Szűrd ki cikkek

TORCH panel vizsgálatok: a magzat életét is megmenthetik

Terhesség előtt sokan alávetik magukat annak a vizsgálatnak, amivel a magzat életét és fejlődését veszélyeztető kórokozókat - vírusokat, baktériumokat, parazitákat - lehet szűrni.

Az Egészségügyi Világszervezet felméréséből tudjuk, hogy szerte a nagyvilágban évente 303 000 újszülött hal meg életének első négy hetében valamely veleszületett rendellenesség következtében. Itthon évente ötezer születés alkalmával észlelnek hasonló problémát. Aggasztó, hogy a problémára sok esetben születéskor nem, csak a későbbi fejlődési szakaszban derül fény – ekkor szembesülnek a szakemberek és a szülők azzal, hogy a terhesség során bekövetkezett fertőzés lehet a felelős a később kialakuló rendellenességért.

A terhesség során bekövetkezett fertőzésnek olyan súlyos következményei lehetnek, mint a vetélés, a koraszülés, a magzati életben létrejövő fejlődési rendellenességek, a tünetekkel járó és a tünetmentes fertőzések, esetleg csak évek múlva jelentkező mentális problémák. Ezek a súlyos és kevésbé súlyos megbetegedések megelőzhetők, illetve csökkenthetők lennének a nők terhesség előtti, vagy terhesség alatti szűrővizsgálatával, és az újszülöttek szűrésével, nyomon követésével.

A TORCH-panel

terhes nő

Fotó: Profimedia

Bár a várandósok szifilisz és a Hepatitis B vizsgálatát az állami finanszírozás keretei között elvégzik, további tesztekre lenne szükség, amely olyan, más kórokozókat is kiszűr, amelyek a magzatot károsíthatják. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett TORCH-panel, aminek neve a kórokozók kezdőbetűiből áll össze:

  • Toxoplasma gondii,
  • Others” (egyéb mikrobák),
  • Rubeolavírus,
  • Cytomegalovírus,
  • Herpes simplex vírusok.

Az egyéb mikrobák lehetnek: Treponema pallidum, Parvovírus B-19, Hepatitis B vírus, Varicella zoster vírus, HIV, stb.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a szűrővizsgálatokat a tervezett terhesség előtt végeztessük el, ezekből ugyanis olyan fontos információkat kapunk meg, mint:

  • mely kórokozók esetében nem kell friss fertőzéstől tartani a terhesség alatt, mert már átvészeltük, hosszan tartó védettség alakult ki, vagy korábbi oltás miatt védve vagyunk, így a magzatunk is védetté válik.
  • mely kórokozóval nem fertőződtünk meg a terhesség előtt, a fogékonyság fennállhat. Több kórokozó (pl. Rubeola, VZV) esetében még a terhesség előtti oltással megvédhetjük leendő magzatunkat.

A szűrés természetesen elvégezhető a várandósság alatt is, lehetőleg annak minél korábbi szakaszában, mert ha csak később történnek meg a vizsgálatok, úgy nem mindig állapítható meg biztonsággal, hogy a fertőzés a terhesség előtt vagy alatt történt-e. A terhesség előtt hónapokkal vagy régebben történt infekció esetén nem kell az adott mikroorganizmus által okozott súlyosabb magzati károsodásokra számítani.

Amennyiben a terhesség alatt fertőződtünk meg, ez lehet veszélyesebb a magzatunkra. Ilyenkor a kórokozótól függően állapítja meg a szakember a terápiát. Bizonyos esetekben rendelkezésre áll egyedi terápia, amely csökkenti a magzati károsodás valószínűségét.Amennyiben azonban nincs az adott kórokozóra specifikus kezelés, úgy a magzat állapotát kell nyomon követni, majd az újszülöttet vizsgálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top