nlc.hu
Sztárok
Mi lett a Dirty Dancing szereplőkkel

33 éve tudjuk, hogy Babyt senki sem ültetheti a sarokba – Dirty Dancing akkor és most

Bizony, már ennyi ideje, hogy bemutatták a romantikus-táncos filmek ősanyját. Az évek múlásával sem kopik a Dirty Dancing fénye, de vajon mi lett a szereplőkkel?

„Baby, oh baby…” – szinte egyből halljuk is a dalt, amire a nyitóképen látható jelenetben szexiskedett Jennifer Grey és Patrick Swayze a Dirty Dancing egyik legaranyosabb jelenetében. Ki gondolná, hogy ez a kis évődés nem is volt része a forgatókönyvnek, a két színész csak gyakorolgatott és hangolódtak a szerepükre, ám a rendezőnek megtetszett a játékuk, s benne hagyta a filmben – szerencsére.

A szóban forgó rendező egyébként Emile Arnoldino volt, akinek a Dirty Dancing az első nagyjátékfilmje, előtte egy dokumentumfilmet és egy rég elfeledett tévéfilmet rendezett csupán. Valószínűleg őt is váratlanul érte a Dirty Dancing kirobbanó sikere, ami egészen az Oscarig repítette a mozit – egészen pontosan a legjobb filmzenéért járt a szobrocska az alkotóknak. A két főszereplőt, Jennifer Grey-t és Patrick Swayze-t pedig Golden Globe-díjra jelölték. De lássuk, mi történt az 1987-es premier óta a főszereplőkkel.

Frances ‘Baby’ Houseman – Jennifer Grey

A naiv és félszeg 17 éves főszereplőt játszó Jennifer Grey valójában 27 volt, amikor a filmet forgatták, ma pedig már 60. A színésznő egy 2010-es interjúban azt mondta, miután megismerték a nevét, sok olyan döntést hozott, amit egy nála ambiciózusabb embernek talán eszébe sem jutott volna. Ezek közé tartozott egy orrplasztika is, ami meghatározónak bizonyult a karrierje tekintetében. A műtét után ugyanis arca elvesztette jellegzetes karakterét, sokan fel sem ismerték, így aztán az igazán jó szerepek el is kerülték a továbbiakban. Inkább tévéfilmekben és show-műsorokban láthatták a nézők.

Jennifer Grey

Fotók: Getty Images, AFP

2010-ben például szerepelt a nálunk épp most futó Dancing with the Starsban, amit partnerével, Derek Hough-val meg is nyert.

A színésznő magánélete sokáig kiegyensúlyozottnak volt mondható: 2001-ben ment hozzá Clark Gregg színész-rendezőhöz, lányuk, Stella 18 éves. A pár idén márciusban jelentette be, hogy 19 év közös út után úgy döntöttek, elválnak.

Johnny Castle – Patrick Swayze

A jóképű, munkásosztálybeli tánctanár szerepe, aki belehabarodik a módos orvoscsalád kisebbik lányába, Swayze-t is a világhírig repítette. Amellett, hogy eljátszotta a film főszerepét – amihez nagy segítséget jelentett balettiskolai múltja – a She’s like the wind című betétdalt is elénekelte, ami top10-be került a világ slágerlistáin. 

(Fotók: AFP, Getty Images)

Fotók: AFP, Getty Images

Patrick Swayze a Dirty Dancing után 1990-ben eljátszotta a Ghost, majd egy évvel később a Holtpont főszerepét, s ugyanabban az évben a People magazin a világ legszexibb élő férfijának választotta. Karrierje a ’90-es években is folytatódott, de akkora sikereket, mint az évtized elején, nem ért el többé.

2009-ben aztán kiderült, hogy hasnyálmirigyrákkal küzd, és a betegség még abban az évben, 57 éves korában el is ragadta.

Dr. Jake Houseman – Jerry Orbach

Jerry Orbach már befutott színésznek számított, amikor eljátszotta Baby szigorú, ám nagyszívű apját, Dr. Jake Housemant a Dirty Dancingben. 1991-től aztán 12 éven át játszott a nálunk is nagy sikerrel vetített Esküdt ellenségek című sorozatban, de feltűnt például az Öreglányokban és a Kojakben is.

Jerry Orbach (Fotó: Getty Images)

Jerry Orbach (Fotó: Getty Images)

Orbach kétszer nősült, első feleségével kötött házasságából két fia született. Második nejét, Elaine Cancilla Orbach színésznőt 1979-ben vette el és boldog házasságban éltek egészen Jerry Orbach haláláig, akit 2004-ben ragadott el a prosztatarák.

Penny Johnson – Cynthia Rhodes

Cynthia Rhodes játszotta a tánctanár Pennyt a Dirty Dancingben, aki teherbe esik a hotel egyik alkalmazottjától, és félresikerült abortusza miatt az éves táncversenyen Baby helyettesíti. Rhodes abban az időben más, zenés-táncos filmekben is játszott, így a Flashdance-ben és az Életben maradni címűben John Travolta oldalán. Utóbbi mozi forgatásán ismerkedett meg Richard Marx énekessel, akinek rögtön megakadt rajta a szeme, ám a színésznő akkor még nem akart kapcsolatot a nála hét évvel fiatalabb zenésszel. Pár évvel később aztán egy házibulin találkoztak újra, és onnantól fogva nem engedték el egymás kezét. 

Cynthia Rhodes és volt férje, Richard Marx énekes a Dirty Dancing premierjén. (Fotó: Getty Images)

Cynthia Rhodes és volt férje, Richard Marx énekes a Dirty Dancing premierjén (Fotó: Getty Images)

A pár 1989 januárjában házasodott össze, s 1991-ben Rhodes úgy döntött, elég a reflektorfényből, inkább a családnak és a gyereknevelésnek szeretné szentelni az életét. Az évek során három fiuk született, Lucas, Jesse és Brandon. De bármennyire nagy volt a szerelem, a házasság végül zátonyra futott. 2014-ben elváltak Cynthia Rhodes és Richard Marx útjai. A színésznő pedig a mai napig is kerüli a reflektorfényt, így hiteles forrásból származó fotót az utóbbi évekből nem is találtunk róla.

Marjorie Houseman – Kelly Bishop

„Azt hiszem, ezt tőlem örökölte” – mondja Baby édesanyja, Marjorie a filmben, miközben lánya a film végi táncot lejti Johnnyval. Nos, a való életben az anyukát játszó Kelly Bishop tényleg remek táncos  – balett szakot végzett, és 1976-ban Tony-díjat kapott a Chorus Line című musicelben nyújtott alakításáért. 

Kelly Bishop (Fotó: Getty Images)

Kelly Bishop (Fotó: Getty Images)

A Dirty Dancing után láthattuk őt a Gilmore Girlsben – ő volt Lorelai jégcsap édesanyja, és a sorozat 2016-os Netflix által gyártott spin offjában is szerepelt. Kelly Bishop ma már 76 éves, és köszöni szépen, jól van. Két évvel ezelőtt vált el férjétől, Lee Leonardtól.

Lisa Houseman – Jane Brucker

Jane Bruckner játszotta Lisa Housemant, Baby rém kellemetlen és narcisztikus nővérét a Dirty Dancingben. Annak ellenére, hogy a ’80-as években több sorozatban is játszott – például a Miami Vice-ban -, végül úgy döntött, visszavonul a reflektorfényből. 

Jane Brucker (Fotó: Profimedia)

Jane Brucker (Fotó: Profimedia)

Jane Bruckner 2001-ben ment feleségül Raul Vega fotóshoz, akitől két lánya született. Jelenlegi életükről nem sokat tudni.

Robbie Gould – Max Cantor

Max Cantor a nőcsábász Robbie-t játszotta, aki egyszerre udvarol Baby nővérének, és tesz jó pénzért a gazdag úriasszonyok kedvére, ha úgy hozza az élet. Nem mellesleg ő ejti teherbe Pennyt.

Max Cantor (Fotó: Profimedia)

Max Cantor (Fotó: Profimedia)

Később készült fotót róla sem tudunk mutatni, aminek szomorú oka van: Max Cantor 1991-ben herointúladagolás miatt meghalt.

Neil Kellerman – Lonny Price

Lonny Price Neilt, a szállodaigazgató kis termetű, ám nagyképű unokáját alakította a filmben, aki Baby kegyeit keresi – hiába. 

(Fotó: AFP)

Fotó: AFP

Price korábban Broadway-darabokban játszott, de karrierje a Dirty Dancing óta sem tört meg, csak átalakult. Ma már elsősorban rendezőként tevékenykedik, például a Született feleségek és Az élet csajos oldala című sitcom pár epizódja is az ő nevéhez fűződik. 

Akkor és most összeállítások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top