Szűrd ki cikkek

5 veszélyes tévhit – a védőoltás nem hit kérdése

Talán éppen az orvostudomány legnagyobb vívmánya, a védőoltások körül alakult ki a legtöbb tévhit, és ma már szinte iparágszerűen terjesztik azokat a hibás és megtévesztő információkat a világhálón, amik alapján sokan szembefordulnak ezzel a valóban jó és hatékony "intézménnyel".

Felnőtt korban mindenki szabadon eldöntheti, hogyan kockáztatja az egészségét, de ha a gyermekedről van szó, akkor jobb, ha nem tévhitekre alapozod a meggyőződésedet a védőoltásokkal kapcsolatban. Sajnos ezekből a tévhitekből még ma is rengeteg forog közszájon, és néhányan ezeknek hitelt adva tagadják meg maguktól és a gyermeküktől annak esélyét, hogy egészségesek maradjanak.

AIPM-VAKCINÁCIÓ - felső témaszponzi - 1. cikk

1. Oltás nélkül az immunrendszer edzettebb lesz

Ez néhány esetben akár igaz is lehet, de túl kockázatos ahhoz, hogy kísérletezz vele magunkon. Attól, hogy egy betegséget átvészelsz, még nem biztos, hogy az automatikusan erősebbé tesz, és nem árt meg a szervezetednek. Ráadásul a betegség során felléphet egy sor szövődmény is, amiknek súlyos következményei lehetnek. Hosszú távon az oltások sokkal nagyobb biztonságot adnak, az egészségedhez és az erős immunrendszeredhez járulnak hozzá.

2. A gyerekek immunrendszerét túlságosan megterhelik a védőoltások

Az oltások legyengített vírusokat juttatnak a gyerekek szervezetébe, ami naponta találkozik és küzd meg “élesben” ennél jóval életerősebb kórokozókkal. A vakcinák az immunrendszert alig terhelik, viszont felkészítik az olyan erőfeszítésekre, amikor igazi vírusokkal kell harcba szállnia.

3. Felnőtt korban nem érdemes oltást kapni

Az immunrendszer alapjait csecsemőkorban rakja le a helyes – lehetőleg hosszú ideig tartó anyatejes – táplálás és azok a védőoltások, amiket ebben az életkorban előírnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben védettek leszünk minden baj ellen.Egy sor olyan betegség létezik, amik megelőzéséhez felnőtt korban is kaphatunk – sőt kifejezetten érdemes beadatnunk – védőoltást. Ilyen lehet például a HPV elleni vakcina, az influenza elleni oltás, vagy például a hepatitiszek és a diphteria elleni oltás.

4. Az oltás magánügy

A védőoltások egy része kötelező – és bár valóban mindenki maga rendelkezik a saját élete és egészsége felett, ezek beadatása mégsem magánügy, akár magunkról, akár a gyermekünkről van szó. Az oltások ugyanis nem csak minket óvnak meg a betegségektől, hanem a környezetünkben lévő embereket is, és elsősorban a védőoltásoknak köszönhető, hogy a civilizált világban ma már nem halnak bele milliószámra felnőttek és gyerekek olyan járványokba, mint például az influenza vagy a gyermekbénulás.

AIPM-VAKCINÁCIÓ - felső témaszponzi - 1. cikk

5. A védőoltás úri huncutság, ami csak a gyógyszergyáraknak hoz hasznot

Sajnos nagyon elterjedt nézet, hogy a gyógyszergyártók csak a saját nyereségükkel vannak elfoglalva, és nem a gyógyítás az érdekük. A védőoltások esetében ez az elmélet egyáltalán nem állja meg a helyét, mert a statisztikák szerint a gyógyszeripar jövedelmének mindössze 2-3 %-át teszi ki a vakcinák értékesítése, és ezzel az a szegmens az egyik legkisebb részét adja a profitjuknak. A vakcinák, amelyeknek értékesítéséből erre a bevételre szert tesznek eközben több százmillió életet mentenek meg, és teszik szinte bagatell üggyé az olyan fertőzések átvészelését, mint az influenza, amelybe 1918-ban, a hírhedt spanyolnátha idején többen haltak meg egy év alatt, mint az első világháborúban összesen.

Még több olvasnivaló a védőoltásokról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top