Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Rossz hír: a hüvelyszárazság nemcsak a klimax idején keserítheti meg az életedet

A hüvelyszárazság nemcsak a változókorba lépő nőket fenyegeti. De mi válthatja ki? Milyen következményei lehetnek? Mit tehetünk? Sok a kérdőjel, de megvannak a válaszok is!

A hüvelyszárazság különböző okokból a fiatalabb nőknél is jelentkezhet, az viszont tény, hogy az egészséges női szervezet esetében a hüvelyszárazság jellemzően a kor előrehaladtával, a változókor idején állandósulhat.

Fotó: iStock

Mi válthatja ki a hüvelyszárazságot?

A menstruációs ciklus első szakaszában, amikor kevesebb ösztrogén termelődik, életkortól függetlenül kialakulhat a hüvelyszárazság, de a dohányzás, és a nem túl sűrű szexuális élet is növelheti a kialakulásának az esélyét.

Ezen kívül még egy sor más tényező is szerepet játszik:

  • Szülést követően, a szoptatás időszakában is jelentkezhet hüvelyszárazság, amikor ugyancsak alacsonyabb az ösztrogénszint.
  • Egyes gyógyszerek – fiatal korban például a hormonális fogamzásgátlók – szedése kapcsán is felmerülhet.
  • Bizonyos autoimmun betegségek szövődménye is lehet ösztrogénhiány, aminek következtében felléphet hüvelyszárazság.
  • A daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye az ösztrogénhormon termelésének csökkenése így sugárkezelés, kemoterápia és a hormontermelésre ható gyógyszeres kezelések közben, illetve után is kialakulhat hüvelyszárazság.
  • Hüvelyszárazság stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz, valamint táplálkozási zavarokhoz is társulhat.

„Nagyon hajtós, stresszes időszakon vagyok túl, aminek meg is lett az eredménye. Alvászavar, állandó stressz, egészségtelen és rendszertelen táplálkozás… Mindez persze a párkapcsolatomnak sem tett túl jót, ráadásul észrevettem, hogy valami odalent sincs rendben. Az együttlétek fájdalmassá váltak, napközben pedig szinte állandóan jelen volt a feszülő érzés az intim területen. Mivel a szokásos évi kontroll épp esedékes volt, elmentem a nőgyógyászomhoz. Miután megvizsgált, feltett néhány kérdést, amire őszintén válaszoltam. A diagnózisom hüvelyszárazság volt. Nagyon elszégyelltem magam, hogy a hanyagságomnak és önpusztító életmódomnak az egészségem és a testem látta a kárát. Ez volt az a pont, ahol eldöntöttem, változtatok. A hüvelyszárazságra hüvelykúpot kaptam, így most már minden rendben van velem. Munkahelyet váltottam, rendszeresen sportolok, és igaz, a táplálkozásomon van még mit csiszolni, de igyekszem a legjobbat kihozni belőle, hiszen nem szeretném, hogy újra ilyen kellemetlenségben legyen részem!” – mondta a 31 éves Csilla.

Tudtad? Hüvelyszárazságra utalhat még a gyakori hüvelyi vagy húgyúti fertőzés, a hüvely és az intim tájék feszülése, viszketése.

Hüvelyszárazság: az intimitás legfőbb ellensége

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ami ilyenkor fájdalmassá, esetenként akár lehetetlenné is válhat. Ez előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezethet, ami nemcsak a párkapcsolatot, de az önbizalmat is rombolja. Ráadásul az elvékonyodott, száraz hüvelyhám sérülékennyé válik, emiatt gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is.

Mit tehetünk?

Jó hír, hogy sokaknál már az is beválik, ha rendszeresebben élnek szexuális életet. Ilyenkor javul a hüvely szöveteinek vérellátása, ami késlelteti, vagy akár meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását.  Ha kevésbé súlyos a probléma, akkor a gyógyszertárakban kapható, erre a célra javasolt kúpok, krémek sokat segíthetnek, de ha már ezek nem bizonyulnak elég hatásosnak, akkor a nőgyógyász által felírt hormontartalmú készítmények jelenthetik a kiutat ebből a pokolból!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top