nlc.hu
Tabuk nélkül

Hormonokkal vagy azok nélkül a klimax ellen

Hormonokkal vagy hormonmentesen vegyük fel a kesztyűt a klimax tüneteivel szemben? – Itt a válasz

A szerencsésebbek megússzák enyhébb panaszokkal, de sok nőnek komoly kényelmetlenséget okozhatnak a változókorban jelentkező tünetek. A nagy kérdés: hormonokkal vagy azok nélkül vegyük fel ellenük a harcot?

A változókor általában a negyvenes életévek vége felé veszi kezdetét. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Hormonokkal vagy azok nélkül a klimax tünetei ellen

Klimax és tünetei. (Fotó: getty images)

A klimax tünetei

Az ingadozó hormonszint miatt jelentkeznek bizonyos jellegzetes „klimaxos” tünetek, amelyek közül talán a legismertebb a hőhullám, azaz a hirtelen kialakuló hőségérzet.

A hőhullámokon és a fokozott izzadáson túl általános panasz még a fáradékonyság, az alvászavar, illetve a hangulatingadozások: sírógörcsök, dührohamok, amikor szinte már a magunk számára is elviselhetetlenné válunk.

Vannak szerencsések, akiknek szinte semmilyen tünetet nem okoz a menopauza, sokakat viszont meggyötörnek a kellemetlen panaszok. Sőt, előfordulhat olyan mértékű életminőség-romlás is, ami miatt a klimaxos nő már kénytelen orvosi segítséget kérni.

Hormonokkal vagy anélkül érkezik a segítség?

Az 1980-as évek óta már Magyarországon is rendelkezésre állnak olyan hormonkészítmények, amelyekkel a klimaxos panaszok hatékonyan enyhíthetők, de az ilyen gyógyszereket csakis folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni. A tüneteket hormonhiány okozza, ezért akár „logikus” megoldásnak is tűnhet a hiányzó hormonok gyógyszeres pótlása, azonban nem árt tudni, hogy a hormonkezelés bizonyos veszélyekkel is jár. Ha például a családban előfordult már emlőrák vagy trombózis, olyankor nem is javasolják a hormonterápiát, mert a szervezetbe mesterségesen juttatott ösztrogén hormon az arra hajlamosaknál fokozhatja ezen betegségek kialakulásának a kockázatát. De általában a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, továbbá a stroke-on átesetteknek sem ajánlott a hormontartalmú gyógyszerek szedése.

Nem is csoda, hogy az említett kockázatok miatt egyre többen fordulnak a klimax hormonmentes kezelése felé.

Biztonságos, hormonmentes alternatívák

Váltsunk életmódot

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel, a koffeines és alkoholos italok, valamint az erős fűszerek elhagyásával mérsékelhetőek a hormonok hiánya miatt jelentkező panaszok. A kalóriabevitel csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával pedig elejét vehetjük az ilyenkor sokakat fenyegető súlygyarapodásnak is.

Sport!

A helyes táplálkozás mellett a rendszeres mozgással is sokat tehetünk a menopauza tüneteinek enyhítéséért. Az úszás, a kocogás, a biciklizés legyen mindennapjaink szerves része, de ha ezeket a mozgásformákat nem kedveljük, kipróbálhatjuk a hastáncot, jógát vagy az intimtornát, melyek köztudottan jó hatásúak a kismedence szerveire, illetve a hormonháztartásra, és mindezek mellett a testsúlyunk megőrzésében is segítenek. Rendszeres mozgással, valamint kalciumban és D-vitaminban gazdag táplálékokkal a csontritkulás folyamatát szintén lassíthatjuk.

Tudtad? A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányzó nők korábban érik el a változókort, mint nemdohányzó társaik. Egészségünk érdekében minél előbb szakítsunk ezzel az egyébként is káros, sőt veszélyes szokással.

Figyeljünk a napi folyadékbevitelre!

Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.

Segítenek a gyógynövények is!

  • vörös here és szója: ösztrogénszerű hatásuk révén képesek enyhíteni a klimaxos tüneteket
  • orbáncfű: hangulatjavító, hatásos az enyhe depresszió ellen
  • citromfű: nyugtató, feszültségoldó hatású
  • macskagyökér: álmatlanság ellen bevethető
  • az úgynevezett fitoSERM-ek csoportjába tartozik a Cimicifuga (magyarul poloskavész) gyógynövény, melynek nincs hormonszerű hatása az ösztrogénérzékeny szövetekre (emlő, méhnyálkahártya). Speciális kivonatával több vizsgálatot is folytattak, az eredmények pedig igazolták a gyógynövény hatásosságát és biztonságosságát a változókori panaszok enyhítésében.

Olvass még testkép témában:

(Nyitó kép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top