nlc.hu
Sztárok

Sztárok, akik gyilkossági ügybe keveredtek

Férjét nevezték meg Natalie Wood gyilkosának, mégsem vádolták meg soha – Sztárok, akik gyilkossági ügybe keveredtek

A sztárvilágban mondhatni gyakori, hogy valaki gyilkossági ügybe keveredik, és nemcsak gondatlanságból elkövetett emberölésre gondolunk.

Ha híresség vagy, el kell viselned a reflektorfényt. Abban az esetben is, ha éppen gyilkossággal vádolnak, hiszen, mint tudjuk, a sztárságnak megvan a maga árnyoldala… 

Matthew Broderick

Matthew Broderick és Jennifer Grey

Matthew Broderick és Jennifer Grey New York-ban, 1987. (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Matthew Broderick és Jennifer Grey az észak-írországi Tempóban nyaraltak, amikor a színész bérelt autójával áttért a szemközti sávba és frontálisan ütközött. A balesetben két nő, Anna Gallagher és édesanyja, Margaret Doherty életüket vesztették, Broderick pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A színész a kórházban tért magához, láb- és bordatöréssel, valamint agyrázkódással, és állítása szerint semmire nem emlékezett az esetből, arra sem, miért hajtott át a másik sávba. 

Én voltam az egyetlen élő tanú, mert Matthew túlélte, de eszméletlen volt, amnéziában szenvedett, és nagyon súlyosan megsérült” – árulta el a Dirty Dancing színésznője 2022-ben az Entertainment Tonightnak, aki az anyósülésen utazott Broderick mellett. 

A színészt felelősségre vonták és öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, de végül a bíróság – hírneve miatt – gondatlanságból elkövetett emberölésre enyhítette az ítéletet, így csak pénzbírságot róttak ki rá. 100 fontot, azaz a mostani árfolyamot tekintve körülbelül 45 ezer forintot kellett fizetnie, nyilván ez akkoriban még lényegesen nagyobb összegnek számított. Bár a dolog azonnal címlapra került, a cikkek legtöbbje meg sem említette az elhunytakat, kizárólag a színész sérüléseiről számoltak be. 

O.J. Simpson

O.J. Simpson a bíróságon

O.J. Simpson híres fotója, ahogy a kesztyűt próbálja fel a bíróságon, amit vélhetően a gyilkosságnál viselt (Fotó: Lee Celano/WireImage)

Amerika igazi szappanoperát kreált az O.J. Simpson-perből, pedig a profi amerikaifoci-játékos bűnössége egészen nyilvánvaló volt. Simpson feleségét, Nicole Brown Simpsont, és annak új barátját, Ronald Goldmant halálra késelték otthonuk előtt 1994. június 12-én, az éjszakai órákban. A sportoló egészen hamar az ügy legfőbb gyanúsítottja lett, márcsak azért is, mert néhány napra rá, amikor vádat akartak emelni ellene, szökni próbált, még a tévében is élőben közvetítették az üldözést. A dolog a férfi kaliforniai otthonában ért véget, ahol letartóztatták és őrizetbe vették. 

A tárgyalás 1995 januárjában kezdődött, és a védelem arra alapozott, hogy a rendőrség rasszista eljárása miatt a bizonyítékokat rosszul kezelték. Nyolc hónap és 150 tanú meghallgatása után október 2-án az esküdtszék felmentette őt, nem találták bűnösnek. 

Az áldozatok családjai ezek után polgári pert indítottak ellene – miután gyilkosságért már nem vádolhatták meg –, ebben a körben viszont az esküdtszék felelősnek találta a feleség és Goldman haláláért, és 33,5 millió dolláros kártérítésre (mai árfolyamon kicsit több, mint 12 milliárd forint) kötelezték.

Oscar Pistorious

Oscar Pistorius a bíróságon

Oscar Pistorius protézis nélkül tesz meg lépéseket a bírósági tárgyaláson az ügyész kérésére (Fotó: Siphiwe Sibeko – Pool/Getty Images)

A négyszeres paralimpikon, Oscar Pistorious 2013. február 14-én hajnalban lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampet. A férfi állítása szerint azért tüzelt, mert betörőnek hitte a nőt, aki azért „osont” be a házba, mert meg akarta lepni Valentin-nap alkalmából a sportolót. 2014-ben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélték el, öt évet kapott. Az ügyészség fellebbezett az ügyben, így végül 2015-ben szándékos emberölésre módosították az ítéletet, és 13 év 5 hónap börtönbüntetésre letöltésére kötelezték. 

2017-ben Pistorius arra hivatkozva fellebbezett a börtönbüntetés hossza ellen, hogy a legfelsőbb fellebbviteli bíróság nem vette figyelembe az első fokon eljáró bíróság előtti eljárásban ismertetett enyhítő körülményeket, és ezzel megsértették a tisztességes eljáráshoz és ítélethez való alkotmányos jogát. Idén év elején úgy tűnt, hogy feltételes szabadlábra helyezhetik a sportolót, mivel a dél-afrikai elkövetők esetében úgy szól a törvény, hogy büntetésük félideje után automatikusan jogosultak a feltételes szabadlábra bocsátásra, ám 2023 márciusában elutasították a kérelmét, mert nem töltötte ki a szabadlábra helyezéséhez szükséges minimális fogva tartási időt.

Caitlyn Jenner

Bruce Jenner malibui autóbalesete

Bruce Jenner malibui autóbalesete 2015-ben (Fotó: Profimedia)

Caitlyn Jenner, akkor még Bruce Jennerként okozott halálos közúti balesetet, ugyanis belerohant a piros lámpánál előtte várakozó Lexusba. Az autó becsúszott a kereszteződésbe és frontálisan ütközött a szemben álló Hummerrel, a benne ülő Kim Howe azonnal életét vesztette, emelett öt felnőtt és két gyerek is megsérült a balesetben. 

A hírek arról szóltak, hogy Jenner jóval a megengedett sebességet túllépve száguldott, ezért nem vette észre a piros lámpát, és gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsították meg. Később a vádat a bíróság ejtette ellene arra hivatkozva, hogy fékezett az eset előtt, és a vizsgálatok szerint nem lépte át a sebességkorlátozást sem. Howe családja érthető módon nem örült a döntéshozatalnak, miután szerintük Jennert hírneve miatt nem vonták felelősségre. Úgy döntöttek, polgári perben vonják felelősségre az egykori sportolót, de végül erre vagy nem került sor, vagy peren kívül sikerült megegyezniük.

Robert Wagner

Robert Wagner és Natalie Wood

Robert Wagner és Natalie Wood (Fotó: PA Images via Getty Images)

Natalie Wood halála a mai napig az egyik legnagyobb megoldatlan rejtélynek számít, azzal együtt is, hogy egész tábora van azoknak, akik szerint Robert Wagner, Wood férje követte el a gyilkosságot. 1981. november 29-én a házaspár és Christopher Walken egy átmulatott éjszaka után együtt hajóztak ki Catalina-szigetéhez, másnap azonban a színésznőt holtan találták. 

Wagner ragaszkodott ahhoz, hogy a felesége bulizni indult egy gumicsónakkal, akkor történt a tragédia, csakhogy a történet több sebből is vérzett. Egyrészt a színésznőt hálóingben és köntösben találták meg, másrészt Wood köztudottan rettegett a nyílt víztől, így nem valószínű, hogy bárhová elindult volna az éjszaka közepén, pláne nem egy gumicsónakban, teljesen egyedül. 

A hajó kapitánya, Dennis Davern azt állította, hogy csak át akarta vinni a csónakot a jacht másik oldalára, amikor megcsúszott és vízbe esett, így a rendőrség fulladásos balesetnek nyilvánította a halálát.

2011 novemberében új információk merültek fel, ezért a rendőrség megnyitotta az aktát. Többek között a hajóskapitány Davern is újabb bizonyítékokkal szolgált az esetet illetően. A férfi elmondta, hogy a házaspár veszekedett azelőtt, hogy a nő vízbe esett, és hozzátette, Wagner nem engedte, hogy Wood keresését megkezdje. 

Semmilyen lépést sem tettünk annak érdekében, hogy megpróbáljuk felkutatni őt” – mondta el a vallomásában. Négy órán át nem értesítették a parti őrséget sem, és elismerte, hogy hazudott arról az estéről 1981-ben, a színésznő gyilkosának pedig Wagnert nevezte meg. Ez azonban még mindig kevés volt ahhoz, hogy a férfit felelősségre vonják, mindössze annyit állapítottak meg az akkor 87 éves színésszel kapcsolatban, hogy érintett volt egy gyanús halálesetben. Wagner ma 93 éves, és sosem szólították a vádlottak padjára. 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top