autójában is. Őt magát kihallgatni nem tudták, mivel nem tartózkodott a helyszínen, mert Chicagóba utazott egy rendezvény. Később visszatért Los Angelesbe, de feladni nem volt hajlandó magát az elfogató parancs ellenére sem. Június 17-én, vagyis 5 nappal később a gyilkosság után fogták el egy autós üldözés során, ami a Bronco chase néven híresült el. A menekülést 95 millió ember nézte a tévé képernyője előtt, ahogy egy kisebb hadsereg kergeti.

Miután megkezdődött  az „évszázad tárgyalásaként” elnevezett esemény, egyre érdekesebb tények láttak napvilágot. Az ügyész úgy vélte, egyértelmű volt, hogy a bántalmazó, kontrollmániás exférj Simpson áll a gyilkosságok mögött. Kiderült, egyezést találtak a kesztyűn és a kocsiban található vérnyomokon. Kimutatták, hogy az áldozatok vére volt rajta, illetve Simpsoné. Az egykori sztár ellen egyre jobban halmozódtak a bizonyítékok, mivel Simpsonnál véres zoknit is találtak, valamint a 46-os cipője is beleillet a képbe. A helyzetét az sem könnyítette, hogy a Broncoban találtak mindent, ami a meneküléshez ideális volt, vagyis útlevelet, pisztolyt egy köteg készpénzt 8000 dollár értékben, állszakállt, állbajuszt és váltóruhát is. Itt már minden adott volt arra, hogy kétséget kizárólag ki volt a tettes. Legalábbis a józan ész ezt diktálta, de az esküdtszék máshogy látta. 1995. október 3-án a tíz nőből és két férfiból álló esküdtszék három fehér és kilenc fekete tagja felmentette minden vád alól Simpsont, szabadon távozhatott. Hiába. Egy felmérés szerint az amerikaiak többsége meg volt róla győződve, hogy bűnös, karrierjének befellegzett. A családnak egy polgári peren sikerült kisajtolnia 33 millió dolláros kártérítést O.J.-tól. 

O.J. Simpson ártatlanságának híre a New York Post címlapján

O.J. Simpson ártatlanságának híre a New York Post címlapján
Fotó: Getty Images

Nem úszta meg a börtönt

Ezt követően több bűncselekménybe is belekeveredett, ezért 2007-ben annyi összegyűlt a rovására, hogy rácsok mögé került. 2017-ben, 70 évesen feltételesen szabadlábra helyezték. Ügyvédje akkor azt mondta a médiának, hogy Simpson már csak az élet egyszerű dolgait szeretné élvezni, a gyerekeivel és családjával lenni, egy kicsit golfozni.

2024 februárjában diagnosztizálták prosztatarákkal, ami hónapok alatt elvitte az egykor nagyszerű sportolót, aki sosem tudta a bűnt a háta mögött hagyni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top