Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Homályos látás, kipirosodott, viszkető szem: mindent az allergiás kötőhártya-gyulladásról

A levegőben található allergének bármikor gyulladást okozhatnak. De mi is az allergiás kötőhártya-gyulladás? Elmondjuk!

A kötőhártya-gyulladást előidézheti baktériumok vagy vírusok okozta fertőzés, de gyakran allergiás reakció áll a hátterében. Ebben az esetben a szembe kerülő por, a levegőben szálló pollenek és az állatszőr lehet minden bajunk forrása.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás mindkét szemet érinti, a gyulladás a szervezet allergénre, például pollenekre adott válaszreakciója.

Fotó: iStock

Leggyakoribb tünete a szem kipirosodása, viszketése, homályos látás, fényérzékenység, könnyezés, a szem váladékozása, idegen test érzése az egyik vagy mind a két szemben.

Fontos! Ha a szemünkből a kellemetlen panaszokon, a viszketésen, duzzadtságon és gyulladáson túl gennyes váladék is ürül, akkor feltehetően nem allergia áll a megbetegedés háttérében.

A kötőhártya-gyulladás általában néhány napon, esetleg egy-két héten belül szövődmény nélkül gyógyul. Az allergiás eredetű gyulladás azonban egészen addig tarthat, míg az allergén jelen van a mindennapjainkban.

Mit tehetünk?

Fontos, hogy a tünetekkel forduljunk szakemberhez. Ha kötőhártya-gyulladásunk allergiás eredetű, akár a szemeinkre helyezett egyszerű vizes borogatással is enyhíthetjük a tüneteket. A hideg borogatás igen hatásos lehet a duzzanat, a viszketés és a fájdalom ellen, a meleg pedig a gyulladáson segít, emellett pedig a felgyülemlett, esetleg megszáradt váladékot is eltávolíthatjuk a meleg vizes textil segítségével, de segítségünkre lehetnek a gyógyszertárakban vény nélkül kapható, gyulladáscsökkentő szemcseppek is.

Tudtad? A műkönny kényelmes, gyors és könnyű, segíti az allergének eltávolítását a szemből, enyhíti a viszketést és a könnyezést.

Hogyan előzhető meg a kötőhártya-gyulladás?

  • Fokozottan ügyeljünk a kézmosásra, különösen a tömegközlekedési eszközök igénybevétele után
  • Kézmosás előtt ne nyúljunk a szemünkhöz!
  • Ne használjunk családtagjainkkal közös törölközőt, kozmetikai szereket, sminkeszközöket!
  • Ha kötőhártya-gyulladásunk volt, dobjuk ki a szemünk sminkelésére használt termékeket (elsősorban a szempillaspirált)!
  • Betegség esetén a szemünk törléséhez használjunk eldobható papír zsebkendőt!
  • Váltsunk kontaktlencséről szemüvegre!
  • A tünetek jelentkezésekor minél kevesebb időt töltsünk a szabadban, és szellőztessünk ritkábban!
  • Ha módunkban áll, lakóhelyünk környékén irtsuk ki az ártó növényeket, melyek virágpora problémát okozhat!

Egy tuti tipp: Az alaposan kiáztatott ízesítetlen fekete tea vagy kamilla teafilterével is javíthatunk a szemek állapotán: a fekete teában található tanninok ugyanis enyhítik a viszketést és a gyulladást, emellett érösszehúzó hatásúak is, a kamilla pedig a legjobb növényi gyulladáscsökkentő.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top