Egyensúlyban
Hirdetés

Vedd komolyan az alvást! (x)

Sokan sokszor elmondták már, hogy a minőségi alvás az egészség egyik alapköve, ami nemcsak a testi és a mentális állapotunkra van hatással, de ezzel párhuzamosan az életminőségünkre is - vagyis az, hogy az ébrenlét során milyen állapotban vagyunk, nagyban függ attól, hogy hogyan alszunk. Összeszedtük, hogy az orvostudomány miért bíztat mindenkit arra, hogy vegye komolyan az alvást.

Az alvás az egészséges agyműködés és az érzelmi jól-lét alapja

Az agy akkor működik tökéletesen, ha kipihentük magunkat. Amikor alszunk, az elménk a következő napra készül – például ekkor képződnek azok az új „pályák” , amelyek mentén megtanuljuk és megjegyezzük az egyes információkat. Ma már kutatások is igazolják, hogy az éjszakai alvás támogatja a tanulást. Legyen szó matematikáról, zongoráról, golfról vagy éppen az autóvezetésről, az alvás javítja a tanulási és problémamegoldó készségeket, segít a koncentrációban, a döntéshozatalban és a kreativitásban.

Vizsgálatok bizonyítják azt is, hogy az alváshiány megváltoztatja az agy egyes területeinek az aktivitását. Aki nem alussza ki magát, annak problémái lehetnek a feladatok megoldásával, az érzelmek és a viselkedés irányításával, valamint a változásokkal is jóval nehezebben birkózik meg, de az alváshiány összefüggésben áll a depresszióval, az öngyilkossággal és a kockázatvállalással is. A kialvatlanság korosztálytól függetlenül mindenkire rossz hatással van – például az alváshiányos gyermekeknél és tizenéveseknél megfigyelték, hogy nehezebben jönnek ki a kortársaikkal, nehezebben találják fel magukat a közösségekben, gyakran érzik dühösnek és impulzívnak magukat, a hangulatuk gyakran ingadozik, szomorúak, depressziósok, semmi nem motiválja őket. Nehezükre esik a koncentráció, gyakran stresszesek és rosszabbul is teljesítenek. Ellenben, ha segítséget kapnak, újra megtanulnak jól aludni, az élet minden területén helyreállhat az egyensúly. 

minőségi alvás

Fotó: Profimedia

Alvás nélkül nincs egészséges fizikum

Az alvás fontos szerepet játszik a fizikai egészség megőrzésében is – például a szív és az erek gyógyulásában, regenerálódásában. A folyamatos alváshiány a szívbetegség, a vesebetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szélütés fokozott kockázatához vezet. Ha ez nem volna elég, az alváshiány növeli az elhízás esélyét is. Egy tanulmány kimutatta, hogy minden egyes nem alvással töltött órával nő az elhízás esélye a tinédzserek körében – ugyanakkor az alváshiány valamennyi idősebb korcsoportokban növeli az elhízás kockázatát. Ma már azt is tudjuk, hogy azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, előbb híznak el, mint azok, akik 7 óránál többet alszanak. Az alvás segít fenntartani azoknak a hormonoknak az egészséges egyensúlyát, amelyek az éhségért és a jóllakottságért felelnek. Aki nem alszik eleget, annak éhséghormonszintje megemelkedik, a másik csökken, az ember evéssel kompenzál. A pihenés ezen kívül azt is befolyásolja, hogy a test hogyan reagál az inzulinra, arra a hormonra, ami a vér cukorszintjét szabályozza. Az alváshiány – egészen pontosan az 5 óránál kevesebb alvás – a normálnál magasabb vércukorszintet eredményez, ami növelheti a cukorbetegség kockázatát.

Az alvás az egészséges növekedés és fejlődés kulcsa, ugyanis csak mélyalvásban tudnak felszabadulni azok a hormonk, amelyek elősegítik a gyermekek megfelelő fejlődését és növekedését. Ez a hormon növeli az izomtömeget, és regenerálja a sejteket és szöveteket. Az alvás ugyancsak komoly szerepet kap a serdülőkori átalakulásokban és a termékenységben. Az immunrendszer egészséges működése is az pihenésen alapszik, a folyamatos alváshiány megváltoztathatja a szervezet védelmi reakcióját. Például, ha valaki nem alszik eleget, szervezete sokkal nehezebben küzd meg a legenyhébb fertőzésekkel is.

Az elégtelen alvási minta a szexuális életre is rányomja bélyegét, nők és férfiak libidója egyaránt csökken. Az alvási apnoe a férfiaknál például zaklatott alvást okoz, a légzési nehézség hatására újra és újra kizökkennek az egyenletes alvásból,  ami többek között alacsony tesztoszteronszinthez és libidóhoz vezet. 

A teljesítőképesség az alvástól is függ

A megfelelő időben történő megfelelő minőségű alvás segít bennünket abban is, hogy napközben jól teljesíthessünk, míg az alváshiány pont ennek ellenkezőjét teszi: sem az iskolában, sem a munkahelyen nem leszünk eredményesek. A feladatok elvégzése hosszabb időt vesz igénybe, lelassul a reakcióidőnk és több hibát követünk el. Ha több egymást követő éjszaka is rosszul alszunk (elegendő egy-két órával kevesebbet aludni), a teljesítőképesség ugyanazon a szinten lesz, mintha nem aludtunk volna egy-két napig.

Az alváshiány úgynevezett mikroalváshoz vezethet, ami annyit jelent, hogy a szervezetünk akaratunk ellenére 8-10 másodperces alvási állapotba kerül. Ezt a fáziskiesést az esetek többségében észre sem vesszük, ugyanakkor néhány élethelyzetben – például a volán mögött – akár végzetes is lehet. A mikroalvás állhat a háttérben akkor is, ha egy előadáson, megbeszélésen fontos információkról maradunk le. 

Sokan nem tudják, hogy a kevés alvás miatt nincsenek jól, vagy egyáltalán nem veszik komolyan a kialvatlansággal járó kockázatokat, és a kevés vagy rossz minőségű alvásról is úgy gondolják, hogy az elegendő ahhoz, hogy funkcionálni tudjanak. A sofőrök például gyakran rosszul mérik fel állapotukat, ezt bizonyítják azok a felmérések, melyek igazolják, hogy a kialvatlanság pont úgy befolyásolja a vezetési képességet, mint az alkohol. (A járművezetők álmossága miatt évente mintegy 100 000 autóbaleset történik, ami 1500 esetben halálos kimenetelű csak az USA-ban).

Természetesen az alváshiány nemcsak a járművezetőkre van hatással, minden munkakörre kihat – beleértve az egészségügyi dolgozókat, a pilótákat, a hallgatókat, az ügyvédeket, a szerelőket vagy épp azokat, akik a szalag mellett dolgoznak. Elég egy-egy ember álmossága és hibája ahhoz, hogy katasztrófa legyen a vége. 

A cikk az Iberogast forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

Olvass még az alvásról!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top