Sztárok
Szponzorált tartalom

Komédia, ami túllép a vicceskedés határain – A kulcslyukon át a Thália Színház műsorában

Könnyelműség volna annyival elintézni, hogy nagyívű vicceskedés készül, megszakítva egy pezsgőpukkanós szünettel.

Joe Orton nagysikerű műve, az Amit a lakáj látott (What the Butler Saw) új fordításban kerül a Thália Színház műsorára, amelynek apropójából a darab címe is kifejezőbb lett: A kulcslyukon át komédia nagyszínpadi darabként várja március 30-tól a nagyérdeműt. Könnyelműség volna azonban annyival elintézni, hogy nagyívű vicceskedés készül, megszakítva egy pezsgőpukkanós szünettel.

„Joe Orton bohózati struktúrát használt, bonyolult matematikai, dramaturgiai rendszert állított össze, hasonlóan ahhoz, amit Georges Feydeau rak össze darabjaiban. Míg azonban Feydeau alakjai naivak, Orton figurái betegesek, mocskosak, nyersek, cinikusak. Jóval valóságosabb, mélyebb karakterek. Ez egy másfajta világ” – mondta el Fehér Balázs Benő rendező.

A kétfelvonásos darab amellett, hogy az első perctől az utolsóig szórakoztat, egy pillanatra sem hagyja majd lankadni a néző figyelmét. Egy hazugság örvénye, mely a színpadon egyre nagyobb fordulaton pörög, mindenkit magával húz.

Joe Orton A kulcslyukon át című műve március 30-tól látható a Thália Színházban (Fotó: Várady Nikolett)

Joe Orton angol író a hatvanas években, alig pár év alatt alkotta meg azokat a nagy sikerű, máig világszerte játszott darabjait, amelyek közül A kulcslyukon át ősbemutatóját már maga sem érhette meg: élettársa féltékenységből végzett vele.

Joe Orton – A kulcslyukon át

A történet egy pszichiátriai rendelőben játszódik, ahol a gyógykezelés több veszéllyel jár, mint a betegség. De a legtöbb veszéllyel a titkárnői állás jár, amire Geraldine ártatlanul jelentkezik. Először leendő főnöke, dr. Prentice kérésére vetkőznie kell. Majd azonnal öltöznie, mert betoppan a pszichiáter vérmes felesége. És nyomában zsarolója, a szoknyabolond londiner. Akit üldöz a rendőr. Ebből a helyzetből még kilehetne mászni, ám megérkezik Dr. Rance, az egészségügyi hatóság főellenőre, akinek jelenléte aztán végképp megbonyolít és összekuszál mindent…

Ilyen őrült napból egy elég az életben. Ezért találták fel a színházat, hogy az az egy viszont ki ne maradjon.

„Én játszom dr. Rance-t, aki mindent félreért, félreértelmez. Tényfeltárás helyett valójában saját prekoncepcióját kényszeríti rá az egész intézményre. Téves következtetéseivel – gyakorlatilag egyetlen helyes következtetése nincs – egy lavinát indít el. Látja az eseményeket, a kérdéseire kap választ, mégis tökéletesen tévesen rakja össze a képet, illetve adja meg a diagnózist” – mondta el szerepével kapcsolatban Tamási Zoltán.

Dr. Rance szerepében Tamási Zoltánt láthatjuk, Nicholas Beckettet Bán Bálint alakítja (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

A darab rendezője Fehér Balázs Benő, aki 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán és azóta is szabadúszó színészként és rendezőként dolgozik több színháznál is. „Fehér Balázs Benő személyében egy egészen új, fiatalos lendületet kap a színházunk és új, friss humorral gazdagodhat a társulatunk is” – mondta Schell Judit, a Thália Színház művészeti vezetője, akit a darabban Mrs. Prentice szerepében láthatunk.

A férjet, dr. Prentice pszichiátert Friedenthal Zoltán alakítja, aki vendégművészként csatlakozott a társulathoz. „Benővel egyszerre bólintottunk rá Friedenthal Zolira és onnantól kezdve már csak az volt a kérdés, elengedik-e az anyaszínházától, illetve természetesen, hogy neki lenne-e kedve eljátszani a szerepet” – árulta el Schell Judit a darab sajtótájékoztatóján. Ők ketten nem most játszanak először házastársakat, álltak már párként színpadon Tarnóczi Jakab rendezésében, A Schroffenstein családban. „Ha jól emlékszem, a bemutató utáni napokban hívott fel Judit azzal, hogy a Thália következő évadában tervezik ezt az előadást, amit Fehér Balázs Benő fog rendezni… Mivel Benő munkáit ismertem, és szerettem is, Judittal jó volt együtt dolgozni, és az egyeztetést is sikerült megoldani, örömmel igent mondtam” – mondta el a felkéréssel kapcsolatban a színész.

A Geraldine Barclay karakterét játszó Mórocz Adrienn színésznő és Fehér Balázs Benő, a darab rendezője (Fotó: Kállai-Tóth Anett)

A színdarab szerepkiosztásában a szerencsétlen sorsú titkárnő, Geraldine Barclay karakterét Mórocz Adrienn játssza, a titokzatos londiner, Nicholas Beckett szerepében Bán Bálintot láthatjuk: „Olyan információk derülnek ki róla,amik titokzatosságát, többfedelességét mutatják. A londinerség csak mellékes munka, lényegét elhomályosítják a karakter azon dolgai, amelyek erkölcsileg teljesen megkérdőjelezhetővé teszik, visszás figurává formálják át.” Hasonló ellentmondásosság jellemzi dr. Rance szerepét is, amelyet Tamási Zoltán alakít, vagy Match őrmesterét, amelyben Vida Pétert láthatjuk.

Mindannyian vétkeznek, mindannyian esendők. Mikor legördül a függöny, mégsem tudjuk mindegyiküket teljes szívvel gyűlölni. De sajnálni sem.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top