Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent az allergiáról (okai, tünetei, kezelési lehetőségei)

Orrdugulás, orrfolyás, köhögés, viszkető, égő szemek: az allergia napjainkra igazi népbetegséggé vált. Hogyan alakul ki? És hogyan vészelhető át? Hoztunk válaszokat!

Bár az allergia kialakulásának okait a mai napig kutatják, annyi bizonyos, hogy maga az allergia nem örökletes betegség, az arra való hajlamot viszont örökölhetjük.  Az allergiás reakció akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel.

Az allergiás reakciók okai

Tavasszal a fák virágzása, nyáron a füvek, gabonafélék vagy a gyomnövények pollenjei, kora tavasztól késő őszig a gombák levegőben szálló spórái okozhatnak úgynevezett szezonális allergiát. A házi por, illetve a háziállatok szőre pedig egész évben kiválthatnak allergiás reakciókat. Ezek egyébként ártalmatlan anyagok, a tünetekért az immunrendszer „tévedése” a felelős. A szervezetbe bejutott anyagokat (allergéneket) az immunrendszer idegennek tekinti, és vele szemben ellenanyagokat, köztük hisztamint termel, az allergiás személyeknél azonban túlzottan nagy mennyiségben.

Tudtad? Különböző felmérések alapján Magyarországon a népesség körülbelül 25 százalékát érinti a szénanáthának is nevezett szezonális allergia, s így mintegy két és fél millióra teszik a betegek számát.

A hisztamin nyálkahártya-duzzanatot, vörösséget, viszketést, váladékozást okoz a szemekben és a légutakban, emellé társulhat orrfolyás, orrdugulás is. A tüneteket nagyon komolyan kell venni, mert a betegség átterjedhet a hörgőkre vagy akár a tüdőre is. Ilyenkor köhögés, sípoló légzés és fokozott nyáktermelés súlyosbíthatja a beteg állapotát.

Allergia tünetei, kezelése

Fotó: getty

Rossz hír, de ha egyszer kialakult valamely allergénnel szemben az érzékenység, akkor az allergiás reakció mindig megjelenik, valahányszor a szervezet az adott allergénnel érintkezésbe kerül.

Egyéb, allergiára hajlamosító tényezők:

  • túlzásba vitt higiénia
  • szmog
  • antibiotikumok
  • egészségtelen táplálkozás
  • mozgáshiány
  • stressz

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Az allergia gyógyításának első lépése a tüneteket okozó allergén azonosítása, vagyis az allergiavizsgálat. A klasszikus allergiatesztek az allergiát kiváltó anyag teljes kivonatát vizsgálják, illetve egy következő lépésben, külön allergiapanel lekérésére egy-egy komponenst (molekulát) is.

A tünetek enyhítésére allergiaellenes gyógyszerek és további hatásos eszközök állnak rendelkezésre:

  • a szemtüneteken szemcseppel,
  • az orrnyálkahártya gyulladásán orrspray-kkel és orrcseppekkel segíthetünk, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre. Összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon az orrnyálkahártya normális nedvességtartalma és működése.

Fontos! Tény, hogy az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek allergiaszezonban vagy megfázáskor. Ha viszont ezek közül az ún. dekongesztáns hatású orrspray-ket nem a betegtájékoztatóban leírt módon használjuk, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami hosszú távon az orrnyálkahártya maradandó károsodását, elvékonyodását okozhatja!

Tegyünk ellene, kerüljük el a bajt!

Kövessük a pollenjelentéseket

a számunkra veszélyes pollenidőszakban a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadban
mossunk gyakrabban hajat, kezet, arcot
magas pollenkoncentráció esetén tartsuk csukva az ablakokat, működtessük inkább a légkondit
Segíthetnek a házi praktikák is!

Barátunk a sós víz

Érdemes az orrunkat naponta többször átöblíteni enyhén sós vízzel, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk.

Figyeljünk a ruhákra!

Aki pollenallergiás, annak ruháit, ágyneműjét, törülközőit tilos a szabadban szárítani, mert a szálló pollenek tömege tapadhat meg rajtuk. A mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd!

Borsmentatea, a titkos segítő

Az egyik legjobb módszer a tünetek enyhítésére a borsmentatea. Illóolaja gyulladáscsökkentő, és enyhe antibakteriális összetevőket is tartalmaz. Elkészítése: tegyünk 1 evőkanál szárított borsmentalevelet egy 1 liter forró vízbe, hagyjuk állni öt percig, és már készen is van a teánk!

Az örök jolly joker: a gyömbér

A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását az orron át, és különösen hasznos, ha mézzel és citrommal is kombináljuk.

Olvass még többet az allergiáról az nlc.-n: 

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top