Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A legtutibb hormonmentes módszerek: így enyhítsd a klimax kellemetlen tüneteit

A szerencsésebbek megússzák enyhébb panaszokkal, de sok nőnek komoly kényelmetlenséget okozhatnak a változókorban jelentkező tünetek. Szerencsére vannak hormonmentes lehetőségek is ezek enyhítésére.

A változókor a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes éveik végén kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait: hőhullámok, izzadás, alvászavarok vagy fáradékonyság, ami mellé hangulatingadozás, ingerlékenység, depresszió vagy éppen sírásrohamok is társulhatnak.

A panaszokat akár a hiányzó hormonok gyógyszeres visszapótlásával valóban jól lehet csillapítani, de az ezzel járó egészségügyi kockázatok (például emlődaganatra, trombózisra való fokozott hajlam) miatt egyre többen fordulnak a klimax hormonmentes kezelése felé.

Gradual process. Beautiful mature woman touching sweater and having hot flash

Fotó: getty

Milyen hormonmentes megoldások léteznek?

Figyeljünk az étkezésünkre, váltsunk életmódot!

A kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a csökkenő hormonok okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.

Tipp: A sok zöldség és gyümölcs mellett együnk halat és olívaolajat is. Fogyasszunk kevesebb szénhidrátot, tartózkodjunk az édességektől, a csípős ételektől, illetve a sok sótól: használjunk helyette inkább zöldfűszereket.

Mozogjunk!

A helyes táplálkozás mellett a rendszeres mozgással tehetünk legtöbbet a menopauza tüneteinek enyhítéséért. Az úszás, a kocogás, a biciklizés legyen mindennapjaink szerves része, de ha ezeket a mozgásformákat nem kedveljük, kipróbálhatjuk a hastáncot vagy az intimtornát, melyek köztudottan jó hatásúak a kismedence szerveire, illetve a hormonháztartásra.

„Emlékszem, borzalmas időszak volt, amikor jelentkeztek nálam a változókor tünetei. Egyrészt igazi házi sárkánnyá váltam, másrészt utáltam magam, harmadrészt nem szívesen beszéltem róla. Nehéz volt a kezdet, az elfogadás, de beláttam, hogy így nem segítek magamon, hanem inkább csak rontok az állapotomon. A lányommal nagyon sokat beszélgettünk ebben a számomra testileg és lelkileg is megterhelő időszakban, és ő javasolta, hogy próbáljam ki a jógát. Nekem bevált, azóta is az életem szerves része. Nem csak a testemet tartja fitten, de az órákra járva rengeteg új barátot is szereztem, ráadásul a jógázás kicsit kikapcsol a hétköznapokból is” – mondta Magdi.

Mondjunk nemet a dohányzásra!

A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányzó nők korábban érik el a változókort, mint nemdohányzó társaik. Egészségünk érdekében minél előbb szakítsunk a dohányzással.

Kiegyensúlyozott szexuális élet!

Sok nő a változókor idején kevésbé vágyik a szexre, mégse száműzzük teljesen az életünkből a gyertyafényes vacsorákat, a szexisebb ruhadarabokat vagy a romantikát! A kiegyensúlyozott, rendszeres szexuális élet ráadásul segíthet a klimax egyik rettentő kellemetlen tünetén, a hüvelyszárazság problémáján is.

Fogadjuk el, merjünk segítséget kérni, gondolkozzunk pozitívan!

A változókor a női lét velejárója. Ha ezt így szemléljük, talán könnyebben fogadjuk a tüneteit is. Ne érezzük úgy, hogy a testünk cserben hagyott bennünket, inkább igyekezzünk elfogadni ezt az életszakaszt. Ha egyedül nem sikerül, ne féljünk segítséget kérni a családunktól, vagy ha így sem boldogulunk, akkor nyugodtan forduljunk pszichológushoz! Csak jót tesz, ha kibeszélhetjük a problémáinkat, mert így elkerülhető, hogy igazi házi sárkánnyá váljunk, hiszen a témát jól kivesézve meg is könnyebbülhetünk.

Figyelj a napi folyadékbevitelre!

Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.

Segítenek a gyógynövények is!

  • vörös here és szója: ösztrogénszerű hatásuk révén a testi tüneteket enyhítik
  • orbáncfű: hangulatjavító, hatásos az enyhe depresszió ellen
  • poloskavész: régóta alkalmazzák „női bajokra”, napjainkban elsősorban a változókor testi tüneteinek csillapítására
  • citromfű: nyugtató, feszültségoldó hatású
  • macskagyökér: álmatlanság ellen bevethető

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top