nlc.hu
Sztárok
Sztárok, akiket a saját rajongójuk ölt meg

A hírnév ára, avagy sztárok, akiket a saját rajongójuk ölt meg

Nem ritka, hogy valakit annyira elvakít a kedvence iránti rajongás, hogy az megszállottságba torkollik, onnan pedig csak egy lépés a tragédia.

Rebecca Schaeffer 21 éves volt, amikor 1989. július 18-án, a saját otthonában a rajongója, bizonyos Robert John Bardo rálőtt. Schaeffer épp az aktuális szövegkönyvet várta egy szerepe kapcsán, így a csengetésre ajtót nyitott, de a futár helyett Bardót találta az ajtóban, aki egy régi levelet és egy autogrammot mutatott fel a színésznőnek, remélve, hogy több is lehet közöttük, mint barátság. Schaeffer kedvesen megkérte, hogy távozzon, majd folytatta a dolgát.

Bardo úgy érezte, hogy a színésznő kikosarazta, ezért a B-tervét élesítette: nem sokkal később ismét becsengetett Rebeccához, és mellkason lőtte őt. Bár a lövések zajára a színésznőhöz azonnal mentőt hívtak a szomszédok, a kórházban belehalt a vérveszteségbe.

Schaeffer nem az egyetlen, akit a saját rajongója ölt meg hidegvérrel – sajnos rengetegszer lejátszódott már ez a forgatókönyv.

John Lennon

Biztos valami őrült fog kinyiffantani” – nyilatkozta még a ’60-as években John Lennon, és úgy tűnik, a viccnek szánt félmondat önbeteljesítő jóslatként működött. 1980. december 8-án a 40 éves Beatles-legendát és rockikont négyszer hátba lőtte manhattani lakóháza előtt Mark David Chapman. (Ötször lőtt rá, de egy golyó nem talált.) A zenészt azonnal kórházba vitték, de már hiába, a vérveszteség vele is végzett.

Chapman több, egymásnak ellentmondó indokot adott arra vonatkozóan, hogy miért ölte meg Lennont, amiben a hírnév és a lelki meggyőződés is szóba került. 2010-ben aztán kijelentette, hogy gyűlölte Lennon Imagine című slágerét, és megvetette a zenészt, mert képmutatónak tartotta.

Órákkal Lennon halála után már meg is telt rajongókkal a Dakoda előtti tér (fot: Jerry Soloway)

Órákkal Lennon halála után már meg is telt rajongókkal a Dakoda előtti tér (fot: Jerry Soloway)

Egy évvel a gyilkosság után Chapmant 20 év életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Többször fellebbezett a büntetés miatt, eddig nem sok sikerrel, pedig a szabadlábra helyezés érdekében, több ízben hangsúlyozta, hogy megbánta a tettét.

Gianni Versace

1997. július 15-én reggel Gianni Versace épp hazafelé tartott kisboltból, ahová egy újságért ugrott le, amikor Andrew Cunanan kétszer tarkón lőtte. Miközben a divatmogulból lassan elszállt az élet, a férfi távozott a helyszínről, így a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene, hogy minél hamarabb kézre kerítsék. Kiderült, hogy nem Versace volt Cunanan első áldozata: a férfi tulajdonképpen prostituált volt, és korábbi áldozataival szexuális kapcsolatban állt. Azt híresztelte, hogy 1990-ben találkozott Versacéval egy szórakozóhelyen, és több volt közöttük, mint barátság – ezt azonban a divatmogul családja a mai napig elutasítja, és a nyomozók sem találtak rá vonatkozó bizonyítékot.

Fotó: by Georges De Keerle/Getty Images

Fotó: by Georges De Keerle/Getty Images

Hat nappal Versace meggyilkolása után Cunanan holttestét egy miami lakóhajón találták meg, öngyilkosságot követett el. Ám ez csak újabb kérdéseket vetett fel: ha hírnévre vágyott, akkor miért dobta el az életét a gyilkosságot követően? AZ FBI teóriája szerint a férfi korábbi szeretőin állt bosszút, akik közül valamelyik HIV-vírussal fertőzte meg, ez azonban szintén nem nyert bizonyosságot.

Christina Grimmie

Christina Grimmie nevét 2014-ben ismerte meg a szélesebb közönség, amikor jelentkezett a The Voice hatodik évadába, ahol Adam Levine mentoráltjaként a harmadik helyen végzett. Szép karrier állt előtte annak ellenére is, hogy a szerződést ajánló kiadó végül kirúgta őt. Grimmie azonban nagyon nagy rajongói bázist tudhatott maga mögött, ráadásul még csak 19 éves volt, tényleg minden jel arra mutatott, hogy jut hely neki a zeneiparban. 2016. június 10-én ő lett a Before You Exit nevű banda előzenekara, és fellépését követően úgy döntött, hogy tölt némi időt a rajongóival. Szelfizett velük, autogramokat osztogatott, amikor Kevin Loibl odalépett elé, és egyszerűen lelőtte őt. Az egész olyan gyorsan történt, hogy az énekesnőnek esélye sem lett volna menekülni. Ellenben Loibl megpróbált lelépni a helyszínről, de Grimmie testvére megpróbálta lefegyverezni – ekkor a férfi magával is végzett.

Grimmie szülei a temetésen (fotó: Chris Lachell - Pool/Getty Images)

Grimmie szülei a temetésen (fotó: Chris Lachell – Pool/Getty Images)

A nyomozás során kiderült, hogy Loibl az énekesnő megszállottja volt, azt gondolta, hogy a lány a lelki társa. Bár az ismerősei később állították, hogy a férfi sosem volt agresszív természetű, sajnos épp elégnek bizonyult, hogy mentálisan nem volt teljesen rendben.

Andres Escobar

Az 1994. június 23-i világbajnokság idején Kolumbia döbbenetes 2-1-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól, miután Andres Escobar megpróbált hárítani egy lövést, és a labdát csapata saját kapujába rúgta. Hibázni emberi dolog, ám ez a kihágás sajnos a focista életébe került. Tíz nappal a meccs után Escobar barátaival bulizott, amikor hárman sértegetni kezdték. A helyzet gyorsan eldurvult, először csak verekedés tört ki, pár percre rá azonban pisztolylövés dörrent. Egy szemtanú szerint az egyik elkövető ezt mondta: „Köszönöm az öngólt, te rohadék!

Fotó: Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images

Fotó: Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images

Escobar összesen 12 lövést kapott, az utolsótól számítva 45 percen belül meghalt. 27 éves volt. A Los Angeles Times szerint a kolumbiai hatóságok úgy vélték, hogy drogcsempészek okozták a halálát, akik nagyot veszítettek a játékban, ezért akarták holtan látni Escobart. A tényleges elkövetőt, Humberto Munoz Castrót 42 év börtönbüntetésre ítélték, de a Fox News szerint 11 év után szabadult a börtönből.

Selena

Selena, vagy teljes nevén Selena Quintanilla-Pérez a latin zenei piac után készen állt arra, hogy az Egyesült Államokban (és a világon) is popuralomra törjön. Első angol nyelvű albuma 1995-ben jelent meg, és úgy tűnt, innen már tényleg csak egy hajszál választja el az álmától – sajnos ezt már nem érhette meg. 1995. március 31-én Selenát a texasi Corpus Christiben található Days Inn motelbe hívta a rajongói klubjának elnöke, Yolanda Saldivar. A nő rengeteg pénzt sikkasztott az énekesnőtől, aki emiatt felmondott Saldivarnak, a veszekedés pedig odáig fajult, hogy eldördült egy fegyver, ami Selenát vállon találta. Bár a 23 éves énekesnő ezt túlélhette volna, a golyó artériát talált, így hiába szállították kórházba, túl sok vért veszített – utolsó szavaival a gyilkosát azonosította.

Fotó: Barbara Laing/Getty Images

Fotó: Barbara Laing/Getty Images

Saldivart letartóztatták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 2025-ig pedig még feltételesen sem szabadulhat. A mai napig állítja, hogy Selena halála baleset volt, ugyanakkor az ismerősei szerint olyan elvakult megszállottsággal imádta az énekesnőt, hogy az otthonában még oltárt is állított neki.

Dimebag Darrell

2004. december 8-án a Pantera gitárosa, Dimebag Darrell új bandájával, a Damageplannel lépett fel egy éjszakai klubban, Ohio államban. A tragédia a banda első dala alatt történt, amikor egy Nathan Gale nevű rajongó a színpadra rohant, miközben állítólag azt kiabálta: „Szétszakítottad a Panterát!” Ezután fejbe lőtte Darrellt, aki mindössze 38 éves volt. Gale ezután lelőtt egy kidobót és két koncertlátogatót, sőt, túszt is ejtett, mielőtt egy rendőr megölte.

Dimebag testvére, Vinnie Paul Abbott (L) a zenész megemlékezésén (fotó: Paul Buck/Getty Images)

Dimebag testvére, Vinnie Paul Abbott (L) a zenész megemlékezésén (fotó: Paul Buck/Getty Images)

Gale egykori barátja azt mondta, hogy a férfi sajátjaként próbálta a banda dalait eladni, azt állítva, hogy a Pantera ellopta őket. Egy másik barát viszont arról számolt be, hogy a férfi bálványozta a Pantera énekesét és nem tudott túllépni a banda feloszlásán. Szomorú tény, hogy Darrell sírját annyiszor rongálták meg a rajongók a halála óta, hogy 2010-ben védőkerítést húztak köré.

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top