nlc.hu
Sztárok
Ezért volt a pop királya a 15 éve elhunyt Michael Jackson

15 éve hunyt el Michael Jackson, a rekordjai nagy részét senki sem fogja utánacsinálni

Michael Jacksont nem véletlenül hívták a pop királyának: a karrierje során sorra döntötte a rekordokat. A halála óta eltelt tizenöt évben a popzene annyit változott, hogy az általa elért rekordok nagy része jó eséllyel örökre az ő nevéhez kötődik majd.

A koncertfilmrekord, ami majdnem megdőlt idén

Michael Jackson halála után megjelent koncertfilmje, a This Is It minden létező rekordot megdöntött, ami csak koncertfilm által lehetséges. A film 267,9 millió dolláros bevételt hozott a mozikban, amivel minden idők legsikeresebb koncert-dokumentumfilmjévé vált. E rekord megdöntéséhez tavaly nagyon-nagyon közel került Taylor Swift, de megdönteni neki sem sikerült. A Taylor Swift: The Eras Tour 267,1 millió dollárt hozott a mozikban, vagyis nyolcszázezer dollárral kevesebbet, mint Jackson poszthumusz mozija. Tegyük azt is hozzá: a két film között eltelt években a mozijegyárak is sokat emelkedtek, szóval Jackson mozijára valójában sokkal többen voltak kíváncsiak.

A legnagyobb klipdebütálás

1991-et írtunk, amikor Michael Jackson slágere, a Black or White meghódította a slágerlistákat. Az ehhez forgatott, Macaulay Culkin főszereplésével készült kliphez óriási eseményt generált a kiadó. Elintézték, hogy 27 különböző országban egyszerre legyen látható a klip a tévécsatornákon. Az MTV, a VH1, a Bet és a Fox mellett az Egyesült Királyságban a Top of the Pops is Michael Jackson új dalának klipjét sugározta. A november 14.-i esemény azóta is megismételhetetlen a poptörténetben: becslések szerint egyszerre nagyjából félmilliárd ember nézte Jackson méregdrága klipjének bemutatkozását.

A legtöbb támogatott jótékonysági szervezet

Az ezredforduló környékén a számos területen rekordokat döntögető Michael Jackson összesen 39 jótékonysági szervezetet támogatott, amivel világrekorder lett a hírességek között, még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. Voltak szervezetek, akiknek pénzt adományozott a különböző projektjeik megvalósítására, vagy részt vett az általuk szervezett aukciókon. A támogatott szervezetek között volt gyereksegítő alapítvány, rák- illetve AIDS-betegeket támogató szervezet és fekete gyerekek egyetemi tanulmányait támogató szervezet is.

Károly herceg és Diana hercegnő a londoni Wembley Stadion kulisszái mögött vesz át egy 450 ezer dollárról szóló csekket Michael Jacksontól, a Prince's Trust jótékonysági szervezet nevében, 1988-ban (Fotó: Diana Princess Archívum/Getty Images)

Károly herceg és Diana hercegnő a londoni Wembley Stadion kulisszái mögött vesz át egy 450 ezer dollárról szóló csekket Michael Jacksontól, a Prince’s Trust jótékonysági szervezet nevében, 1988-ban (Fotó: Diana Princess Archívum/Getty Images)

Egy saját ikonikus táncmozdulat

A moonwalk, azaz holdjárás egyértelműen összekötődött az emberiség fejében Michael Jacksonnal, ami annak fényében különösen nagy teljesítmény, hogy valójában nem ő találta ki. A moonwalk egy olyan táncmozdulat, mely során a táncos hátrafelé siklik, miközben a testmozgásai előrefelé irányuló mozgást sugallnak. Hasonló táncmozdulatokat már a múlt század harmincas-, negyvenes- és ötvenes éveiben is feljegyeztek, bár kétségtelen, hogy a mozdulatsort Michael Jackson tette világhírűvé. Először 1983-ban, egy tévéműsor keretében láthatták a nézők az énekest moonwalkolni. A tánc világhírűvé vált, a Billie Jean című dalának elengedhetetlen kelléke lett. Nem véletlen az sem, hogy az 1988-as mozifilmje a Moonwalker címet kapta. Hány sztár mondhat el hasonlót magáról?

A világ legdrágább videoklipje

Michael Jackson hármat is magáénak tudhat a világ tíz legdrágább zenés videója közül, ráadásul egyértelműen övé az első helyezés az 1995-ben készült Scream klipjével. A dal Janet Jacksonnal közösen készült, aki tizenegy évnyi kihagyás után azért vállalta el a közös munkát, mert támogatni szerette volna az akkortájt botrányokba keveredett bátyját. Ehhez képest szinte végig külön forgattak, Janet nappal, Michael pedig éjszaka, és Janet állítása szerint a forgatást nem együttműködésként, inkább rivalizálásként élte meg.

A végső számla 12,7 millió dollárra rúgott, amit Mark Romanek rendező azzal magyarázott, hogy az alig öt perces számhoz 13 részletesen kidolgozott díszletet kellett megépíteni, amiknek megépítése egyenként egy hetet vett igénybe, rengeteg volt az utolsó pillanatos változtatási kérés a kiadó és Jackson részéről is, és elképesztő határidőkkel kellett dolgozniuk. Azt később Janet Jackson is elismerte, hogy az eredeti terv egy ennél sokkal takarékosabb klipről szólt. Mivel a zenés videók ma már kevésbé fontosak egy zenekar vagy zenész életében, mint a kilencvenes években voltak, szinte kizárt, hogy bárki akadjon, aki ennyit költene egyetlen klipre a jövőben.

Aki a legtöbb festőt ihlette meg

Amikor Londonban a National Portrait Gallery kiállítást szervezett 2018-ban Michael Jackson: On the Wall címmel, a galériában olyan festményeket mutatott be, melyek a pop királyát ábrázolták. Negyvenöt művész közel száz festményét állították ki, és Lucy Dahlsen, az esemény kurátora a sajtónak elmondta: kutatásai szerint Michael Jackson volt a XX. század legtöbbször megfestett kulturális figurája.
A nagy áttörés Andy Warhol 1984-es portréjának volt köszönhető. Dahlsen szerint a festők a hetvenes-, nyolcvanas- és kilencvenes évtizedben születtek, és Michael Jackson dalai jelentették az életük filmzenéjét, ezért alakult ki a szoros kötődés.

Andy Warhol Michael portréi
Megnézem
Összes kép (10)

Ha ennyi Jackson-rekord nem elég

  • Michael Jackson annyira híres volt, hogy ő volt az első nyugati szupersztár, aki reklámfilmben szerepelhetett az orosz tévécsatornákon.
  • 1983-ben egy tinédzser öngyilkosságot követett el amiatt, mert a szülei nem engedték, hogy plasztikai műtétek segítségével Jacksonhoz hasonlóvá változtassa magát.
  • Jacksonnak nagy szerepe volt az MTV naggyá tételében. Amikor a Thriller című klipjét adták, a csatorna nézettsége a három- négyszeresére nőtt. Emiatt a klipet egy időben óránként kétszer is leadták.
  • 1997-ben őt választották meg a világ leghíresebb emberének.
  • Bárhová ment a világon, a rajongói sátrakban táboroztak le a szállodája előtt és a nevét kántálták.
  • Amikor 1993-ban interjút adott Oprah Winfreynek, 62 millióan nézték. Ez volt a huszadik legnézettebb tévéműsor a történelem során.
  • A halála bejelentésekor számos nagy forgalmú oldal omlott össze, többek között a Wikipedia és a Twitter.

Az első előadó, aki öt különböző évtizedben tudott produkálni Billboard Top 10-es slágert

Michael Jackson még a halála után is sorozatban produkálta a rekordokat. Nem elég, hogy a halála utáni héten a tíz legtöbbet fogyó albumból hat az övé volt, és ő volt az első művész, akinek egyetlen dalát egy hét alatt kétmilliónál többen töltötték le, még öt évvel a halála után is képes volt új rekordot produkálni. Amikor 2014-ben kiadták egy korábban kiadatlan dalát, a Love Never Felt So Good-ot, a sláger kilencedikként startolt a Billboard Top 10-ben, ami azt jelentette, hogy az énekesnek a hetvenes évektől kezdve öt különböző évtizedben is volt top 10-es slágere. Ezt csinálja utána valaki!

A legnézettebb temetés

A tévéműsorok közvetítésének mérése trükkös terület, épp ezért – főleg szoros eredmény esetén – szinte eldönthetetlen a valódi szám, ami ugyan méréseken alapul, mégis csak egy becslés. Innen nézve érthető, hogy a világ legnézettebb temetései között hosszú ideje nem született döntés arról, hogy vajon Diana hercegnő vagy Michael Jackson kedvéért kapcsolták-e be többen a tévékészüléket. Az biztosnak tűnik, hogy mindkét szám egészen eget rengető, és a mérések szerint legalább 2 és félmilliárd ember nézett bele legalább egy rövid időre mindkét temetésbe. A megemlékezés teli volt hírességekkel. Tiszteletét tette többek között Lionel Richie, Stevie Wonder, Queen Latifah, Mariah Carey, Smokey Robinson, Kobe Bryant, Magic Johnson és Usher is.

További Michael Jackson rekordokat pedig itt találsz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top