Így hat rád a kialvatlanság

nlc | 2019. Május 02.
Mi történik velünk, ha hiányzik a megfelelő mennyiségű és rendszerű alvás? Milyen meglepő következményei lehetnek a kialvatlanságnak? Nem is gondolnád!

Az alváshiány hatásai sokfélék lehetnek:

Lelassult reakcióidő, csökkenő koncentráció

Az alvásnak nemcsak a test regenerációjában van nagy szerepe, hanem az agy frissességéhez is nagyon fontos. Maga az alváshiány károsan hat a figyelemre, lassítja a reakcióidőnket, csökkenti a koncentrációt, illetve befolyásolja problémamegoldó képességünket is. Ez pedig a tanulásban is akadályoz bennünket, aminek viszont nemcsak az iskolapadban, hanem az élet minden területén fontos szerepe van.

Fotó: iStock

Kihat az emlékezőképességre

Az alvásciklus néhány része fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában is: ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra, hogy mi történt velünk előző nap.

Növeli a depresszióra való hajlamot

Ha huzamosabb ideig nyugtalanul alszunk, az hangulatingadozást okozhat, a tartós rosszkedv pedig akár depresszióra is hajlamosíthat. Az agynak szüksége van alvásra, hogy feldolgozza a napi eseményeket, érzelmeket és élményeket.

Gyengíti az immunrendszert

Ha nem alszunk eleget, nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, így egy egyszerű megfázás is könnyedén ledönthet a lábunkról.

Rontja a bőr rugalmasságát

Az ohiói University Hospital tanulmánya szerint a hosszan tartó kialvatlanság a bőr gyorsabb öregedésével jár: veszít rugalmasságából, feszességéből, mélyülnek a ráncok és még májfoltok is megjelenhetnek tőle az arcon.

És ha ez még nem lenne elég:

A kevés alvás elhízáshoz, szív- és érrendszeri rendellenességek, magas vérnyomás, stroke és cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

Tudtad? Az alváshiányos és alvásproblémákkal küzdő nők és férfiak közül sokan panaszkodnak a libidó, vagyis a nemi vágy csökkenésére.

Az alvászavarok 75%-ának hátterében környezeti és lelki tényezők állnak:

Fontos! Az átmeneti alváshiány még nem okoz visszafordíthatatlan egészségkárosodást, de tény, hogy jó alvási szokásokkal jelentősen javíthatunk az életminőségünkön!

Exit mobile version