nlc.hu
Tabuk nélkül

Fogamzásgátló vs. hüvelygomba

Sajnos nem tévhit: a fogamzásgátló „mellékhatása” is lehet a hüvelygomba

A leggyakoribb betegségek egyike a hüvelygomba, ami a nők nagy többségét életében legalább egyszer „megtalálja”. És igen, fogamzásgátló használata is állhat a fertőzés hátterében.

Nem véletlen, hogy sokan a tablettaszedést kézenfekvő megoldásnak tartják, hiszen egyrészt kényelmes, másrészt hatásosan kerülhető el vele a nem kívánt terhesség. Mégsem mindenkinek ideális ez a módszer, ugyanis mellékhatásai is lehetnek: sokan panaszkodnak, amiért meghíztak vagy kiszőrösödtek a tablettától, és akadnak olyanok is, akik visszerességüket „köszönhetik” a hosszabb távú gyógyszerszedésnek.

Arról nem is beszélve, hogy a hormontartalmú készítmények befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát, ami miatt a tablettát szedő nőknél viszonylag gyakrabban alakulhat ki gombás hüvelyfertőzés.

A szakemberek ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a gombás hüvelyfertőzést maga a nemi élet is „okozhatja”, hiszen a hüvelybe kerülő ondó, mint „idegen anyag” szintén felelős azért, ha megbomlik a hüvelyflóra egyensúlya, így a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásáért is.

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Fotó: Profimedia

Tudtad? A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát kedvező körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.

„Új fogamzásgátlót írt fel az orvos, és nemcsak a kedvem lett más tőle, még odalent is minden megváltozott, a hüvelyfolyásom darabos, sárgás állagú lett” – mesélte Éva.

A gombás hüvelyfertőzést általában a Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Akkor okoz csak panaszokat, ha valamilyen okból felborul a hüvelyflóra egyensúlya, így a gombák el tudnak szaporodni. Ha nem kezeljük a fertőzést, akkor a partnerünket is megfertőzhetjük. Ebben az esetben kialakulhat az úgynevezett „pingpong-effektus”, amikor a fertőzést a párok oda-vissza adogatják egymásnak. A fertőzést mindkét félnél kezeltetni kell abban az esetben, ha a férfi is észlel magán tüneteket!

A hüvely gombás fertőzéseinek általában rövid a lappangási ideje, és gyakorlatilag azonnal jelentkeznek a tünetek:

  • duzzadt, kivörösödött szeméremajkak,
  • erős szeméremtájéki viszketés,
  • csípős, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű, túrós, ritkábban morzsalékos állagú hüvelyváladék,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelési panaszok.

„Természetesen újra elmentem az orvosomhoz, és elpanaszoltam neki a problémát, mert eléggé kétségbe voltam esve. A nőgyógyászom elmondta, fogamzásgátló tabletta szedése mellett gyakran kialakulhat a hüvelygomba, de megnyugtatott, hogy nem szabad pánikba esnem, adjak időt magamnak és az új tablettának, hiszen megtörténhet, hogy a szervezetemnek csak nagyon új még ez a fajta fogamzásgátló, és idővel hozzá tudok majd szokni. De ha a panaszaim továbbra is fennállnak, akkor másik fogamzásgátló módszert kell majd választanom.

A hüvelygombámat természetesen ki kellett kezelni. Az orvosom gombaellenes gyógyszert írt fel, ami mellé a patikában vettem hüvelygomba elleni kúpot. Olyat választottam, ami nemcsak a Candida szaporodásának képes gátat szabni, hanem a kellemetlen tüneteket, az égő, viszkető érzést is csillapítja. A fertőzés elmúlt, és végül az orvosomnak is igaza lett, érdemes volt időt adnom a testemnek és a tablettának is, mert szerencsére a hüvelygomba azóta sem tért vissza!” – mondta el Éva.

Ami fontos! A gombás hüvelyfertőzés gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető. Hogy ne is térjen vissza, érdemes rendszeresen hüvelyflóra-helyreállító kezelést beiktatni az intim higiénénkbe. Amennyiben fogamzásgátló okozza a problémát, mindenképp keressük fel a nőgyógyászunkat, aki a megfelelő kivizsgálás után segít túllendülni a gondokon.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top