Szűrd ki cikkek

Ezekre a jelekre figyelj, ha cukorbetegségtől tartasz!

Ha felmerül a gyanú, mielőbb menj el a háziorvoshoz, a vizsgálatoktól pedig ne félj.

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is egyre több embernél diagnosztizálnak cukorbetegséget. Az 1-es típusú cukorbetegség inzulinhiánnyal jár, a jellemzően felnőttkorban kialakuló 2-es pedig inzulinrezisztenciával kezdődik. Gyógyítani egyelőre egyiket sem lehet, az okokról azonban már egyre többet tudnak az orvosok.

Ha volt korábban a családban cukorbeteg, ha elhíztál – különösen a hasi zsír veszélyes –, ha pajzsmirigybetegséged van, esetleg policisztás ovárium szindrómában szenvedsz, akkor a veszélyeztetettek között lehetsz.

Egy kis szúrás az életért (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Ha napközben is sokat kell a mosdóba járnunk, gyakran, nagy mennyiséget vizelünk, vagy épp izzadunk, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvosunkat további kivizsgálásra.

Ez mindössze egy éhgyomorra történő vérvizsgálatból és vizeletvizsgálatból áll, melyből az orvos ki tudja olvasni, hogy nem nagyobb-e az eredmény a laboratóriumban mért 6,0 mmol/liter értéknél. Ha a vércukorszint ennél magasabb, az károsíthatja a szervezetet, könnyen vezethet szívbetegséghez, sztrókhoz, vesebetegséghez vagy idegkárosodáshoz.

Különböző betegség, különböző tünetek

Fontos tudni, hogy kétféle diabétesz van, különböző tünetekkel. Az 1-es típusú cukorbetegség abszolút inzulinhiánnyal jár, és gyakrabban fordul elő gyermek-, illetve fiatalkorban. Tünetei közé a sok vizelet, a szomjúságérzet, a fokozott éhségérzet melletti fogyás, a levertség, a fáradtság, a szájszárazság tartozik. Gyakran pár hét vagy hónap elég, hogy kialakuljon.

A glükóz lebontásáért a hasnyálmirigyben termelődő inzulin nevű hormon a felelős. Normális esetben a szervezetünkben több millió reguláló T-sejt, azaz T-reg sejt található, amelyek megakadályozzák, hogy az immunrendszerünk elpusztítsa az inzulintermelő sejteket. Az egyes típusú cukorbetegek szervezetében nincs elég T-sejt a hasnyálmirigy védelméhez, így az nem tud elég inzulint termelni, gyakran pedig teljesen leáll a működése. Ezért az egyes típusú cukorbetegek naponta többször is kénytelenek inzulint juttatni a szervezetükbe, injekcióval.

Ezzel szemben a 2-es típusú diabétesz tünetszegényen zajlik, évek telhetnek el anélkül, hogy diagnosztizálnák. Ezért ne csak akkor keressük fel az orvost, ha tüneteket tapasztalunk, itt fontos az éves szűrővizsgálat is! A 2-es típusú betegek nyolcvan százaléka elhízott, sokan közülük magas vérnyomástól is szenvednek. Gyakrabban alakul ki középkorúaknál vagy időseknél.

Veszélyes inzulinrezisztencia

Ha éveken át magas az inzulinszint a szervezetben, a sejtek elkezdenek védekezni a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, ez az ellenállás pedig oda vezethet, hogy a hasnyálmirigy „feladja a küzdelmet”, így az inzulintermelés visszaesik, a vércukorszint pedig megemelkedik.  Ennek a következményei pedig tragikusak lehetnek: érelmeszesedést, infarktust, impotenciát, vakságot vagy lábamputációt is hozhat a kezeletlen cukorbetegség.

Hogy mindezt megelőzd, elég már egy egyszerű vérvétel. Ne félj elmenni, minél hamarabb jó diagnosztizálni, mert a szövődmények kialakulása csak így késleltethető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top