nlc.hu
Tabuk nélkül

Változókor hormonmentesen

Vészeld át gyógyszerek nélkül: változókor hormonmentesen

Az öregedés külső jeleit ellensúlyozhatjuk, de a menopauza sajnos megállíthatatlan. Inkább a természetes, hormonmentes megoldások híve vagy? Akkor adunk pár praktikus tanácsot.

A változókor általában a negyvenes életévek vége felé veszi kezdetét. A folyamat során a női hormonális rendszerben komoly átalakulás zajlik: fokozatosan megszűnik a petefészkek hormontermelése, emiatt eleinte rendszertelenné válik, majd idővel végleg elmarad a menstruáció. Ez természetes folyamat, így az is természetes, hogy a hormonszint változása számos kellemetlenséget tud okozni.

Változókor hormonok nélkül

Fotó: Getty Images/Allison Michael Orenstein

A klimax testi-lelki tünetei

Az ingadozó hormonszint miatt jelentkeznek bizonyos jellegzetes „klimaxos” tünetek, amelyek közül talán a legismertebb a hőhullám, azaz a hirtelen kialakuló hőségérzet. A legváratlanabb helyzetekben akár a hajunk tövéig leizzadni már önmagában sem kellemes élmény, társaságban vagy a munkahelyen pedig különösen kínos perceket okozhat. A hőhullámokon és a fokozott izzadáson túl általános panasz szokott lenni a hüvelyszárazság, a fáradékonyság, az alvászavar, fejfájás, illetve a hangulatingadozások: sírógörcsök, dührohamok, amikor már a magunk számára is elviselhetetlenné válunk.

Vannak szerencsések, akiknek szinte semmilyen tünetet nem okoz a menopauza, sokakat viszont meggyötörnek a kellemetlen panaszok. Sőt, előfordulhat olyan mértékű életminőség-romlás is, amely miatt a klimaxos nő már kénytelen orvosi segítséget kérni.

Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan élünk együtt a változókori tünetekkel. Több éven át tartó folyamatról van szó, és ha nem teszünk semmit a panaszok ellen, szinte biztosra vehető, hogy nehéz mindennapok elé nézhetünk…

Hormonhiányra hormont? Létezik más módszer is!

Hormonhiányra logikus válasznak tűnhet a hormonpótlás, ám ez nem mindenkinél lehetséges. Sok nő amúgy sem szívesen szed hormonokat, ódzkodva az ilyen típusú készítmények lehetséges mellékhatásaitól, ehelyett inkább megbízik a növényi hatóanyagokban. Sokféle növény – például a vöröshere, a lencse, a napraforgó vagy a rozs – tartalmaz úgynevezett fitoösztrogént, ami ugyan nem hormon, viszont a szervezetben az ösztrogénreceptorokra hatva mégis „ösztrogénszerű” hatást kelt. 

Másfajta növényi hatóanyagok az úgynevezett fitoSERM-ek, amelyek képesek enyhíteni a klimaxos tüneteket, ám eközben az ösztrogénérzékeny szövetekben (emlő, méhnyálkahártya) egyáltalán nincs hormonszerű hatásuk. Ebbe a csoportba tartozik a Cimicifuga (magyarul poloskavész) nevű gyógynövény, amit már az észak-amerikai indiánok is alkalmaztak a „női bajokra”. Speciális kivonatával több vizsgálatot is folytattak, az eredmények pedig igazolták a gyógynövény hatásosságát és biztonságosságát a változókori panaszok enyhítésében.

A lelki nehézségekre is találunk gyógyírt a természet patikájában: az orbáncfű példádul támogatja az idegrendszer harmonikus működését, így segít úrrá lenni a változókori hangulatingadozásokon, sőt még az alvásra is jó hatással van. A citromfű nyugtató, feszültségoldó hatású, a macskagyökér pedig úgyszintén bevethető álmatlanság ellen.

Mi segíthet még?

  • A kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a csökkenő hormonok okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.
  • Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.
  • A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányzó nők korábban érik el a változókort, mint nemdohányzó társaik. Egészségünk érdekében minél előbb szakítsunk ezzel az egyébként is káros, sőt veszélyes szokással.
  • A helyes táplálkozás mellett a rendszeres mozgással is sokat tehetünk a menopauza tüneteinek enyhítéséért.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Allison Michael Orenstein)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top