nlc.hu
Sztárok
Angelina Jolie ma ünnepli a 49. születésnapját

Angelina Jolie ma ünnepli 49. születésnapját, így festett az egyik első filmjében 20 évesen

Ma lett 49 éves Angelina Jolie, a világhírű színésznő, rendező és humanitárius aktivista. Karrierje során számos elismerést nyert, beleértve az Oscar-díjat és több Golden Globe-díjat is, nemcsak a filmvásznon nyújtott alakításai miatt vált ismertté, hanem jótékonysági munkája és emberi jogi tevékenysége miatt is.

Angelina Jolie 1975. június 4-én született Los Angelesben, Jon Voight és Marcheline Bertrand színészek gyermekeként. Testvére, James Haven szintén a filmes világban dolgozik. Első jelentős filmes szerepe az Adatrablók (1995) volt, ahol főszereplőtársát és első férjét Jonny Lee Millert is megismerte. Angelina Jolie modellkedni szeretett volna 14 évesen, végül ahogy sokakat, őt is magával ragadta Hollywood.

Adatrablók

Angelina Jolie az Adatrablók (1995) c. filmben (Fotó: COLLECTION CHRISTOPHEL/Profimedia)

Az áttörést az Észvesztő (1999) című film hozta meg számára, amiért Golden Globe-díjat nyert, 2000-ben pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazták alakításáért.

Észvesztő

Angelina Jolie az Észvesztő c. filmben (Fotó: Profimedia)

Háromszor volt házas: férjai Jonny Lee Miller (1996-1999), Billy Bob Thornton (2000-2003) és Brad Pitt (2014-2016) voltak. Jolie és Pitt kapcsolatától folyton hangos volt a sajtó, a páros becenevet is kapott: „Brangelina”. Hat gyermeke van, közülük hármat örökbe fogadott (Maddox, Pax, Zahara) és három saját (Shiloh, Knox, Vivienne).

Brad Pitt és Angelina Jolie
Megnézem
Összes kép (4)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete lett 2001-ben. Számos humanitárius misszióban vett részt világszerte.

Angelina Jolie az ENSZ nagykövet

Angelina Jolie az ENSZ nagykövete Venezuelából elmenekült gyerekekkel találkozik a maicaói Integrált Segítő Központban, 2019. június 8-án, Kolumbiában (Fotó: Andrew McConnell/UNHCR/Getty Images)

2013-ban Angelina Jolie nyilvánosságra hozta, hogy megelőző kettős masztektómián esett át, mivel genetikai tesztek kimutatták, hogy nagy kockázata van az emlőrákra.

Angelina Jolie graffiti Milánóban

Angelina Jolie egy nemzetközi mellrák nap alkalmából készült graffitin a Piazza San Babila-n, Milánóban (Fotó: Profimedia)

Színésznői pályája mellett rendezőként is jelentős eredményeket ért el. Első rendezése A vér és a méz földjén (2011) volt, melyet a boszniai háborúról készített.

Angelina Jolie mint rendező

Angelina Jolie A vér és a méz földjén c. film forgatásán (Fotó: Profimedia)

Válása Brad Pitt-től 2016-ban nagy sajtóvisszhangot keltett, és hosszú jogi csatározások kezdődtek a gyermekek felügyeleti jogáról. Jolie elkötelezett anya, aki sok időt és energiát fordít gyermekei nevelésére és védelmére. Emellett nagy állatvédő, egyszer háziállatként tartott kígyót. Azt is tudjuk, hogy él-hal a Liverpoolért, nagy szurkolója az angol futballcsapatnak.

Angelina Jolie és a gyerekek

Shiloh Jolie-Pitt, Vivienne Marcheline Jolie-Pitt, Knox Jolie-Pitt, US actress Angelina Jolie és Zahara Marley Jolie-Pitt a Dumbo Hollywood-i premierjén (Fotó: Robyn Beck / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top