Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

3 dolog, amit rosszul tudsz a hüvelyfertőzésekről

Hanna megjárta a poklok poklát krónikusan visszatérő gombás hüvelyfertőzése miatt, amely évente 4-5 alkalommal is kiújult. Szerencsére talált egy olyan nőgyógyászt, aki komplex kúrát javasolt lemondások nélküli életmódváltással, különböző készítményekkel és gyógyszeres kezeléssel. Bő egy évvel a kezelés megkezdése után egyre jobban érzi magát, de kemény, a lelkét is meggyötrő, éveken át tartó időszakon van túl.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire keveset tudok a saját testemről. Nemcsak fizikailag volt fárasztó körülbelül negyedévente átélni a hüvelyfertőzéssel járó tüneteket – az égő viszkető érzést, a természetellenes folyást – hanem lelkileg is. Ma már tudom, hogy mikor mit kell tennem, ami némi könnyebbséget jelent. És beszélek is róla, hogy másoknak könnyebb legyen” – meséli Hanna, akinek ha személyesen kell beszélgetnie valakivel a hüvelyfertőzésekről, ma már szemrebbenés nélkül tudja megtenni. Sok munkája van ebben, de úgy érzi, rengeteg a tévhit, amit el kell oszlatni a témában, hiszen sok nő még mindig szégyenkezik, méghozzá teljesen feleslegesen. Hanna szerint az a legfontosabb, hogy eloszlassuk ezeket a tévhiteket. Akkor talán sokkal többen, sokkal hamarabb és sokkal kevesebb szégyenérzettel fordulnak nőgyógyászhoz, mint most.

Hanna segítségével összegyűjtöttük azt a három dolgot, amit a legtöbb nő rosszul tud a hüvelyfertőzésről:

1. „A hüvelyfertőzést kizárólag szexuális úton kaphatom el”

„Aki stabil párkapcsolatban él, és tiszta a lelkiismerete, az nem érti, hogy alakulhat ki nála a hüvelyfertőzés. Azt vizionálhatja, hogy a párjától kapta el, aki biztosan megcsalta. Sokat elmond a kapcsolatról, hogyan reagálunk. Nekem sem volt egyszerű félretennem a gyanakvásomat! Amikor először találkoztam a gombás hüvelyfertőzés tüneteivel, a fehér-szürkés színű, szagtalan, túrószerű folyással, az ehhez társuló kellemetlen viszketéssel, a páromat okoltam érte” – vallotta be Hanna, aki a nőgyógyászától tudta meg, hogy hüvelyfertőzés és hüvelyfertőzés között is van különbség. Hatalmas tanulság volt ez számára.

Fontos! A gombás és a bakteriális hüvelyfertőzés nem nemi úton terjedő betegségek, hátterükben a hüvelyflóra egyensúlyának felbomlása áll! Az előbbit (a gombát) azonban szexuális úton oda-vissza adogathatjuk a partnerünknek, ezért bizonyos esetekben az ő kezelése is szükségessé válhat.

Tény! Trichomonas hüvelyfertőzés esetén már gyanakodhatunk párunk hűtlenségére. Ezt a zöldessárga, állagát tekintve habos, és iszonyú kellemetlen szagú folyással járó fertőzést egy nemi úton terjedő parazita okozza.

2. Ha hüvelyfertőzésem van, gyorsan csinálok egy Candida-diétát…

„Bárkivel kezdtem is beszélgetni erről a témáról, mindig szóba került a gyötrelmes Candida-diéta, a szigorúság, az éhezés. Természetesen szinte senki nem konzultált a kezelőorvosával, amin nagyon csodálkoztam. Candida-diétázni csak úgy, öndiagnózis alapján felesleges körnek tűnik, ráadásul, ha bakteriális hüvelyfertőzésünk van, akkor még értelme sincs. Én a nőgyógyászommal egyeztetve elkezdtem egy finoman hangolt életmódváltást. Igen, kevesebb volt a szénhidrát, oda kellett figyelnem a cukorbevitelre is, de egyáltalán nem volt vészes” – mondja Hanna.

huvelyfertozesFontos! A gombás hüvelyfertőzést valóban a szervezetben amúgy is jelenlévő Candida-gombák túlszaporodása okozza, amelynek számtalan oka lehet: többek között a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása, antibiotikum vagy fogamzásgátlók szedése, stresszes életmód, terhesség.

3. Ha ápolt vagyok, nem lehet hüvelyfertőzésem

„Mindig is nagyon odafigyeltem arra, hogy szép legyen a körmöm, mindig frissen mosott a hajam, illatos legyek, jól öltözött. Nekem ezek nagyon fontos dolgok. Ezért is volt rém kellemetlen a hüvelyfertőzés. Hogy fordulhatott ez elő egy olyan nőnél, aki ennyire tisztán tartja magát? Akinek ennyire fontos, hogy ápolt legyen? – tettem fel magamnak a kérdéseket, teljesen letaglózott a dolog” – meséli Hanna, akivel valószínűleg sokan együtt éreznek.

Fontos! Az egészséges hüvelyflóra egyensúlyának felborulását – mind a gombás, mind a bakteriális hüvelyfertőzés esetében – a nem megfelelő vagy éppen a túlzásba vitt tisztálkodás, a hüvely gyakori irrigálása is okozhatja. Bármilyen szép, bármilyen szexi is a fehérnemű, sokan érzékenyek a műszálra, ezért számukra inkább a pamut fehérnemű ajánlott.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top