Alvászavarok típusai, jelei és kezelése

nlc | 2019. Augusztus 01.
Te tisztában vagy azzal, milyen típusai vannak az alvászavarnak? Mik a jelei? Ha te is rosszul alszol, akkor ez most neked szól!

Ha frissen ébredünk és kipihentnek érezzük magunkat, akkor elegendő volt az alvásra fordított időnk, és megfelelő az alvás minősége is. Ha viszont egész éjjel csak forgolódunk, stresszelünk, szorongunk, akkor fáradtan, leverten, dekoncentráltan indul a napunk. De mik az alvászavar jelei és milyen típusú alvászavarok okozhatják azokat?

Fotó: iStock

Az alvászavar jelei

Alvászavarra utalhatnak:

Az alvászavar típusai

A leggyakoribb alvászavar, az álmatlanság lehetséges okai

Az inszomnia, avagy álmatlanság hátterében állhat fizikai betegség – például a pajzsmirigy túlműködése –, pszichiátriai betegség és gyakran kialakulhat valamilyen gyógyszer mellékhatásaként. Helytelen életmód, rossz szokások is álmatlansághoz vezethetnek, például ha sok fehérjét, tejet vagy sok cukros dolgot (csokoládét, süteményeket) eszünk közvetlenül lefekvés előtt, vagy ha túlesszük magunkat nehéz ételekkel.

Alvászavar kialakulásához vezethet a szellemi túlterheltség, a felgyülemlett, megoldatlan feladatok, a munkahelyi stressz, éjszakai munka vagy a három műszakos időbeosztás csakúgy, mint a magánéleti problémák (például családon belüli viták).

Az inszomnia kezelése

Ha egy hónapnál hosszabb ideig, tartósan fennáll az alvászavar, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz! Nem szabad megijedni, az inszomnia kezelése alapvetően gyógyszeres terápiából áll.

Rövid, átmeneti alvászavar és ismert ok (időzónaváltás, stressz, családi, munkahelyi konfliktus, betegség) esetén megoldást jelenthetnek a következő módszerek:

(Nyitó kép: iStock)

Exit mobile version