nlc.hu
Sztárok

Az örömapa szereplői akkor és most

29 éve tudjuk, hogy az esküvő a lányos apák rémálma – Az örömapa akkor és most

Aligha van olyan, aki ne látta volna a Steve Martin és Diane Keaton főszereplésével készült 1991-es vígjátékot. Kíváncsiak voltunk, mi történt a szereplőkkel az azóta eltelt csaknem három évtizedben.

A kilencvenes évek maga volt a vígjátékok aranykora. A mai napig is, ha a karácsonyi időszakban bekapcsoljuk a tévét – márpedig az év ezen szakában tesszük ezt a legtöbbet – akkor még mai is ennek az évtizednek a klasszikusaiba botlunk bele. Reszkessetek, betörők!, Négy esküvő és egy temetés, Aludj csak, én álmodom, Sztárom a párom. Néhány a máig imádott filmek közül, melyek sorába Az örömapa is illeszkedik. A Steve Martin és Diane Keaton főszereplésével készült nagy kedvenc 1991-ben került a mozikba. Mármint az első rész, amit négy esztendővel később követett a folytatás, és idén szeptember végén egy 25 perces epizód erejéig megint bepillanthattunk a Banks család életébe. De erről majd később. Lássuk, hogy néznek ki manapság a csaknem 30 esztendős mozi főszereplői.

Steve Martin

Ősz haj ide vagy oda, Steve Martin egyszerűen nem öregszik. Azóta, hogy eljátszotta a világ legelkeseredettebb örömapáját, George Bankst, olyan szórakoztató filmekben láthattuk, mint a Fergeteges forgatás, a Tucatjával olcsóbb (és annak folytatása), A rózsaszín párduc (és annak második része) vagy éppen a Több a sokknál.

Steve Martin

Steve Martin (Fotó: Getty Images)

Steve Martin az elmúlt években három alkalommal volt az Oscar-gála házigazdája, és 2013-ban filmes pályafutásáért ő is megkapta az életműdíjasoknak járó szobrot. Amellett, hogy a világ egyik legismertebb komikusa, Martin író, forgatókönyvíró és kiváló zenész: ő a világ egyik legismertebb bendzsójátékosa, zenei karrierje során már öt Grammy-díjat kapott.

A magánéletét illetően kijelenthetjük, hogy Steve Martin igazán későn érő típus. Kétszer házasodott meg, első felesége Victoria Tennant színésznő volt, de a frigyük nem bizonyult életre szólónak. Másodszorra 2007-ben nősült, a nála 26 évvel fiatalabb írót, Anne Stringfieldet vette feleségül. Egy közös gyermekük született, a kis Mary 2012-ben jött világra. Apukája ekkor 67 éves volt. Egy interjúban Martin a későn jött apaságról így beszélt: „Azt hiszem, ha korábban születik gyerekem, csapnivaló apa lettem volna. Egy önző alak voltam ugyanis, aki csakis a karrierjére koncentrált. Ma már viszont jól elvagyok odahaza, és imádok a lányommal játszani. Nagyon szoros köztünk a kapocs, és úgy érzem, sokkal többet kapok tőle, mint amit én adok neki.”

Diane Keaton

Az Oscar- és Golden Globe-díjas Diane Keatont rengeteg filmben láthattuk az elmúlt évtizedekben. Elvált nők klubja, Női vonalak, és Minden végzet nehéz – hogy csak a kedvenceinket említsük. Utóbbiban parádés párost alakítanak Jack Nickolsonnal, akivel később a való életben is együtt voltak egy ideig.

Diane Keaton

Diane Keaton (Fotó: Getty Images)

Magánélet terén a színésznő mindig is afféle megzabolázhatatlan amazonnak számított. Sok kollégájával volt kapcsolata, például Woody Allennel, Warren Beattyvel és Al Pacinóval, sőt, a pletykák szerint még Keanu Reeves fejét is elcsavarta, ám férjhez soha nem ment. „Soha nem tudtam túl sokáig alkalmazkodni egy férfihoz, viszont szeretni nagyon tudtam. Ha mindannyiszor férjhez mentem volna, amikor megkérték a kezem, most talán én tartanám a válási rekordot az Államokban. Viccet félretéve, a fő gond a bizalom. Soha nem bíztam senkiben annyira, hogy hozzákössem az életem” – mondta egy, a magánéletét firtató beszélgetésben.

Az anyaság azonban nem maradt ki az életéből. Bár soha nem szült, két gyereket is örökbe fogadott, Dextert és Duke-ot.

Kimberly Williams-Paisley

Kimberly Williams számára Annie Banks szerepe hozta meg az áttörést. Az örömapa óta kevesebb moziban, de elég sok sorozatban láthattuk. Főszerepet játszott a Viszonyok című rövid életű ABC-szériában, majd csaknem egy évtizeden át a Jim szerint a világ című sitcomban. Bár a sorozat sosem tartozott a kritikusok kedvencei közé, a nézők mégis bizalmat szavaztak neki, s Kimberly Williamst összesen 165 epizódban láthattuk Dana szerepében. Később aztán feltűnt a Nashville-ben és a Két pasi meg egy kicsiben is. 2016-ban aztán íróként is debütált: az Ahol bejut a fény című művében édesanyja afáziával folytatott küzdelmét mesélte el.

Kimberly Williams-Paisley (Fotó: Getty Images)

Kimberly Williams-Paisley (Fotó: Getty Images)

A színésznő 2003 óta él boldog házasságban Brad Paisley countryénekessel. Két fiuk van, William és Jasper.

Kieran Culkin

Kieran Culkint kisgyerekként ismerhette meg a világ, amikor mellékszerepet játszott bátyja, Macaulay mellett a Reszkessetek betörők!-ben. Ha esetleg nem emlékeznétek rá, ő volt Fuller, aki éjszakánként mindig bepisil, ezért nem is akar mellette aludni senki. Az örömapában aztán ő játszotta Annie öccsét, Matty Bankst, majd a kilencvenes években, gyerekként még jó sok filmben láthattuk, például a Hiába futsz, a Családba nem üt a ménkű és A csaj nem jár egyedül címűben is.

Kieran Culkin (Fotó: Getty Images)

Kieran Culkin (Fotó: Getty Images)

Az igazi áttörést aztán a Minden jöhet című 2002-es film hozta meg számára, szerepéért jelölték Golden Globe-ra a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, valamint Choice Movie-díjat és a Satellite-díjat is nyert. Később a Scott Pilgrim a világ ellen című kultfilmben is láthattuk, majd sorozatszínészként is kipróbálta magát, és a siker nem maradt el. 2018 óta ő játssza Roman Royt az HBO Utódlás című sorozatában, amiért Golden Globe-ra és Emmyre is jelölték. Korán nősült: 2013 óta él boldog házasságban Jazz Chartonnal. Első gyermekük, Kinsey Sioux tavaly született meg.

George Newbern

Az 55 éves George Newbern IMDB-oldala kész regény. Az örömapában Annie vőlegényét, majd férjét játszó színészt rengeteg sorozatban és filmben is láthattuk, hogy csak néhányat említsünk: Chicago Hope kórház, Jóbarátok, Providence, Helyszínelők, Döglött akták, Gyilkos számok, Az igazság ligája. És nem mellesleg rengeteg videójáték-karakternek szokta kölcsönözni a hangját.

George Newbern (Fotó: Getty Images)

George Newbern (Fotó: Getty Images)

Newbern 1990 óta nős, felesége Marietta DePrima színésznő. Három gyermekük született, Mae, Emma és Ben.

Martin Short

Az excentrikus esküvőszervező, Franck Egglelhoffer karaktere talán Az örömapa legszórakoztatóbb figurája. De Martin Shortot nagyon sok komikus szerepben láthattuk még, játszott például a Támad a Mars! című filmben, a Tiszta szerencsében, emellett feltűnt több idehaza is futó sorozatban, mint az Így jártam anyátokkal, a Nancy ül a fűben és A hatalom hálójában. És nem mellesleg animációs karakterek is gyakran szólalnak meg az ő hangján.

Short 1972-ben, egy forgatáson találkozott Nancy Dolman színésznővel és rögtön egymásba szerettek. A pár 1980-ban összeházasodott, majd három gyereket örökbe fogadtak, Katherine-t, Olivert és Henryt. 2010. augusztus 21-én azonban Dolman petefészekrákban elhunyt.

Martin Short (Fotó: Getty Images)

Martin Short (Fotó: Getty Images)

A színésznek hosszú időbe telt túljutni a gyászon, és igazából a mai napig sem engedte el szeretett párját. „2010-ben halt meg, de a mai napig rendszeresen kommunikálok vele. Annyira közel álltunk egymáshoz, hogy úgy is le tudok játszani a fejemben komplett párbeszédeket, hogy ő már fizikailag nem lehet velem. De közben azért most is törekszem a boldogságra, és szeretném a lehető legtöbbet kihozni az életemből” – mondta az AARP-nak adott 2019-es interjúban.

És ahogy korábban ígértük, a végére hagytunk egy kis bonbont, mindenkinek, aki még nem látta. Idén szeptemberben a koronavírus-világjárványra reagálva egy 25 perces folytatás erejéig újra összeállt Az örömapa stábja. Ha még nem láttátok, most bepótolhatjátok.

Ó, azok a boldog kilencvenes évek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top