nlc.hu
Sztárok
Madonna legmerészebb ruhái

66 éves Madonna, a Pop Királynője, aki magára haragította az egyházat

Madonna karrierjének egyik legfontosabb eleme a megújulás képessége, amely lehetővé tette számára, hogy mindig releváns maradjon a változó zenei világban. Öröksége túlmutat a zenén, ő egy mindenkori pop ikon, akiért több generáció rajongott. Isten éltesse a királynőt!

Madonna soha nem fél attól, hogy provokáljon, határokat feszegetve tette fel magát újra és újra a térképre. Az általa képviselt női erő és függetlenség példaértékű,  generációkat ösztönöz. Öltözködése, videoklipjei és előadásai révén folyamatosan formálta a divatot és a popkultúrát, miközben fontos társadalmi kérdéseket is felvetett, legyen szó feminizmusról, vallásról vagy szexualitásról. Emellett anyaként és aktivistaként is jelentős szerepet vállalt különböző ügyek támogatásában.

A popzene nagyasszonya, több mint négy évtizedes karrierje során rengetegszer változott át kaméleonként a szemünk előtt. Nemcsak a zenei világban, hanem a divatban is trendteremtővé vált. Karrierje különböző korszakokra bontható, amelyek mindegyike új zenei irányvonalat és különleges stílusjegyeket hozott. Nézzük, hogyan mutatkoztak meg ezek a korszakok Madonna stílusán keresztül.

1. Az 1980-as évek eleje: A Material Girl korszak

Madonnára a 80-as évek elején kezdtek felfigyelni, amikor az Like a Virgin és a Material Girl című dalai révén robbant be a köztudatba. Ekkoriban stílusa az 80-as évek jellegzetes jegyeit hordozta, a punk ihlette, de nőies finomsággal ötvözött megjelenése magában foglalta a rengeteg csipkét, kereszteket, neonszíneket és jellegzetes fejpántokat. Madonna merész, provokatív ruhái, mint például a csipkés kesztyűk és a vastag ékszerek, hamar divatot teremtettek. A Like a Prayer videóklipje körül azonban nem kis botrány kerekedett, miután a keresztény szimbólumokat szexuális kontextusba helyezte, amiért az énekesnő nyilvánosan többször is bocsánatot kért.

Material Girl

Az egyik legrégebbi fotósorozat Madonnáról, mielőtt New York-ban tancolt, 1978-ban (Fotó: Michael McDonnell/Archive Photos/Getty Images) Az 1984-es MTV VMA gálán (Fotó: Richard Corkery/NY Daily News Archive via Getty Images)

A punk és divat

Madonna, 1984. (Fotó: Michael Putland/Getty Images)

Punk és csúcsos melltartó

Fotó: Vinnie Zuffante/Getty Images X Gie Knaeps/Getty Images

2. Az 1990-es évek: Erotika és spiritualitás

Az 1990-es évek Madonna számára a provokatív megjelenés korszaka volt. Az Erotica albumával Madonna egy sokkal merészebb, szexuálisan fűtött stílust vett fel. Ez az időszak bővelkedett bőrkiegészítőkben, BDSM ihlette ruhadarabokban, valamint merész fotósorozatokban. Az 1990-es évek közepére azonban stílusa ismét változott, a Ray of Light albummal egy spirituálisabb irányba fordult. A keleti vallások és a meditáció inspirálta Madonna ebben a korszakában egyszerűbb, földszíneket használó, természetesebb megjelenést vett fel, és a haját is természetes színére festette.

A BDSM korszak

Fotó: Simon Norfolk/PYMCA/Avalon/Getty Images X Fotó: Warner Bros

A Ray of Light idők

A The Power Of Goodbye klip forgatása, 1998. (Fotó: Frank Micelotta/Getty Images)

A Ray of Light idők

A Ray of Light idők (Fotó: Ke.Mazur/WireImage) X Fotó: Frank Micelotta/Getty Images

3. A 2000-es évek: Elektronika és retro glamúr

A 2000-es években Madonna tovább folytatta a kísérletezést. Az Music és American Life albumokkal egy futurisztikusabb, elektronikus hangzású világba lépett, amely öltözködésében is megmutatkozott. Cowboy kalapok, bőrdzsekik és katonai stílusú egyenruhák jellemezték ezt az időszakot. A 2005-ös Confessions on a Dance Floor albumával visszatért a diszkó világához. Ekkoriban fényes, retro hatású ruhákat viselt, amelyek a 70-es évek disco korszakát idézték, miközben megőrizte modern stílusát.

Re-Inventio

A Re-Invention Turné kaliforniai állomása, 2004 (Fotó: Frank Micelotta/Getty Images)

Madison Square Garden

A Sticky & Sweet turné koncertje a Madison Square Gardenben, 2008-ban (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

American Life

Madonna American Life c. lemezéről játszik el egy dalt az MTV New York-i stúdiójában, 2003-ban (Fotó: Frank Micelotta/Getty Images)

4. A 2010-es évek: Popkultúra és a Madame X

A 2010-es években Madonna továbbra is a zenei és divatvilág élén maradt, bár stílusa ekkorra már sokkal eklektikusabbá vált. Az évtized első felében olyan albumokkal kavarta fel a közízlést, mint a MDNA és a Rebel Heart, amelyeknél modern popkultúra elemeket vegyített a hagyományosabb hangszereléssel. Ekkoriban Madonna stílusa sokszínűnek tűnt: egyszerre volt lázadó, rocker és klasszikus, elegáns. Az MDNA turné során amúgy Madonna mögött a színpadi kivetítőn egy horogkereszt volt látható, ami nem kis közfelháborodást keltett. Ezzel átlépve egy igen érzékeny határvonalat.

Madonna: MDNA Tour 2012

Madonna: MDNA Tour 2012 (Fotó: Kevin Mazur/WireImage és Dave Hogan/Getty Image)

A 2019-es Madame X album újabb váltást hozott. Madonna ebben az időszakban egy titokzatos, szinte kémregény-szerű karaktert teremtett magának. A stílusában ekkor a latin és a fado zenei hatások keveredtek, amelyek a ruházatában is megjelentek: flamenco ruhák, matador kalapok és sötét, drámai sminkek jellemezték.

Madonna: MDNA

Madonna fellépése a 2015-ös Grammy gálán (Fotó: Kevin Winter/WireImage)

2015-ös Grammy

Madonna a 2015-ös Grammy díjátadón (Fotó: Jason Merritt/Getty Images)

5. Napjaink: Madonna öröksége

2023-ban jelent meg a Finally Enough Love: 50 Number Ones című válogatásalbuma, olyan slágerekkel, amelyek az évek során az amerikai Dance Club Songs chart élén álltak. Ez az album egyfajta összegzése Madonna karrierjének, kiemelve a legsikeresebb klubslágereit.

Az album remixeket és a korábbi slágereinek újragondolt verzióit tartalmazza, ezzel is tisztelegve Madonna több évtizedes zenei pályafutása előtt.

Madonna a 2021-es MTV VMA díjétadóján

Madonna a 2021-es MTV VMA díjétadóján lép fel (Fotó: Jeff Kravitz/MTV VMAs 2021/Getty Images for MTV/ViacomCBS) X Fotó: Stefanie Keenan/Getty Images for Burberry

Madonna a 65. Grammy díjátadó gálán

Madonna a 65. Grammy díjátadó gálán, 2023-ban, Los Angeles-ben (Fotó: Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy )

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.