Szűrd ki cikkek

Nemzetközi díjat nyertek magyar mikrobiológusok

A SYNLAB Hungary Kft. szakembereinek munkáit 347 kompozícióból választották ki, a versenyre 43 ország mikrobiológusai neveztek.

Két magyar szakember is díjat kapott az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának idei versenyén, a nemzetközi Agar Art megmérettetésen.  A mikrobákból nevelt, magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a SYNLAB Hungary Kft. szakembere nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Munch: Sikoly című képét reprodukálta színes baktériumokból és vírusokból.

Folk art (Fotó: Synlab)

Az Agar Art lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat – baktériumokat, vírusokat, gombákat – használnak. A versenyt 2015 óta rendezi meg az amerikai társaság, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól. A versenyre idén 415 tudós és tudóscsoport összesen 347 kompozíciót nevezett be – 43 különböző országból, valamint 22 amerikai tagállamból.

Már a nevezés előtt egy hónappal elkezdtük készülni a versenyre, és munka közben kerestük és jegyeztük az izgalmas színű baktériumokat. Maga a festés egy steril táptalajon történik, így miközben készítjük a rajzot, nem látjuk – csak sejtjük – milyen színeket látunk majd másnap. A kép 16-18 óra alatt jelenik meg, és hűtőben nagyjából pár hétig őrzi meg az eredeti minőségét” – mesélte Pöstényi Zita, a SYNLAB Hungary Kft. mikrobiológusa. A szakértő hozzátette, hogy egy gyerekkori néptáncos élménye ihlette a díjnyertes képet, amely egy magyar népművészeti motívumot ábrázol.

Sikoly (Fotó: Synlab)

A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny. „A színek bizonyos szempontból adottak, a táptalaj elsősorban diagnosztikai célra van kifejlesztve. Ha a mintát kioltjuk, akkor bizonyos baktériumok kiszámítható színben jelennek meg, a színt ugyanis az az enzim adja, amivel a komponenst lebontják. Eltérő árnyalatok viszont a napi rutinban is megjelenhetnek, amelyeket mindig megjegyzünk, épp a versenyhez hasonló alkotások miatt” – mondja Héjja Andrea.

A versenyen három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A nemzetközi verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy Koi halat festett meg Petri-csészében.

Az Agar Művészeti verseny az elmúlt négy évben kiváló lehetőséget nyújtott tudósainknak, hogy megmutathassák művészi vénájukat, ezért ebben az évben úgy döntöttünk, hogy nemzetközi szintre emeljük a megmérettetést. Csodálatos műalkotások érkeztek a világ minden tájáról, bizonyítva, hogy a tudósokban igenis rejlik kreativitás” – mondta Katherine Lontok, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság képviselője, a verseny főszervezője.

A műalkotások „receptje”

Sikoly, Maker Kategória harmadik helyezett:

  • Escherichia coli (rózsaszín)
  • Enterococcus faecalis (türkizkék)
  • Acinetobacter junii (sárga)
  • Klebsiella pneumoniae (kék)
  • Staphylococcus aureus (fehér)

Folk art, népi motívum, közönségdíj:

  • Escherichia coli (rózsaszín)
  • Enterococcus faecalis (türkizkék)
  • Acinetobacter junii (sárga)
  • Klebsiella pneumoniae (kék)
  • Citrobacter freundii (lila)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top