Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Nem tudsz éjjel aludni? Elmondjuk, miért!

Az alvás mindannyiunk számára olyan nélkülözhetetlen energiaforrás, amelynek köszönhetően sokkal egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet élhetünk. Mi vezethet komoly alvászavarokhoz? Ezek a legfőbb okok!

Ha életünket éjjelenként tartósan alvászavar nehezíti, az a nappalunkra is kihatással lesz. Milyen tényezők befolyásolják az éjszakai alvást és ezáltal a feltöltődést? Összeszedtük:

Fotó: iStock

Túlterheltség, stressz

Az alvászavaroknak több formája is van, közülük a leggyakoribb az inszomnia, vagy álmatlanság, amelynek egyik jól ismert oka a szellemi és fizikai túlterheltség, a rohanó életmód és a hétköznapok stresszes helyzetei. Így előfordulhat az is, hogy egy kimerítő nap után ugyan nagyon fáradtak vagyunk, egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudunk elaludni. Az, hogy milyen lesz az éjszakánk, alapvetően tehát a nappalunktól függ. Ha kiegyensúlyozott a napunk, aludni is békésen, elégedetten térünk, ami pedig segít a szervezetünknek regenerálódni.

A psziché túlterheltsége

A tartósan stresszes időszakok nemcsak a testünk, de a lelkünk számára is kimerítőek. Ha például tele vagyunk elvárásokkal saját magunkkal szemben, esetleg túl nagy jelentőséget tulajdonítunk mások igényeinek, az mentálisan teljesen elfáraszthat minket. Ilyenkor segíthet, ha a napunkat meditációval, relaxációval zárjuk, és összegyűjtjük akár írásban, akár csak gondolatban, hogy milyen jó dolgok történtek velünk aznap.

Szorongás, félelem

Szorongásnak nevezzük azt a lelkiállapotot, amikor nincs konkrét tárgya a félelmünknek. Nem tudjuk, mitől félünk, egyszerűen csak folyamatosan érezzük azt a bizonyos gombócot a torkunkban vagy a gyomrunkban. A félelem már általában egy konkrét dologra irányul: félünk, hogy elveszítjük a munkánkat, az egészségünket vagy a párunkat. Hogy ezt megelőzzük, a jelenre való tudatos összpontosítás hozzásegíthet minket a könnyedebb alváshoz is.

Hormonváltozások

Nők hormonális változásaihoz (például menstruáció előtt, vagy a terhesség korai szakaszához) kapcsolódó jelenség a megnövekedett alvásigény, és az ezzel egy időben sokkal nyugtalanabbá váló alvás. Ilyenkor fokozódik az álomtevékenység, de előfordulhat, hogy az átlagosnál többször riadunk fel éjszakánként. Könnyíthet a problémán, ha tudatosan visszaveszünk a tempóból, és megadjuk a szervezetünknek azt a minőségű és mennyiségű alvást, amire szüksége van.

Alacsony vérnyomás

A krónikusan alacsony vérnyomásban szenvedőknél előfordulhat alvászavar és akár depresszió is. Az alacsony vérnyomás sokszor megnyilvánulhat a kéz és láb hidegségében, amely az elalvást, és a nyugodt éjszakai pihenést ugyancsak megnehezíti.

Kényelmetlen ágy, zaj

Ha úgy érezzük, lelkileg kiegyensúlyozottak vagyunk, de már régóta rosszul alszunk, vizsgáljuk meg azt, hogy kényelmes-e az ágyunk. Manapság már nagyon sokféle jó minőségű matrac létezik, és nem érdemes ezen spórolnunk. Érdemes beruháznunk olyanba, amely hosszú távon biztosítja a kényelmes éjszakai pihenésünket.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top