nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Két kolléganő életmentő áldozata

Életmentő párcsere: felajánlották veséjüket, hogy megmentsék a másik férjét

Most már egy család vagyunk, nyilatkozta a két nő, akik szívesen váltak a donorrá, hogy megmentsék párjaikat.

Susan Ellis és Tia Wimbush is több mint egy évtizede dolgozik együtt az atlantai gyermekegészségügyi intézetben, és ugyan tudták, hogy férjeiknek veseátültetésre van szükségük, de nem sejtették, hogy ennek a későbbiekben milyen jelentősége lesz. Egy nap, amikor a munkahelyük mosdójában szóba került a téma, kiderült, hogy a vércsoportjuk alapján megfelelő donorok lennének a másik párja számára, írja a Good Morning America.

Rodney Wimbush-nál, 2019 augusztusában diagnosztizáltak veseelégtelenséget, miután magas vérnyomása miatt mentővel kellett kórházba szállítani, Lance Ellis pedig ugyan néhány évvel ezelőtt már átesett egy műtéten, de 2019 augusztusában szervezete kilökte a donorvesét, azóta dialízisre szorul.

Nem is volt kérdés, hogy Susan Ellis és Tia Wimbush alávesse magát a szükséges vizsgálatoknak, decemberre ki is volt tűzve a műtéti időpont, de el kellett halasztani a beavatkozást, Lance Ellis akut veseelégtelenségéből adódó komplikációkkal kórházba került. Sajnos januárban sem tudták őket megoperálni, a műtét előtti napon Susan Ellis tesztje pozitív lett a COVID-19-re.

A következő elérhető időpont március 19-e volt, és az orvosok sikeresen végre is hajtották a transzplantációt. A két házaspár ugyanazon a kórházi emeleten lábadozott, egymás mellett és a folyosó végén lévő szobákban. Susan Ellis és Tia Wimbush azóta vissza is tért a munkahelyükre, ahol kollégáik óriási örömmel fogadták őket.

„Most már egy család vagyunk” – nyilatkozta Tia, aki férjével és Ellisékkel reméli, hogy közös történetük segít majd ráébreszteni az embereket arra, hogy a szervdonáció életeket ment, és persze arra, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élőkre, családtagokra, barátokra, kollégákra, hogy törődjünk másokkal.

szív

Fotó: Pixabay

Megható donortörténetek:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top